β. Όταν σε μια επίσκεψη του στους Δελφούς το μαντείο προειδοποίησε τον , Αλεο ότι κάποτε τα δύο αδέλφια της Νεαιρας θα βρουν το θάνατο από τα χέρια του γιου της κόρης του , έτρεξε γρήγορα σπίτι του και διόρισε την Αυγή ιέρεια της Αθηνάς, τρομοκρατώντας την με θάνατο εφόσον χάσει την παρθενία της. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς βρέθηκε στην Τεγεα ο Ηρακλής – πηγαίνοντας να πολεμήσει τον βασιλιά Αυγεία ή επιστρέφοντας – πάντως ο Αλεος τον φιλοξένησε στο ναό της Αθηνάς. Μεθυσμένος από το κρασί ο Ηρακλής βίασε την παρθένα ιέρεια κοντά στην κρήνη πού υπάρχει και σήμερα βόρεια από το Ιερό. Επειδή όμως η Aυγη δεν κάλεσε βοήθεια, πολλοί υποθέτουν ότι πήγαινε γυρεύοντας (2).
γ. Συνεχίζοντας το ταξίδι του στη Στύμφαλο ο Ηρακλής απέκτησε από την Παρθενοπη, την κόρη του Στυμφαλου, τον Ευηρη. Εν τω μεταξύ όμως ξέσπασε πανούκλα και πεινά στην Τεγεα μόλις ο Αλεος πληροφορήθηκε από την Πυθία ότι στο ιερό της Αθηνάς διαπράχτηκε έγκλημα, πήγε αμέσως εκεί και διαπίστωσε ότι η Aυγη βρισκόταν σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης. Όσο κι αν έκλαιγε και βεβαίωνε ότι Ηρακλής την βίασε σε κατάσταση μέθης, ο Αλεος δεν την πίστευε. Την έσυρε στην Αγορά της Τεγεας όπου η Αυγή έπεσε στα γόνατα στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Ειλείθυιας, ονομαστής για το άγαλμα της «γονατιστής Αυγής» (3). Επειδή ο Αλεος ντρεπόταν να σκοτώσει ο ίδιος την κόρη του δημόσια, την παρέδωσε στο βασιλιά Ναύπλιο για να την πνίξει. Πράγματι ο Ναύπλιος ξεκίνησε με την Aυγη για τη Ναυπλία , στο Παρθένιο όρος όμως την έπιασαν οι πόνοι και με κάποια αφορμή κατέβηκε από το δρόμο. Μέσα στο δάσος γέννησε ένα αγόρι, το έκρυψε σε ένα σύδεντρο και ύστερα επέστρεψε στον Ναύπλιο ο όποιος την περίμενε υπομονετικά στο δρόμο. Δεν είχε καμία πρόθεση να πνίξει βέβαια μια πριγκίπισσα όταν θα μπορούσε να τη μοσχοπουλήσει στο σκλαβοπάζαρο: την πούλησε λοιπόν σε κάποιους κάρες εμπόρους άρτι αφιχθέντες στο Ναύπλιο, οι οποίοι ακολούθως την έδωσαν στον Τεύθραντα, το βασιλιά της μύσιας Τευθρανίας (4).
δ. Μια ελαφίνα θήλασε τον γιο της Αυγής στο Παρθένιο όρος (όπου σήμερα υπάρχει Ιερό αφιερωμένο σε αυτόν). Τον βρήκαν βοϊδολάτες, τον έβγαλαν Τηλεφο και τον πήγαν στον αφέντη τους, βασιλιά Κόρυθο. Τυχαία τότε ακριβώς οι βοσκοί του Κόρυθου βρήκαν το μωρό της Αταλάντης το όποιο είχε γεννήσει από τον Μελέαγρο και είχε αφήσει έκθετο στην ίδια βουνοπλαγιά· το ονόμασαν Παρθενοπαιο, «γιο του τρυπημένου παρθενικού υμένα», επειδή η Αταλάντη επέμενε ότι παρέμενε ακόμα παρθένα (5).
ε. Μόλις ο Τήηλεφος ενηλικιώθηκε απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών να μάθει για τους γονείς του. Του απάντησαν ως εξής:
- Μπάρκαρε και αναζήτησε το βασιλιά Τεύθραντα στη Μυσια.
Στη Μυσία ο Τήλεφος βρήκε την Aυγη, σύζυγο πια του Τεύθραντα, η όποια του μαρτύρησε ότι εκείνη ήταν η μητέρα του και ο Hρακλης ο πατέρας του, πράγμα πού έγινε εύκολα πιστευτό αφού καμία γυναίκα δεν βρέθηκε να γεννήσει γιο στον Ηρακλή πού να του μοιάζει τόσο πολύ. Τότε ο Τεύθρας πάντρεψε τον Τήλεφο με την κόρη του Αγριόπη και τον όρισε διάδοχό του (6).
