ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ… Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από την απομόνωση….
Η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα κρύβεται πίσω από την παράγραφο 36 της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και την επαναφορά της ούτω καλούμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και του απευθείας εμπορίου, επιχειρώντας να βάλει στη μέγκενη τη Λευκωσία. Πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» αναφέρουν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα της εν λόγω Ομάδας της Κομισιόν υπερέβησαν τους όρους εντολής που τους έχουν ανατεθεί (για τεχνοκρατικά ζητήματα) και πρωτοστάτησαν στο στήσιμο ενός πολιτικού παιγνιδιού εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενώπιόν του διασταυρωμένες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ομάδα Δράσης στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που εκδηλώθηκαν. Τα δεδομένα αυτά αφήνουν εκτεθειμένη την καθ’ ύλην αρμόδια επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Μικαέλα Ντι Πούτσι (Michaela Di Bucci). Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κ. Ντι Πούτσι επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις τουρκοκυπριακές θέσεις, ανεξαρτήτως εάν αυτές υποσκάπτουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον της Λευκωσίας, μετά το «επίτευγμα» καταγραφής της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων στην έκθεση του Γ.Γ., κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών «χαριεντίζονταν» για το «πρέσινγκ» στο οποίο υπέβαλε η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν, την κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και για τις προοπτικές εκδήλωσης ανανεωμένων προσπαθειών με στόχο την έγκριση του απευθείας εμπορίου, ενός Κανονισμού, του οποίου η νομική βάση κρίθηκε ως «ακατάλληλη» (non appropriate) από τις νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου (κράτη-μέλη) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η γνωστοποίηση των πληροφοριών για τη στάση της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν «έβγαλε από τα ρούχα της» την κυπριακή Κυβέρνηση. Όπως μάλιστα μας ανέφερε έγκυρη πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης έδωσε οδηγίες προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται να προβεί σε εντονότατα διαβήματα για τις μεθοδεύσεις της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, δεδομένου του ρόλου που φέρεται να διαδραμάτισε στην περίληψη της επίμαχης αναφοράς για την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Είναι προφανές ότι η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν «είχε γερές πλάτες» στην προσπάθεια που εκδήλωσε, απολαμβάνοντας στήριξη τόσο σε επίπεδο κοινοτικών επισήμων, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών, όπου το Λονδίνο εξακολουθεί να θεωρείται «ηθικός αυτουργός» όλων των δυσμενών εξελίξεων στο πεδίο επαναφοράς του δόγματος περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και κατά συνέπεια του απευθείας εμπορίου. Πέραν από το Λονδίνο, την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν και τα Ηνωμένα Έθνη, στο παιγνίδι κατά της Λευκωσίας συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσβλέποντας σε δημιουργία κύματος πιέσεων και πειθαναγκασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς να συρθεί σε συνομιλίες, μεσούσης της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ..
Σε ό,τι αφορά στις Βρυξέλλες, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους έγινε προεργασία για την επαναφορά της «απομόνωσης» στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καλλιεργώντας το έδαφος για νεκρανάσταση του επίμαχου Κανονισμού, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δύο κινήσεις, στις οποίες συμμετείχαν ενεργώς συνεργάτες του τότε Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, περιλαμβανομένης και της Ομάδας Δράσης για τους Τ/κυπρίους: ? 13 Μαρτίου 2014: Δύο μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο τότε εισηγητής της Ευρωβουλής για το απευθείας εμπόριο, Νίκολο Ρινάλντι, αιφνιδίασε. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», ο τέως ευρωβουλευτής μας άφησε «παρακαταθήκη» μια νέα πρόταση για το απευθείας εμπόριο, ζητώντας όπως εφαρμοστεί σε «πενταετή πειραματική βάση» με υποτιθέμενη ρήτρα λήξεως (sunset clause). Στην πρότασή του, ζητούσε όπως ο Κανονισμός υποστεί λίφτινγκ, αλλάξει όνομα και υποβληθεί εκ νέου σε έγκριση. Ο «Φ» είχε προειδοποιήσει τότε ότι η κίνηση του κ. Ρινάλντι, δύο μόλις μήνες πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας (δεν διεκδίκησε επανεκλογή), δεν ήταν απλώς για το θεαθήναι. ?
