«Θα ρίξουμε τις τιμές του πετρελαίου στα είκοσι δολάρια – Πάλι θα κερδίζουμε»
«Το πετρέλαιο θα πέσει και στα 20 δολάρια το βαρέλι, και εμείς πάλι θα κερδίζουμε» δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Ali al-Naimi ενώ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος ειναι να «καταστραφεί ο ρωσικός,ο αμερικανικός, και ο βραζιλιάνικος ανταγωνισμός»
Είναι η πρώτη φορά που οι Σαουδάραβες μιλούν στα «ίσια» και αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είναι θεωρία συνωμοσίας η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά πραγματικότητα. Επιδιώκεται σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον που πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει το χτύπημα που θα δεχθεί η ίδια από την χειραγώγηση του πετρελαίου.
Με την κίνηση αυτή φυσικά θα ισχυροποιήσουν την ήδη πανίσχυρη Κίνα η οποία θα τροφοδοτείται με πάμφθηνο πετρέλαιο, ενώ θα λάβει και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία στο εγγύς μέλλον.
Ο OPEC δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ακόμη κι αν η τιμή πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο de facto ηγέτης του καρτέλ, αποκαλύπτοντας μια δραματική μεταστροφή στρατηγικής, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή συνέντευξη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, «έσκισε» την παραδοσιακή στρατηγική του OPEC να κρατά τις τιμές ψηλά, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου, και την αντικατέστησε με τη νέα πολιτική που προβλέπει την προάσπιση του μεριδίου αγοράς του καρτέλ με κάθε κόστος.
«Οι παραγωγοί του OPEC δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή… Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο,» δήλωσε στο Middle East Economic Survey. Τόνισε επίσης ότι ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα $100.
Τα σχόλια, που προέρχονται από έναν άνδρα που θεωρείται η πιο σημαντική παρουσία στην ενεργειακή βιομηχανία, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο κ. Naimi εξηγεί λεπτομερώς την αλλαγή στρατηγικής.
Πρόκειται για μια «θεμελιώδη μεταβολή» στην στρατηγική του OPEC, που είναι πολύ πιο δραστική από οποιαδήποτε μετά την δεκαετία του 1970», σχολίασε ο Jamie Webster αναλυτής της IHS Energy. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή τρόμου για την αγορά πετρελαίου και για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη αστάθεια. Τα πάντα θα επηρεαστούν από αυτό».
Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Σαουδική Αραβία «ρίχνει το γάντι» στις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου –από τα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα σχιστολιθικά των ΗΠΑ μέχρι τις εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στην Βραζιλία και την Αρκτική- σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει την απειλή που συνιστούν στο μερίδιο αγοράς της.
Ο κ. Naimi δήλωσε ότι, αν το βασίλειο μείωνε την παραγωγή του «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».
Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της μαζικής υπερβάλουσας προσφοράς που προκαλεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Ασία.
Στο παρελθόν, ο OPEC έκοβε την παραγωγή όταν οι τιμές έπεφταν, όπως έκανε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά στην συνεδρίαση του καρτέλ τον περασμένο μήνα στην Βιέννη, τα μέλη κράτησαν την παραγωγή σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στέλνοντας τις τιμές σε περιδίνηση.
Η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα και έχει υποχρεώσει τις πετρελαϊκές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να επανασχεδιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.
Ομως μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη τόνωση για την διεθνή οικονομία. Το ΔΝΤ πρόβλεψε χθες ότι μια παρατεταμένη μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,7% το 2015 και 0,8% το 2016. Η Κίνα θα απολαύσει τα μεγαλύτερα ευεργετήματα, καθώς το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2015 και 0,9% το 2016.
Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περαιτέρω χθες, καθώς η αγορά αφομοίωσε τα σχόλια του κ. Naimi. Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχώρησε 1,08 δολ. στα 60,30 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.
Στη συνέντευξή του στο MEES, ο κ. Naimi δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα είναι σε θέση να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών του αργού, κυρίως επειδή τα κόστη παραγωγής ήταν πολύ χαμηλά κάτω – μόλις 4 με 5 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αλλά δήλωσε ότι ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος για άλλες πετρελαϊκές περιοχές, όπως τα ανοιχτά της Βραζιλίας, η δυτική Αφρική και η Αρκτική, όπου τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα.
«Έτσι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν αντέξουν, τελικά οι οικονομικές τους συνθήκες θα περιορίσουν την παραγωγή», δήλωσε.
