Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ/ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ


από την συνάντηση Ραούλ και Μπαράκ Χουσείν το 13 στην κηδεία του Μαντέλα

από την συνάντηση Ραούλ και Μπαράκ Χουσείν το 13 στην κηδεία του Μαντέλα
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Δύο άρθρα του ειδικού ρώσου αναλυτή διεθνών σχέσεων, Andrew Korybko για τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ  ΗΠΑ και  Κούβας σε sputnik και global research   διοχετεύουν  τις σοβαρές ανησυχίες της Μόσχας  μεταφέροντας συγχρόνως την αίσθηση της προδοσίας για την αμερικανοκουβανική συμφωνία.  Ο τίτλος του άρθρου στο global research  «Μήπως ο Ραούλ Κάστρο Ανατρέπει ολόκληρη την Κουβανική Επανάσταση;» εκφράζει την άποψη ότι ο Ραούλ Κάστρο γίνεται ο Γιανούκοβιτς της Κούβας:
«Αν όντως αυτή είναι η περίπτωση Ραούλ τότε μην περιμένει καλύτερο τέλος από τον Καντάφι.»

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η  ρωσική ηγεσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, »πούλησε»   τους περισσότερους από τους πρώην συμμάχους της ως αντάλλαγμα για την ένταξή της στα καπιταλιστικά  κλαμπ  -G-7 που έγινε  G-8 – και άλλων  θεσμικών οργάνων της Δύσης. Η Κούβα τότε έμεινε  μόνη της κατά την μεταψυχροπολεμική Περίοδο.
Ο κύριος λόγος της ρωσικής φόρτισης για τον Ραούλ Κάστρο δεν οφείλεται σε φιλοεπαναστατικά αισθήματα αλλά στο ότι προδίδει   το πολυπολικό αντίβαρο των συμμαχιών της Ρωσίας  σε μια τέτοια κρίσιμη φάση.

Σύμφωνα με  διάφορα δημοσιεύματα η Κούβα διαπραγματευόταν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για περίπου 18 μήνες και προφανώς τόσο καλά και τόσο κρυφά ώστε η  Μόσχα  να βρίσκεται  στο σκοτάδι.
«Η Αβάνα και η Ουάσιγκτον σύναψαν μια συμφωνία έκπληξη … Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια σημαντική εξέλιξη  … «
 Το βασικό κριτήριο με το οποίο η κίνηση της Κούβας πρόκειται να κριθεί είναι σε σχέση με τη Ρωσία :
«Οι ΗΠΑ πιθανότητα πέτυχαν τη συμφωνία με κάποιες κάτω από το τραπέζι  οικονομικές συναλλαγές, προκειμένου μάλιστα να πραγματοποιηθεί η σύναψή της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, λόγω του παράγοντα  »Ρωσία». Μην ξεχνάμε ότι με την αρχή του πολέμου στο Ντομπάς, ο Πούτιν πραγματοποίησε  αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νησί  καθ ‘οδόν προς την Σύνοδο Κορυφής της BRICS στη Βραζιλία.»
Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία χάρισε 32 δισεκατομμύρια δολλάρια  του κουβανέζικου χρέους, δηλαδή το 90% . Σε αντάλλαγμα, διέρρεαν πληροφορίες ότι θα επιτρεπόταν στη Μόσχα  να επαναλειτουργήσει  τη σοβιετική μυστική βάση λήψης σημάτων στη Λούρδη. Αυτό θα παρείχε στη Ρωσία ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα  στην ψυχροπολεμική ένταση  με τις ΗΠΑ.
vbgjj
Οι ΗΠΑ γνωρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ενεργοποίησαν με ταχύτητα την προσέγγιση της Κούβας. Η συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας υπό το πρίσμα της τρέχουσας γεωπολιτικής αντιπαλότητας με τη Ρωσία δίνει μια νίκη στην Ουάσιγκτον. Η Μόσχα που είχε προφανώς τα δικά της μυστικά σχέδια  για την Κούβα, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε  τη χώρα τον Ιούλιο, ακυρώθηκαν από τις  ΗΠΑ  πριν ακόμα υλοποιηθούν. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για το αντάλλαγμα της διαγραφής του χρέους, τότε η Ρωσία έχασε  32 δισεκατομμύρια $ . Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ραούλ μπορεί άνετα να κινείται με τα δολλάρια από το πρωτοφανές κύμα των Αμερικανών επενδυτών .
Σύγχρονοι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στο ότι η διαγραφή  του χρέους της περιλάμβανε την δέσμευση της Κούβας για επαναλειτουργία της σοβιετικής μυστικής βάσης  σημάτων . Συμφωνούν επίσης στο ότι η αποκατάσταση των δεσμών  ΗΠΑ-  Κούβας είναι  στρατηγική κίνηση της Αμερικής που θέτει σε κίνδυνο όλη την παγκόσμια ισορροπία:
«Αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να ξαναπάρουν την Καραϊβική μέσω της Κούβας  μπορούν να διεισδύσουν στην ALBA ( πολιτική,πολιτισμική,κοινωνική και οικονομική οργάνωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραβαικής που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης) και να αρχίσουν να προκαλούν διχασμό με βάση τις ηγεσίες ώστε να διαλύσουν τη συμμαχία .
Ωστόσο ασκούν την αυτοκριτική τους, ότι αυτό για το οποίο κατηγορούν  την Κούβα  δεν απέχει από τη συμφωνία   Ρωσίας – Τουρκίας, όταν η Μόσχα δεν έλαβε υπόψιν της τις συνέπειες για άλλες χώρες συμμάχους…όπως η Συρία….
Επισημαίνουν άλλωστε ότι »πόσες φορές  η ίδια η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου», ή  έχουν ακουσθεί φράσεις όπως  «ο Poroshenko είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης»;
24224
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ έχουν  αλλάξει την τακτική τους. Και  η κουβανική ηγεσία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Είναι εξίσου προφανές ότι κάποιο είδος »χρωματιστής επανάστασης», τύπου Μαϊντάν έχει ήδη προγραμματιστεί για την Κούβα στο  μέλλον.
 Το Bloomberg βέβαια δικαιολογεί την υπαναχώρηση της Κούβας από την αδυναμία της Βενεζουέλας να της παράσχει τις ίδιες ποσότητες δωρεάν πετρελαίου, λόγω της οικονομικής της ανάγκης σε μετρητά. Από 100 000 βαρέλια ημερησίως δωρεάν, η Βενεζουέλα κατέβηκε στα 70 000 βαρέλια δωρεάν την ημέρα. ΕΝΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.