Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 2 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΣΧΑ 1 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΙΣ 26 ΓΕΝΑΡΗ


La diplomatie russe est à la manœuvre depuis des semaines pour mettre sur pied cette rencontre. C’est le vice-ministre des Affaires étrangères, Mikhaïl Bogdanov qui mène la danse (AFP)

ΔΙΑΣΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΙΤΩΝ
Mikhaïl Bogdanov
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
H ρωσική διπλωματία πήρε το πάνω χέρι στο φάκελο του συριακού.Μια συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπιών της ψευδεπίγραφης συριακής αντιπολίτευσης και του συριακού κράτους θα πραγματοποιηθεί στις 26 Γενάρη στη Μόσχα.Ο διάλογος έχει ως σκοπό την επίτευξη ειρήνης. Είναι η πρώτη διπλωματκή προσπάθεια αυτού του επιπέδου μετά το φιάσκο της Γενεύης 2. Η ημερομηνία των διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα αλλά οι προσκλήσεις στις 2 πλευρές έχουν ήδη αποσταλεί.
Είναι ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας ο Mikhaïl Bogdanov ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής , αραβόφωνος και φημισμένος ψυχολόγος που καθοδηγεί όλες αυτές τις ενέργειες.      
Πρόκειται για « προκαταρκτικές επαφές για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ συριακής κευβέρνησης και διαφορετικών υποδιαίρεσεων της συριακής αντιπολίτευσης» διευκρινίζει η πρόσκληση που μεταφέρθηκε σε 29 φιγούρες της επονομαζόμενης αντιπολίτευσης από το εξωτερικό και το εσωτερικό που προέρχονται από διαφορετικά κινήματα συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που δεν είναι εντελώς αντίθετα στη Δαμασκό.Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις
: άφιξη των αντιπροσωπιών στη Μόσχα στις 26.1 και συνάντηση όλων των αντιπολιτευόμενων φραξιών στις 27. Συνάντηση και με τον Walid Mouallem υπουργό εξωτερικών της Συρίας. Αντίθετα με την Genève 2 αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα διαδραματιστούν εκτός πλαισίου πολυεθνικού: ούτε ΗΠΑ ούτε Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα δεν θα εμπλακούν στο περιθώριο της συνάντησης. « Οι αμερικανοί δεν θα αναμειχθούν στις συναντήσεις αλλά μας γνωστοποίησαν ότι δεν είναι αντίθετοι», δηλώνει ένας εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης συριακής αντιπολίτευσης.Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο επίτροπος του ΟΗΕ για το συριακό Staffan de Mistura θα παραστεί.
Στη Genève 2, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός με έδρα την Κωνσταντινούπολη και σύγχρονο πρόεδρο Hadi Al Bahra που εκπνέει το χρίσμα του σε 6 μήνες ήταν ο μόνος σχηματισμός της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Στη Μόσχα θα είναι παρόντα κι άλλα σχήματα που θα έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Κάιρο και Ντουμπάι για να καταλήξουν σε έναν μίνιμουμ κοινό πλαίσιο πριν την Μόσχα. 4 πολιτικές προσωπικότητες που είναι στην ευρύτερη αντιπολίτευση και θεωρούνται εν τούτοις πολύ κοντά στη συριακή κυβέρνηση θα πάρουν μέρος στη Μόσχα αλλά όχι στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπολοίπων. Η Μόσχα έθεσε από την πλευρά της τον όρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν το απρουπόθετο. (letemps.ch 30/12/14)
Η εκπρόσωπος τύπου του ΥΠ.ΕΞ του Ιράν Marzieh Afkham υπογράμμισε ότι από την αρχή η χώρα της τόνιζε ότι η λύση οφείλει να είναι πολιτική και δια ενός διασυριακού διαλόγου.Χαιρέτισε τη ρωσική πρωτοβουλία.Ισχυρίστηκε ότι η διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daech είναι αναποτελεσματική και τόνισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ένα χαρτί στα χέρια των δυτικών που τις χρησομοποιούν για να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Eνώ κάλεσε τις χώρες του κόσμου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.(Sana/31/12/2014)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.