Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Βελλεροφόντης


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Βελλεροφόντης

Ο ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ, γιος του Γλαύκου και εγγονός του Σίσυφου, έφυγε από την Κόρινθο βεβαρημένος, αφού είχε σκοτώσει πρώτα κάποιον Βέλλερο, πράγμα που του προσ­πόρισε την επωνυμία Βελλεροφόντης – και για συντομία Βελλεροφων – και ύστερα τον ίδιο τον αδελφό του, που συνήθως αναφέρεται με το όνομα Δηλιάδης (1).
Ο Βελλερο­φόντης κατέφυγε ικέτης στον Προιτο, βασιλιά της Τίρυνθας αλλά (έτσι το θέλησε η κακή του τύχη) η Άντεια, σύζυγος του Προιτου, πού μερικοί την ονομάζουν Σθενεβοια, τον ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά. Όταν αυτός απέρριψε τις προτάσεις της, εκείνη τον κατηγόρησε ότι είχε αποπειραθεί να την αποπλανήσει, και ο Προιτος, πού πίστεψε αυτή την ιστορία, έγινε έξω φρενών. Δεν τόλμησε ωστόσο να διακινδυνέψει την εκδίκηση των Ερινυών με τον άμεσο φόνο ικέτη, και γι’ αυτό έστειλε τον Βελλεροφόντη στον πατέρα της Αντειας, τον Ίοβάτη, βασιλιά της Λυκίας, μαζί μ’ ένα σφραγισμένο γράμμα πού έλεγε : «Σε παρακαλώ, φρόντισε ο κομιστής να μετακομίσει απ· αυτόν τον κόσμο αποπειράθηκε να βιάσει τη γυναίκα μου, τη θυγατέρα σου.»
β. Ο Ιοβάτης, εξίσου απρόθυμος να κακομεταχειριστεί το βασιλικό φιλοξενούμενο, ζήτησε από τον Βελλερο­φόντη να του κάνει τη χάρη να σκοτώσει τη Χίμαιρα, θηλυκό τέρας πού έβγαζε φωτιές από το στόμα του και πού είχε κεφάλι λιονταριού, κορμί γίδας και ουρά φιδιού.
- Η Χίμαιρα, εξήγησε στον Βελλεροφόντη, είναι κόρη της Έχιδνας, πού ο εχθρός μου, ο βασιλιάς της Καριάς, την έχει κάνει κατοικίδιο ζώο.
Προτού ξεκινήσει γι’ αυτή την αποστολή ο Βελλερο­φόντης συμβουλεύτηκε το μάντη Πολύειδο, πού του υπέδειξε να δαμάσει τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, τον αγαπημένο των Μουσών του όρους Ελικώνα, πού για χάρη τους είχε δημιουργήσει την πηγή Ιπποκρηνη βροντώντας καταγής τη φεγγαρόσχημη οπλή του (2).
γ. Ο Πήγασος απουσίαζε από τον Ελικώνα, αλλά ο Βελλεροφόντης τον βρήκε να πίνει νερό από την Πειρηνη, στην ακρόπολη της Κορίνθου, μιαν άλλη από τις Πηγές του και του πέταξε γύρω στο κεφάλι του χρυσό χαλινάρι, δωρο της , Αθηνάς, επίκαιρο. Μερικοί όμως λένε ότι η Αθηνά έδωσε τον Πήγασο ζεμένο ήδη στον Βελλεροφόντη και άλλοι, ότι αυτό το έκανε ο Ποσειδών πού ήταν στην πραγμα­τικότητα ο πατέρας του Βελλεροφόντη. Όπως και να ‘χει το πράγμα, ο Βελλεροφόντης νίκησε τη Χίμαιρα πετώντας πάνωθέ της καβάλα στον Πήγασο : την τρύπησε πρώτα με τα βέλη του, και ύστερα της έχωσε ανάμεσα στα σαγόνια έναν σβόλο μολύβι πού το είχε στερεώσει στη μύτη από το δόρυ του . Η πύρινη ανάσα της Χίμαιρας έλιωσε το μολύβι, πού κύλησε στο λαιμό της και της ξέσχισε τα σπλάχνα (3).