«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι χώρες με παραγωγή υψηλής αποδοτικότητας είναι αυτές που αξίζουν μερίδιο της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Naimi. «Αν η τιμή πέφτει, πέφτει… Άλλοι θα ζημιωθούν πολύ πριν αισθανθούμε εμείς πρόβλημα»
Αυτό ήταν ευθεία «βολή» στις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, που όμως η Ουάσιγκτον φαίνεται έτοιμη ν αθυσιάσει προς χάρην των γεωπολιτικών της συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του στοιχίζει 80 δολάρια το βαρέλι, οπότε γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει καμμια πιθανότητα επιβίωσης των εταιρειών αυτών.
Η οξύτητα του μηνύματος του κ. Naimi εξέπληξε ακόμα και ώριμους παρατηρητές του OPEC. «Είμαι πιο απαισιόδοξος από τους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας την τιμή του πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπλήσσομαι από το πόσο επιθετικά είναι τα σχόλιά του σε αυτή τη ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Yasser Elguindi της Medley Global Advisors.
Στο μεταξύ οι παράνομες πωλήσεις πετρλαίου από τους ισλαμιστές που έχουν κατακρεουργήσει χιλιάδες ανθρώπων πάιζουν και αυτές το ρόλο τους, και είναι μια ένδειξη του γιατί οι αμερικανικοί βοβμαρδισμοί έινια κυριολεκτικά «τζούφιοι» και δεν προσφέρουν καμμια ουσιαστική βοήθεια στο να υποχωρήσουν οι εγκληματίες του ISIL στις «τρύπες» τους.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, Vatan, οι Τζιχαντιστές από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ που περιήλθαν στην κατοχή τους, εξάγουν πετρέλαιο σε πολύ φθηνότερες τιμές από αυτές που πουλούν το υγρό καύσιμο οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ με αποτέλεσμα να ρίχνουν τις τιμές στην διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Rakka και του Deyru’z Zor, όπως και στις περιοχές βορειότερα της συριακής πόλης Χαμάς, στις πετρελαιοπηγές του El-Mudayyak, το μαζούτ και η βενζίνη που πουλιέται από τους Τζιχαντιστές διατίθεται σε πρόθυμους αγοραστές, κυρίως από την Τουρκία, σε πολύ συμφέρουσες τιμές.
Όπως αναφέρεται, ενώ το μαζούτ πωλείται από το συριακό καθεστώς προς 200 λίρες το λίτρο, οι Τζιχαντιστές το πουλούν προς 100 λίρες, δηλαδή 50% φθηνότερο. Η βενζίνη ενώ πωλείται από το συριακό καθεστώς προς 400 λίρες το λίτρο, οι Τζιχαντιστές την πουλούν προς 130 λίρες το λίτρο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να παρατηρείται το τραγελαφικό γεγονός, πολλοί που κατοικούν ανάμεσα στις εμπόλεμες περιοχές και ενώ «τρέμουν» τους Τζιχαντιστές να περνούν στις περιοχές τους για να αγοράσουν καύσιμα, τα οποία πουλιούνται σε πολύ φθηνότερες τιμές από τις επίσημες τιμές του συριακού καθεστώτος.
Φυσικά επηρρεάζεται και το Ιράν το οποίο θα εχει μεγάλο προβλημα στις πωλήσεις του δικού του πετρελαίου Να θυμίσουμε μόνο στον Σαουδάραβα υπουργό ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά του, και διαθέτει πολύ ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις, δε θα μας φανεί απίθανο αν του το θυμίσουν στο τέλος αυτό, και τότε δούμε το πετρέλαιο να εκτοξεύεται στα 200 δολάρια το βαρέλι.
Κακά τα ψέμματα,τζιχαντιστές και Σαουδάραβες εργάζονται για την Ουάσιγκτον, η οποία επέλεξε να πυροβολήσει τα πόδια της ευελπιστώντας ότι η Ρωσία θα καταρεύσει πριν πάθει ανυπολόγιστες ζημιές η ίδια.
Στη Ρωσία το γνωρίζουν αυτό όπως και στο Πεκίνο ξέρουν ότι έχουν σειρά. Γι’αυτό και κοινός στόχος των δύο υπερδυνάμεων τα επόμενα χρόνια θα είναι η καταστροφή του δολαρίου. Δεν γίνεται αλλιώς, είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί κάποιος μια μηχανή που τυπώνει «αεροδολάρια» από το πουθενά, και ο πλανητης είχε συνηθίσει να τα αποδέχεται.
Δεν είναι τυχαίο που Ρωσία-Κίνα αγοράζουν χρυσό.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.