Φεβρουάριος 2, 2015.
« Η Αλβανία και η Κύπρος συνεργάζονται για να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν με τους γείτονες, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», γράφει η αλβανική «Panorama» αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κύπρο (31/01).
Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι το ζήτημα της διαφοράς των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί με το διεθνές δίκαιο.
Απαντώντας σε δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, είχε δηλώσει ότι η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, ο Μπουσάτι είπε ότι «στην αντιπολίτευση είναι εύκολο να μιλάς, αλλά ως κυβέρνηση είναι δύσκολο να το κάνεις».
Σχολιάζοντας σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στο γειτονικό κράτος, ο Μπουσάτι τόνισε ότι πιστεύει ότι θα επαναξετασθούν.
«Έχουμε μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουμε δώσει λύσεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό των τοπωνυμιών, έχουμε δημιουργήσει πολλές κοινές επιτροπές με την ελληνική πλευρά και δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν, ήδη, εξετασθεί στο παρελθόν», είπε ο Μπουσάτι.
Σε αναφορά στις συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου, όσον αφορά την υπεράκτια έρευνα πετρελαίου, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία για τα σύνορα, ο Αλβανός διπλωμάτης είπε ότι η επιλογή αυτή ανήκει στο διεθνές δίκαιο.
«Πιστεύω ότι το θέμα αυτό, το οποίο έχει με το γείτονά της η Κύπρος, όπως έχει και η Αλβανία, πρέπει να αντιμετωπισθούν με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό και σε θετικό δεδικασμένο» είπε ο Μπουσάτι.
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.