Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

BARÇIN YİNANÇ: «Η Ελλάδα πρέπει να στοιχηματίσει στην τουρκική ημι-δημοκρατία αντί στην αιγυπτιακή δικτατορία»


BARÇIN YİNANÇ: «Η Ελλάδα πρέπει να στοιχηματίσει στην τουρκική ημι-δημοκρατία αντί στην αιγυπτιακή δικτατορία»

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Απόσπασμα από το άρθρο άποψης της BARÇIN YİNANÇ στη hurriyet
Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είχε αναπτερώσει τις ελπίδες ότι θα βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Δυστυχώς, έχει γίνει ένα επιπλέον εμπόδιο για τις προσπάθειες επίλυσης.

Μετά από προσπάθειες για να ξεκινήσει γεωτρήσεις το 2011 και το 2013, οι οποίες πυροδότησαν αντιδράσεις  από την Τουρκία, η Ελληνική Κύπρος για άλλη μια φορά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στα τέλη Οκτωβρίου.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ελληνική κυπριακή ηγεσία δεν περίμενε μια αντίδραση από την Άγκυρα. Πράγματι, η Τουρκία έστειλε το πλοίο Barbaros Hayrettin για να πραγματοποιήσει έρευνες γύρω από την ίδια περιοχή, η οποία κηρύχθηκε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) από την Ελληνική Κύπρος και αμφισβητείται από την Τουρκία και την τουρκική Κύπρος.
Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Δεν θα με εξέπληττε αν πολλοί Τούρκοι ιθύνοντες είναι πεπεισμένοι ότι οι δραστηριότητες εξερεύνησης εγκρίθηκαν από τον Αναστασιάδη, ειδικά αυτή τη στιγμή, προκειμένου να προκαλέσει μια αντίδραση από την Άγκυρα που θα του δώσει ένα άλλοθι για να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες οι Τούρκοι πιστεύουν ότι δεν ήταν απίστευτα ενθουσιασμένοι έτσι κι αλλιώς.
Εν τω μεταξύ, προσπαθώντας να βρουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο, οι ηγέτες της Ελλάδας, η Ελληνική Κύπρος και η Αίγυπτος συναντήθηκαν πρόσφατα στο Κάιρο προκειμένου να δεσμευτούν για μια μεγαλύτερη ενεργειακή συνεργασία στη Μέση Ανατολή.
Η Άγκυρα απέφυγε να προβεί σε επίσημη δήλωση για τη Σύνοδο Κορυφής.
Τώρα μαθαίνουμε ότι η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια νέα τριμερή συνάντηση μεταξύ της Ελληνικής Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Έτσι, η εικόνα που έρχεται γύρω από αυτό είναι: από τη μία πλευρά είναι η Τουρκία, της οποίας το διεθνές κύρος δεν είναι ακριβώς λαμπρό, και από την άλλη μια συμμαχία του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελληνικής Κύπρου, καθεμία από τις οποίες έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, πολύ εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία.
Ας υποθέσουμε ότι η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με το θέμα είναι εντελώς λάθος. Ακόμα κι έτσι, είναι η σωστή πορεία για την Ελλάδα να πάει και να δημιουργήσει μαζί με έναν ηγέτη πραξικόπημα για να υποστηρίξει την Ελληνική Κύπρο; Μήπως η ελληνική κυβέρνηση σκεφτότανε σοβαρά ότι μια συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα φοβίσει και θα αποτρέψει την Τουρκία; Δεν μπορούσε η Ελλάδα να μας εκπλήξει και να λειτουργήσει ως ένας σιωπηλός διαμεσολαβητής για να εκτονώσει την ένταση;
Η Ελλάδα θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συνεργασία με μια ημι-δημοκρατία, όπως η Τουρκία παρά από μια συνεργασία με  μια δικτατορία όπως η Αίγυπτος, ή το Ισραήλ, η οποία όλο και περισσότερο απομονώνεται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαι ακόμα αισιόδοξη ότι η τουρκο-ελληνική συμφιλίωση θα σταθεί ισχυρή έναντι αυτού του νέου κύματος έντασης.
Πηγή: hurriyetdailynews.com
gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.