Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ο Θησεύς στον Τάρταρο


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ο Θησεύς στον Τάρταρο

ΜΕΤΑ το θάνατο της Ιπποδάμειας ο Πειρίθους έπεισε τον Θησέα, του οποίου η γυναίκα η Φαίδρα είχε πρόσφατα κρεμαστεί, να επισκεφθεί μαζί του τη Σπάρτη, να απαγάγουν την Ελένη, την αδελφή του Κάστορα και του Πολυδεύκη, των Διόσκουρων, με την οποία και οι δύο φιλοδοξούσαν να παντρευτούν.
Εκεί όπου βρίσκεται το Σεραπειο στην Αθήνα ορκίστηκαν να βοηθήσει ο ένας τον άλλο σ’ αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση και να ρίξουν κλήρο για την Ελένη όταν την κέρδιζαν. Έπειτα να κλέψουν μια άλλη κόρη του Δία για τον χαμένο, οποίοι κι αν ήταν οι κίνδυνοι πού θα συναντούσαν (1).
β. Αφού αποφάσισαν αυτά, οδήγησαν ένα στρατό στη Λακεδαιμόνια. Μετά, σαν αρχηγοί του κύριου σώματος, απήγαγαν την Ελένη την ώρα πού προσέφερε θυσία στο ναό της Όρθίας Άρτεμης στη Σπάρτη, και καλπάζοντας έφυγαν μακριά. Σύντομα βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση από τούς διώκτες τους από τούς οποίους απαλλάχτηκαν στη Τεγέα όπου, όπως είχαν συμφωνήσει, έριξαν τον κλήρο για την Ελένη και ο Θησεύς βγήκε νικητής (2). Πρόβλεψε όμως ότι οι Αθηναίοι ποτέ δεν θα επιδοκίμαζαν το γεγονός ότι άνοιξε με τέτοιο τρόπο διαμάχη με τούς τρομερούς Διόσκου­ρους, και γι’ αυτό έστειλε την Ελένη πού ακόμη δεν ήταν σε ηλικία γάμου -παιδούλα δώδεκα χρονών ή και μικρότερη ­στην Αττική κώμη των Αφιδνων, όπου ανέθεσε στο φίλο του Αφιδνο την επιτήρηση της με τη μεγαλύτερη προσοχή και μυστικότητα .
Η Αίθρα, η μητέρα του Θησέα, συνόδευσε την Ελένη και την περιποιήθηκε πολύ . Ορισμένοι προσπαθούν να απαλλάξουν τον Θησέα λέγοντας ότι ο Ίδας και ο Λυγκεύς έκλεψαν την Ελένη και έπειτα την εμπιστεύτηκαν στην προστασία του Θησέα, για να εκδικηθούν την απαγωγή των ΛευκιππΙδων από τούς Διόσκουρους. Άλλοι αναφέρουν ότι ο πατέρας της Ελένης Τυνδάρεως, την εμπιστεύτηκε ο ίδιος στο Θησέα, μόλις έμαθε ότι ο ανιψιός του Εναραίφόρος, γιος του Ιπποκόωντα, σκόπευε να την απαγάγει (3).
γ. Πέρασαν μερικά χρόνια, οπότε η Ελένη μεγάλωσε αρκετά για να την παντρευτεί ο Θησεύς και ο ΠειρΙθους του θύμισε τη συμφωνία. Συμβουλεύτηκαν μαζί ένα μαντείο του Δία, τον οποίο είχαν καλέσει σαν μάρτυρα στον όρκο τους και η ειρωνική απόκριση ήταν:
- Γιατί δεν πάτε στον Ταρταρο να διεκδικήσετε την Περσεφόνη, τη γυναίκα του Άδη, σα νύφη για τον Πειριθου ; Είναι η πιο εκλεκτή μου κόρη.
