Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

HΠΑ: Αλλο η πρόκληση της Κίνας, άλλο της Τουρκίας…





Κάθε περιοχή, κάθε ένταση και κάθε χώρα είναι διαφορετικές περιπτώσεις, ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν πράττουν στην περίπτωση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αυτό που έπραξαν στην περίπτωση της Κίνας ...


και των διαφορών της με το Βιετνάμ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
«Τον Αύγουστο ο κ. Κέρι κάλεσε την Κίνα να παγώσει τις προκλήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αυτό που έκανε η Κίνα είναι ότι κάνει σήμερα η Τουρκία στην Κύπρο…. Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο», ρώτησε ο ανταποκριτής του Μέγκα στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο (www.cna.org.cy).
«Γιατί κάθε περιοχή, κάθε σύρραξη και κάθε χώρα είναι διαφορετικές. Δεν θα έχω το ίδιο σημείο αναφοράς για διαφορετικές χώρες ή περιοχές», απάντησε η Τζένιφερ Ψάκι.
Σε ερώτηση σχετική με αναφορά της επιστολής του Γερουσιαστή Μενέντεζ προς τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η Τουρκία με τις δραστηριότητές της παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, η κ. Ψάκι δεν θέλησε να σχολιάσει δημόσια, λέγοντας ότι θα σταλεί απάντηση στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Παράλληλα επανέλαβε την γνωστή αμερικανική θέση για την Κύπρο.
«Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Για το ίδιο θέμα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο (http://www.amna.gr), μετέδωσε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως τόνισε, «ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και «επίσης, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών και δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να ακολουθήσουν μια αμοιβαία επωφελή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καλές υπηρεσίες του ειδικού συμβούλου του (γγ) των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε».
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, σε ερώτηση αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με την οποία τους καλεί να παρέμβουν για να σταματήσει η «κατάφωρη παραβίαση» εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, ρωτώντας «αν αυτό που διαπράττει η Τουρκία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η κ. Ψάκι είπε: «Είμαι σίγουρη ότι θα απαντήσουμε στην επιστολή του κ. Μενέντεζ, όπως κάνουμε πάντα», επαναλαμβάνοντας: «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Ακολούθως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι ζήτησε από την Κίνα να παγώσει «όλες τις προκλητικές ενέργειες» στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και «γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο;».
Η απάντηση της κ. Ψάκι ήταν η ακόλουθη:
«Κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.