Από την Λούρου Σταυρούλα
Την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Με αφορμή αυτό το γεγονός βρεθήκαμε και μιλήσαμε με τον κύριο Βασίλη Πρωτογέρου Χειρουργό Ουρολόγο, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καθώς και υποψήφιο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ με την παράταξη ΔΗΚΙ ΙΣΑ.
Σταυρούλα Λούρου: Κύριε Πρωτογέρου στις επερχόμενες εκλογές του ΙΣΑ κατεβαίνετε ως υποψήφιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου με την παράταξη Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ. Μιλήστε μας λίγο για την παράταξή σας και τις ιδέες που πρεσβεύει.
Βασίλης Πρωτογέρου: Η ΔΗΚΙ ΙΣΑ υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα των ιατρών που κι αυτοί πλήττονται σήμερα όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Αντιδρά σταθερά τόσο στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας των ιατρών, των χαμηλών αμοιβών αλλά και την υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γιατί ας μην ξεχνάμε: ο ιατρός είναι εργαζόμενος σε αυτό. Αποδέκτης είναι ο Έλληνας πολίτης. Αυτός δε θα έχει επαρκή φροντίδα αν το σύστημα δε δουλεύει. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του νέου ιατρού για να μπορέσει να δουλέψει και να μη φύγει από τη χώρα του αποδυναμώνοντας την από πολύτιμο έμψυχο υλικό αποτελεί σημαντική μέριμνα της παράταξης ξεκινώντας από τη διεκδίκηση για μια καλύτερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Η επέκταση των συμβάσεων, το άνοιγμα σε περισσότερους ιατρούς και παράλληλα η εξυγίανση του ιατρικού χώρου σε θέματα ωραρίου και αμοιβών θα διευκόλυνε τους νέους ιατρούς αλλά και θα αναβάθμιζε τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας.
Σ.Λ.: Πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα, τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον;
Β.Π.: Ασχολούμαι χρόνια με τα κοινά, παλαιότερα ως Ειδικευόμενος αλλά αποσύρθηκα για να ασχοληθώ με την επιστήμη μου. Τώρα ως Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών βλέποντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται αποδέχτηκα την πρόταση του προέδρου του ΙΣΑ κ. Πατούλη για να στηρίξω την προσπάθεια του ΔΗΚΙ. Η αποδυνάμωση του συστήματος υγείας, το αδιέξοδο των ιατρών αλλά και των πολιτών που έβλεπαν τα κεκτημένα και αυτονόητα μιας ζωής να ανατρέπονται έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου αυτή.
Σ.Λ.: Εάν εκλεγείτε πως σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε στο χώρο, ποια τα σχέδια και οι στόχοι σας;
Β.Π.: Ο ιατρός στην κοινωνία μας οφείλει να έχει πολλαπλό ρόλο: κοινωνικό πρόσωπο και προσφορά, επιστημονικό κύρος αλλά και πνευματικό περιεχόμενο. Πρέπει να συμμετέχει στα κοινά, να έχει άποψη, μόρφωση, παιδεία. Πρέπει να διαμορφώνει συνειδήσεις αλλά και να μην κάθεται άπραγος. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα ως Πανεπιστημιακός να συμμετάσχω για να βοηθήσω να ξαναποκτήσει ο ιατρός το κύρος του στην Ελληνική κοινωνία διαδραματίζοντας πλέον πιο ενεργό ρόλο στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Σ.Λ.: Πως βλέπετε να διαμορφώνεται ο χώρος της υγείας και των φαρμάκων στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια;
Β.Π.: Νομίζω πως είμαστε σε κομβικό σημείο. Το φάρμακο γίνεται φθηνότερο, πράγμα που είναι σίγουρα καλό χρειάζεται όμως προσοχή για να μη γίνει επικίνδυνο. Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου θα πρέπει να είναι να ελέγχει την πολιτεία από επιλογές που ακόμα και άθελα θα έθεταν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Ο γενικότερος τομέας Υγείας επίσης μεταβάλλεται. Πολλοί ασθενείς χάνουν την ασφάλιση τους και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ακόμα και στις δημόσιες. Οι ιδιωτικές παρότι γίνονται πολύ φθηνότερες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Φοβάμαι πως ένα κομμάτι του πληθυσμού θα κινδυνέψει και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Σ.Λ.: Ποιες αλλαγές πιστεύεται ότι πρέπει να γίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων;
Β.Π.: Πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δομή, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρούς. Σήμερα οι ιατροί αναλώνονται στο να κάνουν τα πάντα, πολλές φορές δε τα πάντα εκτός από ιατρική. Και φυσικά χρειάζονται χρήματα. Αλλά κι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κάποιες περικοπές δεν είναι τόσο δραματικές όσο ακούγονται και πως αναγκαστικά όπως σε όλα τα Διεθνή Συστήματα Υγείας μπαίνουν προτεραιότητες.
Σ.Λ.: Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι γιατροί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει για να μείνουν στον τόπο τους;
Β.Π.: Οι ιατροί που φεύγουν είναι μεγάλη αιμορραγία για τον τόπο μας. Πρέπει να δοθούν εναλλακτικές για αυτούς εδώ, στην Ελλάδα. Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αύξηση των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, έλεγχος της παραγωγής των ιατρών ώστε να μη συνεχίσουν να παράγονται ανεξέλεγκτα είναι απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο ιατρός είναι ακριβή επένδυση για να την αναπτύσσουμε και τελικά να τη χαρίζουμε σε άλλες χώρες.
gorga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.