Ο Θησεύς προσβλήθηκε όταν ο ΠειρΙθους, πού πήρε στα σοβαρά την υπόδειξη αυτή, του ζήτησε να τηρήσει τον όρκο του. Όμως δεν τόλμησε να αρνηθεί να πάει και έτσι, με το σπαθί στο χέρι, κατέβηκαν στον Ταρταρο. Απέφυγαν να περάσουν από τον πορθμό της Λήθης και διάλεξαν τον πίσω δρόμο, η είσοδος του οποίου βρίσκεται σε μια σπηλιά στο Ταίναρο της Λακωνίας. Σύντομα βρέθηκαν να χτυπούν τις πύλες του παλατιού του Άδη . Ο Άδης άκουσε ήρεμα την παράτολμη απαίτηση τους και προσποιούμενός φιλοξενία, τούς κάλεσε να καθίσουν. Ανυποψίαστοι πήραν το κάθισμα πού τούς προσέφερε πού αποδείχτηκε ότι ήταν ο θρόνος της Λήθης, ο οποίος έγινε με μιας μέρος της σάρκας τους και έτσι δεν μπορούσαν να σηκωθούν χωρίς να ακρωτηριαστούν. Φίδια τούς είχαν ζώσει και σφύριζαν καταπάνω τους, οι Ερινύες τούς μαστίγωναν και ο Κέρβερος τούς τραυμάτιζε με τα δόντια του ενώ ο Άδης παρακολουθούσε χαμογελών­τας βλοσυρά (4).
δ. Βασανίστηκαν έτσι επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον ερχομό του Ηρακλή πού τον έστειλε ο Ευρυσθεύς να σκοτώσει τον κέρβερο . Ο Ηρακλής τούς αναγνώρισε καθώς άπλωναν βουβοί τα χέρια τους, εκλιπαρώντας βοήθεια. Η Περσεφόνη υποδέχτηκε τον Ηρακλή σαν αδελφό, επιτρέποντας ευχαρίστως να ελευθερώσει τούς κακοποιούς και να τούς πάρει πίσω στον Πάνω Κόσμο, αν μπορούσε (5) . Ο Ηρακλής άδραξε τότε με τα δύο του χέρια τον Θησέα και τον σήκωσε με τη δύναμη ενός γίγαντα, μέχρι πού τον τράβηξε με ένα φοβερό θόρυβο. ‘Ένα μεγάλο μέρος από τις σάρκες του έμεινε κολλημένο πάνω στο βράχο και γι’ αυτό οι αθηναίοι απόγονοι του Θησέα έχουν τόσο αστεία μικρά πισίνα. Άρπάξε μετά τον ΠειρΙθου από τα χέρια, αλλά η γη σείστηκε προειδοποιητικά και παραιτήθηκε. Έξάλλου ο Πειριθους υπήρξε ο εγκέφαλος αυτής της άσεβους επιχείρησης (6).
ε. Σύμφωνα όμως με ορισμένες διηγήσεις, ο Ηρακλής ελευθέρωσε τον Πειριθου όπως και τον Θησέα, ενώ σύμφωνα με άλλες δεν ελευθέρωσε κανέναν αλλά άφησε τον Θησέα αλυσοδεμένο για πάντα πάνω σε ένα φλεγόμενο κάθισμα και τον Πειρίθου γερμένο δίπλα στον Ιξίονα πάνω σε ένα χρυσό ανάκλιντρο – και μπροστά στα πεινασμένα τους μάτια υψώνονταν θαυμαστά εδέσματα τα οποία η πρεσβύτερη από τις Ερινύες άρπαζε από μπροστά τους. Λέγεται ακόμη, πώς ο Θησεύς με τον Πειριθου ποτέ δεν κατέβηκαν στον Ταρταρο παρά μόνο πήγαν σε μια πόλη της Θεσπρωτίας η της Μολοσσίας, την Κίχυρο, της οποίας ο βασιλιάς Αϊδω­νεύς όταν κατάλαβε ότι ο Πειριθους είχε σκοπό να απαγάγει τη γυναίκα του, τον πέταξε σ’ ένα κοπάδι κυνηγόσκυλα και έκλεισε τον Θησέα μέσα σ’ ένα μπουντρούμι, από όπου μάλλον ο Ηρακλής τον ελευθέρωσε
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.