δ. Ο Ιοβάτης όμως, όχι μόνο δεν αντάμειψε τον Βελ­λεροφόντη για το τολμηρό κατόρθωμα του, αλλά τον ξαπό­στειλε ευθύς εναντίον των πολεμόχαρων Σολύμων και των συμμάχων τους των Αμαζόνων και νίκησε ο Βελλερο­φόντης και τούτους και εκείνες πετώντας πάνωθε τους , έκτος βολής τόξου, και ρίχνοντας στα κεφάλια τους μεγάλες κοτρόνες. Ύστερα, στην πεδιάδα του Ξάνθου, στη Λυκία, ξέκανε μια συμμορία Κάρες πειρατές πού είχαν αρχηγό τους κάποιον Χείμαρρο, έξαλλο και καυχησιάρη πολεμιστή, πού αρμένιζε με πλοίο στολισμένο με λιοντάρι στο ακρόπλωρο και φίδι στην πρύμνη. Όταν ο Ίοβάτης όχι μόνο δεν έδειξε και πάλι ευγνωμοσύνη, άλλά απεναντίας έστειλε τούς φρου­ρούς του ανακτόρου του να του στήσουν ενέδρα καθώς επέστρεφε, ο Βελλεροφοντης ξεπέζεψε και παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να πλημμυρίσει την πεδιάδα του Ξάνθου πίσωθε του καθώς αυτός θα πορευόταν πεζός. Ο Ποσειδών εισ­άκουσε την προσευχή του, και έστειλε μεγάλα κύματα πού κυλούσαν αργά, καθώς ο Βελλεροφόντης πλησίαζε στο ανάκτορο του Ιοβάτη και επειδή κανένας άνδρας δεν μπορούσε να τον πείσει να υποχωρήσει, οι γυναίκες του Ξάνθου σήκωσαν τις φούστες τους ως τη μέση τους, και όρμησαν προς το μέρος του κατά μέτωπο, προσφέροντας του τον εαυτό τους, μια μια και όλες μαζί, αρκεί αυτός να μαλάκωνε. Η σεμνότητα του ήταν τόση, ώστε ο Βελλεροφόντης γύρισε την πλάτη του και το βαλε στα ποδιά. Και τα κύματα αποσύρθηκαν μαζί του.
ε. Πεπεισμένος τώρα ότι ο Προιτος είχε κάνει λάθος ως προς την επίβουλη κατά της αρετής της Αντειας, ο Ιοβά­της παρουσίασε το γράμμα και ζήτησε σαφείς εξηγήσεις για την υπόθεση. Όταν έμαθε την αλήθεια, εκλιπάρησε τη συγγνώμη του Βελλεροφόντη, του έδωσε για σύζυγο τη θυγατέρα του Φιλονόη και τον έκανε διάδοχο του θρόνου της Λυκίας. Παίνεψε επίσης τις γυναίκες της πεδιάδας του Ξάνθου για την επινοητικότητα τους, και όρισε ότι στο μέλλον όλοι οι Ξάνθιοι θα λογάριαζαν την καταγωγή από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα.
ζ. Στο απόγειο της καλής του τύχης, ο Βελλεροφόντης είχε την αλαζονεία να επιχειρήσει πτήση προς τον Όλυμπο, λες και ήταν αθάνατος άλλά ο Ζευς έστειλε μια αλογόμυγα πού τσίμπησε τον Πήγασο κάτω από την ουρά, κάνοντας τον να αναπηδήσει και να ρίξει τον Βελλεροφόντη άδοξα στη γη. Ο Πήγασος ολοκλήρωσε την πτήση προς τον Όλυμπο, όπου ο Ζευς τον χρησιμοποιεί τώρα ως υποζύγιο για να του κουβαλάει τούς κεραυνούς και ο Βελλεροφόντης, πού είχε πέσει πάνω σε θάμνο με αγκάθια, περιπλανήθηκε σ’ όλη τη γη, χωλός, τυφλός, μόνος και καταραμένος, αποφεύγοντας πάντοτε τούς δρόμους των ανθρώπων, ώσπου τον πήρε ο θάνατος
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.