18 Σεπτεμβρίου 2014: Έξι μήνες αργότερα, αφού μεσολάβησαν οι ευρωεκλογές και η Ευρωβουλή άρχισε τη νέα της κοινοβουλευτική θητεία, ο πρόεδρος του Σώματος Μάρτιν Σουλτς έδωσε το «φιλί της ζωής» στο απευθείας εμπόριο. Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ΜατέοΡέντζι, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φ», ο κ. Σουλτς τον ενημέρωνε για μια λίστα «εκκρεμούντων ντοσιέ» (unfinished files), για τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η εργασία πρέπει να συνεχιστεί» (work should resume). Σε αυτά τα ντοσιέ, ο κ. Σουλτς περιέλαβε, κατόπιν απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής, και τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστολή του, ο κ. Σουλτς ενημέρωνε τον τότε Ιταλό προεδρεύοντα του Συμβουλίου και «για μια λίστα νομοθετικών προτάσεων την οποία η Ευρωβουλή καλεί την Κομισιόν να αποσύρει». Πρόκειται για 19 συνολικά προτεινόμενους Κανονισμούς. Ωστόσο, ο κ. Σουλτς και η Διάσκεψη των Προέδρων δεν περιέλαβαν και το απευθείας εμπόριο στους 19 υπό απόσυρση Κανονισμούς. Αντίθετα, τον διατήρησαν εν ζωή, «ξεχνώντας» τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής αλλά και την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Σώματος, που έκριναν τη νομική του βάση ως «ακατάλληλη»…
Επαφές Πόπενς στην Κύπρο
Ενόψει της μετακίνησης της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για τους Τ/κ από τη διεύθυνση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στη διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής, ο αναπληρωτής διευθυντής περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε., Ν. Πόπενς, πραγματοποίησε πριν από μερικές μέρες επαφές στην Κύπρο. Τον κ. Πόπενς πλαισίωνε η επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Μικαέλα Ντι Πούτσι, η οποία όπως πληροφορούμαστε, τον κατέστησε κοινωνό για διάφορα αιτήματα των Τ/κ, μεταξύ των οποίων για το χαλλούμι και για τη διέλευση τουρκοκυπριακών φορτηγών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά), αλλά και για ζητήματα που άπτονται γενικότερα του «εμπορίου»… Στο πλαίσιο των επαφών του με επισήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πόπενς συναντήθηκε και με τον διευθυντή του ΥΠΕΞ Αλέκο Ζήνων.
Όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας επισημάνθηκε προς τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη ότι υπάρχουν μόνο δύο εγκεκριμένοι Κανονισμοί (Χρηματοδοτικός και Πράσινη Γραμμή) και ότι η Λευκωσία αναμένει από την Ομάδα Δράσης να επιτελεί τα τεχνοκρατικά της καθήκοντα, στη βάση των όρων εντολής που της έχουν ανατεθεί.
Θετικό πρώτο τεστ με Κασουλίδη – Χαν
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Λευκωσίας μετά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Επίτροπο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιοχάνες Χαν. Αν και είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, η Λευκωσία σημειώνει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, κάτι που δημιουργεί την προοπτική επαναφοράς ενός πλαισίου συνεννόησης μεταξύ Κομισιόν – ΥΠΕΞ στα κυπροτουρκικά και ευρωτουρκικά θέματα, το οποίο απουσίαζε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ως γνωστόν οι Γιαννάκης Κασουλίδης και Στέφαν Φούλε δεν αντάλλασσαν «ούτε καλημέρα».
Αιτία είχε αποτελέσει το άδειασμα εκ μέρους του κ. Φούλε της πρότασης της Κυβέρνησης για επιστροφή των Βαρωσίων, την οποία αν και είχε αναλάβει να την μεταφέρει στην Άγκυρα, εν τέλει «ανέκρουσε πρύμναν» και ταυτίστηκε με την τουρκική θέση ότι η απόδοση της περίκλειστης πόλης αποτελεί μέρος συνολικής λύσης του Κυπριακού. Στη διάρκεια της συνάντησης Κασουλίδη – Χαν, η Λευκωσία είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της σε δύο βασικά ζητήματα:
1. Ενημέρωσε για την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ζητώντας ουσιαστικά χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. για υλοποίησή της, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης (αποχώρηση Μπαρμπαρός) και την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.
2. Επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση–πακέτο της Λευκωσίας για επιστροφή των Βαρωσίων, έναρξη απευθείας εμπορίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Πρόκειται για την πρόταση που αρχικά είχε αναλάβει να μεταφέρει ο Στέφαν Φούλε στην Τουρκία, αλλά στη συνέχεια «άλλαξε γνώμη».
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί την οδό για ξεπάγωμα κάποιων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, προσδοκώντας προφανώς σε επαναφορά της. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ενόσω διαρκεί η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στην προώθηση κανενός τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου, κάτι που ανέφερε και σε επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ντι Πούτσι και στο χαλλούμι
Τα επιτεύγματα της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για τους Τ/κ δεν εξαντλούνται μόνο στην επαναφορά του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Όπως αποκαλύψαμε, η επικεφαλής Μικαέλα Ντι Πούτσι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ενημέρωση» του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για τις «δίκαιες διεκδικήσεις των Τ/κ στο ζήτημα του χαλλουμιού». Ενόψει της επικείμενης κατοχύρωσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στο χαλλούμι, η κ. Ντι Πούτσι είχε συναντηθεί με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πριν από μερικές εβδομάδες, θέτοντας θέμα διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διεκδικούν χωριστό μηχανισμό πιστοποίησης προτύπων ποιότητας, κατά παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κ. Ντι Πούτσι επέδειξε ιδιαίτερη κατανόηση στα αιτήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία επιδιώκει και στην περίπτωση αυτή να δημιουργήσει εικόνα χωριστής αυτόνομης οντότητας, με δικούς της «κρατικούς» μηχανισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.