Ο ΜΙΝΩΣ ήταν ο πρώτος βασιλιάς πού είχε την κυριαρχία στη Μεσόγειο θάλασσα, που την ξεκαθάρισε από τους πειρατές και στη Κρήτη κυβερνούσε σε περισσότερες από ενενήντα πόλεις. Όταν οι Αθηναίοι σκότωσαν το γιο του Ανδρόγεω, αποφάσισε να τούς εκδικηθεί και περιπλέοντας το Αιγαίο, άρχισε να μαζεύει πλοία και χρήματα. Ορισμένοι νησιώτες συμφώνησαν να τον βοηθήσουν, άλλοι αρνήθηκαν . Η Σίφνος ενέδωσε με τη βοήθεια της πριγκίπισσας Αρνης, την οποία και δωροδόκησε με χρυσό.
Οι θεοί όμως την μεταμόρφωσαν σε κάργα πού αγαπάει το χρυσό και καθετί πού λάμπει. Έκανε συμμαχία με το λαό της Ανάφης, αλλά ο Αιακός, ο βασιλιάς της Αίγινας, απέρριψε τα αιτήματα του. Φεύγοντας ορκίστηκε εκδίκηση. Ο ΑΙακός τότε αποκρίθηκε στην έκκληση του Κέφαλου να συμμαχήσει με τούς Αθηναίους κατά του Μίνωα (1).
β. Εν τω μεταξύ ο Μίνως εισέβαλε στον Ισθμό της Κορίνθου. Πολιόρκησε τη Νίσα, πού κυβερνούσε ο Νίσος , ο Αιγύπτιος και είχε μια κόρη πού ονομαζόταν Σκύλλα. Στην πόλη υπήρχε ένας πύργος χτισμένος από τον Απόλλωνα (και τον Ποσειδώνα;) πού είχε τη βάση του ένα μουσικό λίθο. Όταν έπεφταν βότσαλα πάνω του έπαιζε σαν λύρα γιατί κάποτε ο Απόλλων, ενώ δούλευε σαν χτίστης, είχε αφήσει εκεί τη λύρα του . Η Σκύλλα περνούσε τον καιρό της στη κορυφή του πύργου, παίζοντας σκοπούς με το να ρίχνει βότσαλα πάνω στο λίθο. Και όταν ο πόλεμος άρχισε, εκεί ανέβαινε κάθε μέρα για να παρακολουθεί τις μάχες.
γ. Η πολιορκία της Νίσας παρατάθηκε και σύντομα η Σκύλλα έμαθε το όνομα κάθε κρητικού πολεμιστή. Γοητευμένη από την ομορφιά του Μίνωα, την υπέροχη φορεσιά του και το λευκό του άτι, τον ερωτεύτηκε παράφορα. Λένε ότι ήταν θέλημα της Αφροδίτης. Άλλοι κατηγορούν γι’ αυτό την Ήρα (2).
δ. Μια νύχτα η Σκύλλα μπήκε αθόρυβα στο δωμάτιο του πατέρα της και έκοψε την περίφημη πορφυρή μπούκλα των μαλλιών του από την οποία εξαρτιόταν η ζωή και ο θρόνος του. Έπειτα, αφού του πήρε τα κλειδιά της πόλης, άνοιξε την πύλη και το’ σκάσε. Πήγε κατευθείαν στη σκηνή του Μίνωα και του προσέφερε την μπούκλα σαν αντάλλαγμα της αγάπης του.
– Ευκαιρία είναι ! φώναξε ο ΜΙνως και την ίδια νύχτα, αφού μπήκε μέσα στη πόλη και τη λεηλάτησε , πλάγιασε βαριεστημένα με τη Σκύλλα. Δεν ήθελε όμως να την πάρει μαζί του στην Κρήτη γιατί ένιωθε απέχθεια για την πατροκτονία . Η Σκύλλα παρόλα αυτά ακολούθησε το πλοίο του κολυμπώντας και πιάστηκε από την πρύμνη, μέχρις ότου η ψυχή του πατέρα της ΝΙσου, με τη μορφή θαλασσαετού, όρμησε πάνω της με τα νύχια και το γαμψό του ράμφος . Η Σκύλλα τρόμαξε, αφέθηκε και πνίγηκε. Η ψυχή της πέταξε σαν πούλι κεΙρι με το πορφυρό στήθος και τα κόκκινα πόδια (3). Άλλοι όμως λένε πώς ο Μίνως διέταξε να πνίξουν τη Σκύλλα και άλλοι πώς η ψυχή της έγινε το ψάρι κείρεις και όχι το πούλι με το ίδιο όνομα (4).
ε. Η Νίσα ονομάστηκε αργότερα Μέγαρα προς τιμήν του Μεγαρέως, γιου της Οινόπης και του lππομένη, ο οποίος ήταν σύμμαχος του Νίσου, παντρεύτηκε την κόρη του Ιφινόη και λέγεται ότι τον διαδέχτηκε στον θρόνο (5).
z. Αυτός ο πόλεμος παρατάθηκε μέχρι πού ο Μινως, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούσε να υποτάξει την Αθήνα, παρακάλεσε τον Δία να εκδικηθεί τον θάνατο του Ανδρόγεω. Τότε, όλη η Ελλάδα έπληγη από σεισμούς και λιμό. Οι βασιλιάδες από τις διάφορες πόλεις-κράτη μαζεύτηκαν στους Δελφούς για vα συμβουλευτούν το Μαντείο πού τούς παραιvεσε να βάλουν τον Αιακό να προσευχηθεί εκ μέρους τους. Όταν αυτό εγιvε, οι σεισμοί σταμάτησαν παντού έκτος από τηv Αττική.
η. ΟΙ Αθηναίοι αμέσως επεδίωξαν να λυτρωθούν από αυτή τη κατάρα θυσιάζοvτας στη Περσεφόνη τις κόρες του Υακιvθου Αvθηιδα, Αιγληιδα, Λυταία και Ορθαια στον τάφο του Κύκλωπα Γεραίστη. Τα κορίτσια αυτά είχαν έλθει στην Αθήνα από τη Σπάρτη. Οι σεισμοί εξακολουθούσαν και όταν οι Αθηναίοι αποφάνθηκαν και πάλι στο μαντείο τωv Δελφώv,· εμαθαv ότι έπρεπε να δώσουν στο Μίνωα οποιαδήποτε ικανοποίηση τούς ζητούσε. Σαν φόρο υποτέλειας έπρεπε λοιπόν να στέλνουν στην Κρήτη κάθε εννιά χρόνια εφτά vέους και εφτά νέες, λεία για τον Μινώταυρο (6).
θ. στη συvέχεια ο Μινως επέστρεψε στη Κνωσό όπου προσέφερε μια εκατόμβη σαν δείγμα ευγνωμοσύνης για την επιτυχία του. Πάνω στον ένατο όμώς χρόνο, ήλθε το τέλος του
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.