Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας ο Ο.Η.Ε. στο θέμα της Κύπρου



Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον Οργανισμό των δύο μέτρων και σταθμών…
Απογοητευμένη και οργισμένη είναι η Λευκωσία από τις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για την ανανέωση της θητείας της… ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Παρά τα διαβήματα που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση η έκθεση κυκλοφόρησε επισήμως και κάνει αναφορές στην λεγόμενη «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι πρόκειται για επιλογή της Τουρκίας λόγω της κατοχής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αναφορές σε «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είχαν να γίνουν σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ από την περίοδο του Κόφι Ανάν πριν 10 χρόνια.

Η παράγραφος 36 που ενόχλησε τη Λευκωσία αναφέρει: «Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους πολιτικούς ηγέτες και να τους βοηθήσει να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρομοίως, η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση, καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση. Κατά την άποψή μου, η ενθάρρυνση του εμπορίου μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο στόχο της επανένωσης. Για ακόμα μια φορά, καλώ τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω κοινών σχεδίων και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες θα κάνουν μια ενδεχόμενη επανένωση ευκολότερη και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο των διεθνώς επικυρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, οι προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μόνο αντιπαραγωγικές μπορούν να είναι».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αιμιλίου, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας την αντίθεση της Λευκωσίας στις αναφορές περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων αλλά και σε άλλα σημεία της έκθεσης, όπου ο Μπαν Γκι Μουν υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο για «κοινούς φυσικούς πόρους» και δεν καταδικάζει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Μπαρμπαρός. Επίσης αναφέρεται σε «ελληνοκυπριακές αρχές» παραγνωρίζοντας την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ.
Παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για αφαίρεση σημείων της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.