Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο Τούρκος του «πάρτα όλα» σε νέες περιπέτειες… ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Σιγά και φοβηθήκαμε από το φιρμάνι της Υψηλής Πύλης!!
«Η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές, που η »Τουρκική Δημοκρατία τη Βόρειας Κύπρου», την εξουσιοδότησε».
Ανακοίνωση από την χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Αφού οι πλατφόρμες που παρήγγειλε ο Σουλτάνος από το Αζερμπαϊτζάν είναι παρωχημένης τεχνολογίας και ουσιαστικά μοιάζουν με τα κουβαδάκια των παιδιών που μαζεύουν άμμο.
¨Οι κινήσεις της Τουρκίας μπορούν να χαρακτηριστούν ως κινήσεις απελπισίας διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, οι δυνατότητες της πλατφόρμας για την οποία επήλθε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Συγκεκριμένα τόσο η Heydar Aliyev, όσο και η Dada Gorgud 9 πλατφόρμες) είναι παλαιάς τεχνολογίας με την δεύτερη μάλιστα να χρονολογείται από το 1980.
Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους για γεωτρήσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος τα 600 μέτρα δηλαδή για θαλάσσιες περιοχές σχετικά ρηχές αφού όπως γνωρίζουμε στο κοίτασμα Αφροδίτη οι γεωτρήσεις έφτασαν τα 1700 μέτρα και στον Ονασαγόρα μάλλον θα ξεπεράσουν τα 1800.
Η θαλάσσια περιοχή στην οποία κινούνται οι Τούρκοι δεν έχει πολύ μεγάλο βάθος. Δηλαδή στα οικόπεδα 1, 2 και 3 δε μπορεί να είναι αποτελεσματική μια γεώτρηση αφού, και εκεί το βάθος είναι απαγορευτικό για τις πλατφόρμες αυτές.¨
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα με την Αζέρικη κυβέρνηση, να διαβεβαιώνει ότι μπορεί η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR να διαθέσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας όχι μία άλλα δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.
Η Τουρκία αποφάσισε να στήσει μια ¨θεατρική παράσταση¨ στην Κυπριακή ΑΟΖ για να αποπροσανατολίσει τους άμεσα θιγόμενους από τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της.
Και αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός της ακουμπά το ακριβώς αντίθετο άκρο του Εθνικού Ζωτικού μας χώρου που λέγεται Βόρειο Αιγαίο.
Ο Τούρκος του ¨ πάρτα όλα¨ δεν θέλει μόνο φυσικό αέριο από την Κύπρο αλλά διψάει και για τα πετρελαικά κοιτάσματα που βρίσκονται στα γεωλογικά αντίκλινα του Μπάμπουρα ( Θάσος) και Λαδοξέρας ( Σαμοθράκη).
Και για αυτό τον λόγο άρχισε ¨να ψήνει κατάσταση¨ στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης κάνοντας τον τοπικό ¨Λιμενάρχη¨ διενεργώντας μάλιστα και ¨ νηοψίες¨ στα Ελληνικά αλιευτικά.
¨Ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στο Δέλτα του Έβρου εμβόλισε το μεσημέρι της Παρασκευής μια τουρκική ακταιωρός, ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους, τρία ναυτικά μίλια από το Δέλτα του Έβρου.¨
Σημειωτέον το Ελληνικό αλιευτικό σκάφος αρνήθηκε τον τουρκικό έλεγχο και για αυτό καταδιώχθηκε.
Παραμονή του Αι Δημητρίου στις 25 του Οκτώβρη και στο άρθρο «τρώγοντας ΑΟΖ Κύπρου» έρχεται η όρεξη και για άλλα;
Επισημάνθηκε ότι οι Τούρκοι μετά την Κυπριακή ΑΟΖ θα θελήσουν να μεθοδεύσουν καταστάσεις στο Βόρειο Αιγαίο και σήμερα εκδηλώθηκε θρασύτητα η ενέργεια τους αυτή.
Γιατί λοιπόν στριφογυρίζουν γύρω από την Αλεξανδρούπολη;
Α. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ + ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ( Κομπανι)
Β. ΑΟΖ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ + ΣΤΕΝΑ
Τα ανωτέρω συνιστούν τα πλέον επίκαιρα σημεία πάνω στα οποία επικεντρώνεται ο γεωστρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας μαζί με το αντίστοιχο διπλωματικό παιχνίδι εξυπηρέτησης γεωπολιτικών συμφερόντων.
Με απλά λόγια λέει ο Τούρκος του ¨πάρτα όλα¨ στους συμμάχους του.
-Τι μου δίνεται για να σας δώσω;
- Αν θέλετε Άσσαντ εγώ θέλω Φυσικό Αέριο από την Κύπρο.
- Αν θέλετε να πάθει ο Ρώσος ¨ στρατηγική και οικονομική ασφυξία στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που σκέπτεστε τυχόν να του επιβάλλετε ¨ κλείνοντας τα ΣΤΕΝΑ , εγώ θέλω να χαράξω κατά τα δικά μου μέτρα και σταθμά την Ελληνική ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Είναι εύλογο πλέον ότι η Τουρκία των Βεζίρηδων γίνεται αντιπαθής στους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες που θα επιθυμούσαν πολύ να μην την έχουν στα πόδια τους.
Διαφαίνεται πλέον ολοκάθαρα από τα πρόσφατα γεγονότα ότι η Ελλάδα μπαίνει με κατακλυσμιαία ταχύτητα στο μεγάλο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι σαν ενδιάμεσος κρίκος στον άξονα του κακού Ουκρανίας –Συρίας.
Η διεθνής αντιπάθεια της Τουρκίας είναι σήμερα πλεονέκτημα για την Ελλάδα .
Με τις σημερινές τουρκικές εξυπνάδες ποιος θα θυμάται σε λίγο τον Σουλτάνο και τον Βεζίρη του;
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.