Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Νέα πρόκληση: «Αν βγάλετε αέριο πάμε για δύο κράτη στην Κύπρο»

Νέα πρόκληση: «Αν βγάλετε αέριο πάμε για δύο κράτη στην Κύπρο»

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετά από τρεις ημέρες πολεμικών προκλήσεων από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός βγήκε και πήρε την σκυτάλη των πολιτικών προκλήσεων που είναι εξίσου… πολεμικές.
Ο Νταβούτογλου στην ουσία λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι μας είπαν να ελέγξουμε για αυτούς το ζήτημα των ερευνών και επειδή είμαστε η μεγαλύτερη χώρα θα επιμείνουμε, και αν επιμείνετε και εσείς πάμε για δύο χώρες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sigma ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα» κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.
«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία λέει ότι οι Τ/κ δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έπειτα από ενημέρωση που είχε χθες το βράδυ από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία” και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί.
«Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε `οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ`, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί» δήλωσε ο Αμχέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τ/Κ.
«Το πλοίο Μπαρμπαρός θα κάνει τις σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και η οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε την μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι αυτά υπεύθυνη την Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεχτή”.
Με τις συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες εκεί. “Αυτό το δικαίωμά μας θα το χρησιμοποιούμε πάντα. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο λύση, να μείνουν πίσω αυτού του είδους οι διαφωνίες και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια Ανατολική Μεσόγειο και ένα νησί της Κύπρου μέσα σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά κανείς δεν αποδέχεται να μην πραγματοποιείται αυτό και μάλιστα να εμποδίζεται και να υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις», κατέληξε.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.