ΜΟΛΟΝΟΤΙ ο Οiνεύς ήταν ο πρώτος θνητός πού ο Διόνυσος του χάρισε κλήμα, ο Iκαριος τον πρόλαβε στην παρασκευή κρασιού. Ο Ικάριος πρόσφερε δείγμα από το δοκιμαστικό κατασκεύασμα του σε συντροφιά βοσκών στο δάσος του Μαραθώνα, κάτω από το όρος Πεντελικό κι αυτοί καθώς παρέλειψαν να το συγκερασουν με νερό όπως συμβούλευε αργότερα ο Οινοπίων, μέθυσαν τόσο πολύ ώστε τα έβλεπαν όλα διπλά, πίστεψαν ότι ο Ικάριος τούς είχε κάνει μάγια και τον σκότωσαν.
Η σκύλα του Ικάριου, η Μαίρα τούς παρακολουθούσε καθώς τον έθαβαν κάτω από πεύκο και κατόπιν οδήγησε στον τάφο, την κόρη του Ηριγόνη τραβώντας την από το φόρεμα, και εκεί ξέθαψε το πτώμα. Γεμάτη απελπισία η Ηριγόνη απαγχονίστηκε από τον πεύκο αφού προσευχήθηκε ζητώντας να υποστούν οι κόρες της Αθηνάς την ίδια μοίρα όπως αυτή, όσο ο Ικάριος θα έμενε ανεκδίκητος.
Την άκουσαν, μόνο οι θεοί ενώ οι βοσκοί έφυγαν πέρα από τη θάλασσα άλλα πολλές Αθηναίες παρθένες βρέθηκαν απαγχονισμένες από τον πεύκο, η μια μετά την άλλη, ώσπου το Μαντείο των Δελφών εξήγησε ότι η αίτια πού έχαναν τη ζωή τους ήταν η Ηριγόνη. Οι ένοχοι βοσκοί βρέθηκαν αμέσως και απαγχονίστηκαν και θεσπίστηκε η τωρινή Εορτή του Τρύγου, που κατά τη διάρκειά της γίνονται σπονδές στον Ικάριο και στην Ηριγόνη, ενώ κορίτσια κάνουν κούνια με σχοινιά δεμένα στα κλαριά του δέντρου πατώντας τα πόδια τους σε μικρές βάσεις μ’ αυτόν τον τρόπο εφευρέθηκαν οι αιώρες. Από τα κλαριά κρέμονται επίσης προσωπεία πού περιστρέφονται με τον άνεμο.
β. Η εικόνα της Μαίρας, του σκυλιού, ανέβηκε στον ουρανό και έγινε το άστρο Μικρός Κύων έτσι, μερικοί ταυτίζουν τον Ικάριο με τον Βοώτη, και την Ηριγόνη με τον αστερισμό της Παρθένου
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.