ζ. Άλλοι ισχυρίζονται ότι αφού ο Τήλεφος σκότωσε τούς θείους του από τη μανά του Ιπποθόοντα και Νηρέα, ξεκίνησε σιωπηλός και κατηφής στη ΜυσΙα για να βρει τη μητέρα του. «Η σιωπή του Τήλεφου» έμεινε παροιμιώδης τον συνόδευσε όμως ο Παρθενοπαιος ως εκφωνητής (7). Συνέβη όμως ο ξακουστός αργοναύτης Ιδας, ο γιος του Αφηρεα, να θέλει να βάλει στο χέρι το θρόνο της Μυσίας και απελπισμένος ο Τευθρας υποσχέθηκε στον Τήλεφο να παραιτηθεί υπέρ του και να τον παντρέψει με τη θετή του κόρη, αρκεί να έδιωχνε τον Ιδα. Έπειτα ο Τηλεφος – με τη βοήθεια του ΠαρθενοπαΙου – κατατρόπωσε τον Ιδα με μια και μοναδική μάχη. Ναι, άλλά η θετή κόρη του Τεύθραντα συνέβη να είναι η Αυγή, η οποία δεν ανεγνώρισε τον Τήλεφο, ούτε και εκείνος κατάλαβε ότι ήταν η μητέρα του. Πίστη στη θύμηση του Ηρακλή η Αυγή πήρε ένα σπαθί μαζί της την πρώτη νύχτα του γάμου και θα σκότωνε τον Τήλεφο μπαίνοντας στη νυφική παστάδα, αν οι Θεοί δεν έστελναν ένα πελώριο φίδι για να τούς χωρίσει. Τρομοκρατημένη η Aυγη πέταξε το σπαθί και ομολόγησε τις φονικές προθέσεις της. Ύστερα άρχισε να εξυμνεί τον Ηρακλή, οπότε ο Τήλεφος που κόντευε, να διαπράξει μητροκτονία ορμώμενός από μια εσωτερική ανάγκη αναφώνησε:
- Μητέρα! Μητέρα μου!
Έπεσαν κλαίγοντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και την άλλη μέρα επέστρεψαν στην πατρίδα τους με τις ευλογίες του Τεύθραντα. Ο τάφος της Αυγής βρίσκεται στην υπέρ τον Καικο Πέργαμο*, οι κάτοικοι της οποίας ισχυρίζονται ότι είναι αρκαδες άποικοι που πέρασαν με τον Τήλεφο στην Ασία και του προσφέρουν θυσίες ήρωα (8).
* Παυσ. VΙΙ 4, 9
η. Άλλοι λένε ότι ο Τήλεφος παντρεύτηκε την Αστυόχη ή τη ΛαοδΙκη, κόρη του Τρώου Πρίαμου. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο Ηρακλής πλάγιασε με την Αυγή περνώντας από την Τροία όταν πήρε τούς αθάνατους ίππους του Λαομεδοντα. Λέγεται επίσης ότι ο Αλεος έκλεισε την Αυγή με το μωρό σε ένα κιβώτιο και τούς έριξε στη θάλασσα και ότι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της , Aθηνάς το κιβώτιο παρασύρθηκε προς τη Μικρά Ασία όπου τα κύματα το ξέβρασαν στις εκβολές του Κάικου ποταμού όπου ο βασιλιάς Τευθρας παντρεύτηκε την Aυγη και υιοθέτησε τον Τήλεφο (9).
θ. Αυτός ο Τεύθρας λοιπόν κάποτε κυνηγούσε στο Θράσυλλο όρος και πήρε από πίσω έναν πελώριο αγριόχοιρο ο οποίος κατέφυγε στο ναό της Ορθωσίας Άρτεμης. Όταν ο Τεύθρας ήθελε να μπει και αυτός με τη βία ο κάπρος άρχισε να φωνάζει:
- Έλεος! κύριε! Είμαι ο χαϊδεμένος της θεάς!
Χωρίς να δώσει σημασία ο Τεύθρας σκότωσε τον αγριόχοιρο προσβάλλοντας τη θεά τόσο, ώστε εκείνη ανάστησε τον κάπρο τιμωρώντας συγχρόνως τον Τεύθραντα με λεπρώδη εξανθήματα και τον εξαπέστειλε με σαλεμένα τα μυαλά να περιδιαβάζει τα όρη. Αμέσως η μητέρα του Λυσίππη έτρεξε στο δάσος συνοδευόμενη από τον μάντη Πολύιδο και πέτυχε ,να εξευμενίσει την Άρτεμη με πλούσιες προσφορές. Ο Τευθρας θεραπεύτηκε με αντιπάθιον από τα λεπρώδη εξανθήματα, το οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε μεγάλες ποσότητες στις κορυφές του Τευθράντιου όρους , όπως ονόμασε κατόπιν ο Τεύθρας το Θράσυλλο όρος , πάνω εκεί η Λυσιππη ανέγειρε βωμό προς τιμήν της Ορθωσίας Άρτεμης και παράγγειλε να φτιάξουν έναν ολόχρυσο άνθρωποκέφαλο μηχανικό αγριόχοιρο: μόλις τον κυνηγήσουν καταφεύγει στο ναό και αρχίζει να φωνάζει:
-“Έλεος! (10).
ι. Περνώντας από την Αρκαδία ο Ηρακλής επισκέφτηκε το όρος Οστρακίνη όπου αποπλάνησε την κόρη του ήρωα Αλκιμέδοντα Φιαλώ. Όταν η κοπέλα γέννησε ένα αγοράκι ονόματι Αιχμαγόρα, ο Αλκιμεδων τούς έδιωξε και τούς δύο από τη σπηλιά του για να πεθάνουν από πεινά στα βουνά . Ο Αιχμαγόρας ούρλιαζε σπαραξικάρδία, οπότε μια καλοπροαίρετη κίσσα πέταξε μακριά για να βρει τον Ηρακλή και μιμούμενη τη φωνή του παιδιού κατάφερε να τον παρασύρει μέχρι το δέντρο στο οποίο ο άκαρδος πατέρας της είχε σφιχτοδέσει τη Φιαλώ, αφού της σφράγισε το στόμα . Ο Ηρακλής τούς έσωσε και το παιδί μεγάλωσε . Η γειτονική πηγή έκτοτε λέγεται Κίσσα από το πουλί
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.