Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» o Tούρκος ηγέτης, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».
Στο μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε χθες ότι ο λόγος που ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι ανατράπηκε «ήταν επειδή χάλασε τα σχέδιας της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία με την Αίγυπτο». Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι «το 2003 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” για έρευνα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Η “νότια Κύπρος” υπέγραψε ξεχωριστό πρωτόκολλο με το Ισραήλ. Αυτό το παιχνίδι το χάλασε ο Μούρσι και αυτός ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν και τον απομάκρυναν με πραξικόπημα και τον έριξαν στην φυλακή».
«Το 2012 η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έκανε δεύτερη συμφωνία με το Ισραήλ για έρευνα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12. Όμως εκεί είναι και στην υφαλοκρηπίδα της “ΤΔΒΚ’. Κι εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη της “ΤΔΒΚ’. Επομένως εκεί έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τώρα η Ελλάδα, η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου συνέρχονται στο Κάιρο», δήλωσε ο Σαχίν.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ διάβασε επίσης την ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι «η Τουρκία εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα την περίοδο που έρχεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στο πεδίο που την έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ»
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.