Ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως αυτήν την εβδομάδα αρκετούς ρωμαϊκούς τάφους που βρίσκονται στο Σαιντ της νότιο δυτικής Γαλλίας, στους οποίους εντοπίστηκαν πέντε σκελετοί που ήταν αλυσοδεμένοι στο λαιμό και στους αστραγάλους.
Προφανώς πρόκειται για δούλους οι οποίοι είχαν ταφεί περίπου 250 μέτρα από το αρχαίο αμφιθέατρο της πόλης κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μονομάχους που μάχονταν στο αμφιθέατρο με άγρια ζώα.
Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν εκατοντάδες τάφοι, οι εμπειρογνώμονες βρήκαν μόνο πέντε σκελετούς. Από αυτούς οι τέσσερις ήταν ενήλικες και ένας ήταν ενός εφήβου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τάφοι ανήκουν στο πρώτο μισό του δεύτερου αιώνα μ.Χ. και πιθανόν είναι μέρος ενός σημαντικού νεκροταφείου στο οποίο έθαβαν, όσους σφαγιάζονταν στο κοντινό αμφιθέατρο. Αυτό σημαίνει, ότι οι αλυσοδεμένοι ήταν μονομάχοι.
Τρεις σκελετοί βρέθηκαν με αλυσίδες σε λαιμό και στα πόδια , ένας με έναν μεταλλικό κρίκο στο λαιμό, και ο έφηβος με ένα μεταλλικό κρίκο στον καρπό.
Οι σκελετοί έχουν ανασυρθεί και μελετούνται από τους ανθρωπολόγους προκειμένου να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.
Στους τάφους δεν βρέθηκε κανένα τεχνούργημα που θα μπορούσε να βοηθήσει την ιστορική έρευνα, με εξαίρεση κάποια αγγεία. Ο έφηβος είχε στο κεφάλι του δύο νομίσματα στο ύψος των ματιών, μια κοινή πρακτική μεταξύ των αρχαίων, που θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο το πνεύμα του νεκρού θα μπορούσε να πληρώσει το βαρκάρη που χώριζε τον επάνω με τον κάτω κόσμο.
Η περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι τάφοι αντιστοιχεί στο χρόνο κατά τον οποίο στη Γαλατία είχαν εισβάλλει οι ρωμαϊκές λεγεώνες και τότε ο αρχαίος οικισμός ήταν στην ακμή του.
Στην πραγματικότητα η Σαιντ ιδρύθηκε ως περιφερειακή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της προνομιακής της θέσης που βρίσκεται μεταξύ της Λυών και της Ακουιτανίας.
Σήμερα η πόλη είναι γνωστή για το Κολοσσαίο της, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 18 χιλιάδων ατόμων.
Πηγή: Abc .es
--
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.