Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΟ ΙΡΑΝ EKTEΛΕΣΤΗΚΕ ΔΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ Η 26ΧΡΟΝΗ


Reyhaneh Jabbari (Foto 2008): Iran richtet 26-Jährige hin
Reyhaneh Jabbari (Foto 2008)
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Σήμερα το πρωί παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας εκτελέστηκε δια απαγχονιμού η 26χρονη Reyhaneh Jabbari, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός άνδρα μεταδίδει το πρακτορείο Irna.

Η Διεθνής Αμνηστεία είχε επιβεβαιώσει με μήνυμα της την προηγούμενη ότι επίκειται η εκτέλεση και στη σελίδα που είχε δημιουργηθεί προς υποστήριξη της κοπέλας φιγουράρει πλέον το “αναπαύσου εν ειρήνη”.
Η Reyhaneh Jabbari καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τον Ιούλιο του 2007 του Morteza Abdolali Sarbandi, ενός χειρούργου και πρώην εργαζόμενου στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τότε καλλιτέχνες και προσωπικότητες κύρους όπως και διεθνείς οργανώσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχαν ζητήσει την αμνήστευσή της. Ένας ειδήμονας του ΟΗΕ τον Απρίλιο κάλεσε σε αναστολή της εκτέλεσης με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνυπολογιστεί όλα τα στοιχεία.
Σύμφωνα με “αδύναμες πηγές ” αναφερόμενες από αυτόν τον ειδικό ο Morteza Abdolali Sarbandi επειτέθηκε σεξουαλικά και άσκσηε βία στη νέα γυναίκα και ότι αυτή ευρισκόμενη εν αμύνει τον μαχαίρωσε πριν να τραπεί σε φυγή ενώ κάλεσε και ασθενοφόρο.  Το 2007 όταν έγινε το συμβάν η Jabbari ήταν μόλις 19 ετών και δελεαζόμενη από τον πρώην κρατικό υπάλληλο παρασύρθηκε σε διαμέρισμα. Εκεί αυτός της επιτέθηκε και αποπειράθηκε να τη βιάσει υποστήριξε στην απολογία της η κατηγορούμενη στη δίκη της το 2008. Τον τραυμάτισε με μαχαίρι ενώ ήταν σε άμυνα αλλά εκείνος κατέληξε. Προφυλακτικά και ναρκωτικά είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα.
Η ιρανική διακαιοσύνη απευθύνθηκε πολλές φορές στην οικογένεια του θύματος ζητώντας να αποδώσει συγχώρεση στην κατηγορούμενη για να μην εκτελεστεί. Αυτή αρνήθηκε. Σύμφωνα με τη σαρία (kisa) που ισχύει στο Ιράν μια τέτοια εξέλιξη αν είχε επιτευχθεί θα επέτρεπε την μετατροπή της εσχάτης των ποινών σε κάθειρξη.Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία η δολοφονία,η διακίνηση ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με θανατική ποινή.
Το 2013 τουλάχιστον 500 άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν στη πλειοψηφία τους για υποθέσεις ναρκωτικών σύμφωνα με τον ΟΗΕ. (AFP, spiegel 25.10.14)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.