Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Κατρεύς και Αλθαιμένης


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Κατρεύς και Αλθαιμένης

Ο ΚΑΤΡΕΥΣ, από τούς γιους του Μίνωα πού επέζησαν ο μεγαλύτερος, είχε τρεις κόρες. Την Αερόπη, την Κλυμένη και την Απημοσύνη και έναν γιο τον Αλθαιμένη. Όταν από έναν χρησμό έμαθαν ότι τον Κατρέα θα τον σκότωνε ένα από τα παιδιά του, φοβούμενοι ο Αλθαιμενης και η γοργοπόδαρη Απημοσύνη έφυγαν από την Κρήτη μαζί με μεγάλη συνοδεία ελπίζοντας να αποφύγουν την κατάρα. Έφτασαν στη Ρόδο όπου ίδρυσαν την πόλη Κρητινα προς τιμήν της γενέτειρας τους (1).
Στη συνέχεια ο Αλθαιμένης εγκαταστάθηκε στην Καμειρο όπου οι κάτοικοι τον τιμούσαν πολύ και έκτισε ένα βωμό αφιερωμένο στον Δία κοντά στο Αταβύριο όρος, από την κορυφή του όποιου, όταν η μέρα ήταν καθαρή , μπορούσε να αγναντεύει την αγαπημένη του Κρήτη. Γύρω από τον βωμό τοποθέτησε μπρούντζινους ταύρους πού μούγκριζαν δυνατά κάθε φορά πού κάποιος κίνδυνος απειλούσε τη Ρόδο (2).
β. Μια μέρα, ο Έρμης ερωτεύτηκε την Απημοσύνη, η οποία όμως τον απώθησε και του ξέφυγε. Αυτός όμως ένα απόγευμα την αιφνιδίασε κοντά σε μια πηγή. Και πάλι εκείνη πήγε να το σκάσει αλλά ο Ερμής είχε στρώσει φρεσκογδαρμένα τομάρια πάνω στο μονοπάτι από όπου θα περνούσε . Η Απημοσύνη γλίστρησε και ξαπλώθηκε μπρούμυτα και έτσι ο Έρμης κατάφερε να τη βιάσει. Όταν επέστρεψε στο παλάτι και με κλάματα διηγήθηκε στον Αλθαιμενη το πάθημά της , εκείνος κραύγασε.
- Ψεύτρα και πόρνη ! και κλοτσώντας την , την άφησε στον τόπο.
γ. Στο μεταξύ ο Κατρεύς, βασιλιάς πια στην Κρήτη, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη στις άλλες δύο κόρες του, την Αερόπη και την Κλυμένη, τις εξόρισε από το νησί την Αερόπη, αφού αποπλάνησε ο Θυέστης ο Πελοπίδης, παντρεύτηκε ο Πλεισθένης και από αυτόν έγινε μητέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου . Η Κλυμενη παντρεύτηκε τον Ναύπλιο, τον διάσημο θαλασσοπόρο. Όταν ο Κατρεύς γέρασε και απόμεινε μόνος, χωρίς διαδόχους στον θρόνο του, ξεκίνησε να βρει τον Αλθαψενη για τον οποίο έτρεφε πολύ μεγάλη άγάπη. Έτσι, μια μέρα πού ξεμπαρκάρισε μαζί με τους συντρόφους του στη Ρόδ0, οι Καμειριοι γελαδοβοσκοί τους πέρασαν για πειρατές και τούς επετέθησαν. Ο Κατρεύς προσπάθησε να εξηγήσει ποίος ήταν και γιατί ήλθε, αλλά το γαύγισμα των σκυλιών έπνιξε την φωνή του . Ο Αλθαιμενης όρμησε από το παλάτι του για να αποκρούσει την ύπότιθέμενη επιδρομή και χωρίς να αναγνωρίσει τον πατέρα του, τον σκότωσε με ένα κοντάρι. Όταν μετά από όλα αυτά έμαθε ότι ο χρησμός είχε βγει αληθινός παρά τον αυτοεξορισμό του, παρακάλεσε τούς θεούς να ανοίξει η γη να τον καταπιεί. Πράγματι, ένα ρήγμα άνοιξε και αυτός καταποντίστηκε μέσα, άλλά από εκείνη τη μέρα του αποδίδουν τιμές πού αξίζουν σε ήρωα
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.