Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η Τουρκία απειλεί και μας καλεί σε διάλογο για όλα: Ακόμη και για τα νησιά μας!

Image

Επιμέλεια :ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Συστηματικοποιεί την προσπάθειά της να ''γκριζάρει'' περιοχές στο Αιγαίο η Άγκυρα, η οποία τις προάλλες  επανέφερε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 νησιά και νησίδες του Αιγαίου με δήλωση που έκανε στην τουρκική βουλή ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Με νέα ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να θέσει θέμα διμερούς διαλόγου επί, ''όλων,  όπως υποστηρίζει, των διαφωνιών στο Αιγαίο'' (!), ξεχνώντας ότι το μόνο ανοιχτό θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και γενικά των ζωνών, με βάση το Διεθνές δίκαιο. Ενώ με στυλ που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απειλητικό - αν συνδυαστεί με τις αναφορές του υπουργού Άμυνας κ. Γιλμαζ στην Βουλή στην οποία αναφέρεται- καλεί την Ελλάδα να ...αποδεχθεί ουσιαστικά ότι υπάρχουν ανοιχτάθέματα όπως η αμφισβήτηση των 16 ελληνικών νησιών και ότι εκεί θα πρέπει να ...αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες.
Συγκεκριμένα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η εξής απάντηση του εκπροσώπου του κ.Τανζού Μπιλγκίτς, ''αναφορικά με τις διατυπώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, σχετικά με το Αιγαίο, που είχαν απήχηση στον Τύπο'', όπως αναφέρει:
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
''Στη δήλωση, στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ στις 29 Μαρτίου, απαντώντας σε ερώτηση, παρατηρήθηκε ότι αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αξιότιμου Υπουργού Άμυνάς μας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο αξιότιμος Υπουργός Άμυνάς μας, μετά από είδηση που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, στην οποία αναφέρθηκαν ονομασίες ορισμένων νησιών στο Αιγαίο, απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν στη Βουλή,αναφέρθηκε στη νομική πλευρά του θέματος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Όχι σε ''μονόπλευρες ενέργειες''
Ως γνωστόν, συνεχίζει, στο Αιγαίο υπάρχουν θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Η προσέγγιση της χώρας μας, όσον αφορά στο Αιγαίο, είναι ξεκάθαρη και αυτήν τη γνωρίζουν στενά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την απαιτούμενη πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφωνιών στο Αιγαίο με μεθόδους λύσης με ειρηνικούς τρόπους, που θα βασίζονται στα κοινά συμφέροντα, πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, έτσι όπως προβλέπεται από τα Η.Ε.. Σημασία έχει, μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών και οι δύο πλευρές να αποφεύγουν μονόπλευρες ενέργειες, που θα μπορέσουν να επιφέρουν ζημία στη θετική ατμόσφαιρα που συνεχίζεται ενισχυόμενη μεταξύ των δύο χωρών και που θα έχουν αρνητική επίδραση στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, είχε απήχηση στον τύπο το ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση, ισχυρίστηκε πως το Αιγαίο είναι «Ελληνική Θάλασσα». Αυτή η στρεβλωμένη αντίληψη, που υπάρχει στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, επιφέρει ζημία στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και στη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο.
Η Τουρκία, καταλήγει, θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του δικαίου και επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά ότι θα πρέπει να ασκηθεί συμπεριφορά με σύνεση στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διαλόγου''.

Τι είχε προηγηθεί
Να θυμίσουμε ότι τις προάλλες  διατυπώθηκε στην τουρκική Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Ισμέτ Γιλμάζ , μια νέας μορφής εκδοχή περί «γκρίζων ζωνών» με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 νησιά και νησίδες του Αιγαίου.
Βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης - του κόμματος  ΜΗΡ- είχαν καταθέσει ερώτηση για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «είχε υψώσει την ελληνική σημαία σε νησιά που δεν της ανήκουν». Ο παρεμβαίνων βουλευτής του ΜΗΡ έκανε λόγο για «κατάληψη» των νησιών που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως τους Φούρνους,την Ρω, το Αγαθόνησι , το Φαρμακονήσι,  τους Αρκούς, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, την Γαύδο κ.α. ρωτώντας την κυβέρνηση τι θα κάνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που η Τουρκία δεν κηρύττει δική της ΑΟΖ.
Οι θεωρίες του κ Γιλμάζ
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ισμέτ Γιλμάζ, απαντώντας υποστήριξε ότι τα νησιά που δεν αναφέρονται ρητά στις συνθήκες και δεν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, νομικά είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας, αλλά,όπως είπε, σε αρκετά από αυτά έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα «έμπρακτες  εφαρμογές», που όμως δεν αλλάζουν το νομικό καθεστώς των νησιών.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, κ.Γιλμάζ, υποστήριξε- κατά τον τουρκικό τύπο: «Εκτός των νησιών που μεταβιβάστηκαν βάσει του άρθρου 12 της συνθήκης της Λοζάνης και τις διατάξεις του άρθρου 14 της συμφωνίας των Παρισίων, δε μεταβιβάστηκε η κυριαρχία κανενός νησιού με συμφωνίες στην Ελλάδα. Η κυριαρχία σ’ αυτά τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες πέρασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία. Νομικά η κυριαρχία του  EGAYDAAK (Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δε μεταβιβάστηκε με συμφωνίες στην Ελλάδα) είναι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έναντι αυτών των ρυθμίσεων, που πραγματοποιήθηκαν με συμφωνίες, σε ένα μέρος του EGAYDAAK, εξαρχής, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, υπάρχουν έμπρακτες εφαρμογές της Ελλάδας. Όμως οι έμπρακτες κρατικές εφαρμογές δεν αλλάζουν τα νόμιμα νομικά καθεστώτα εκείνων. Αυτό αποτελεί απόφαση που έλαβαν και τα διεθνή δικαστήρια. Κατά συνέπεια, σ’ αυτήν την περίπτωση, τα EGAYDAAK, από νομικής πλευράς, είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι έμπρακτες ελληνικές εφαρμογές που ισχύουν στα EGAYDAAK δεν αλλάζουν το νομικό καθεστώς».
Τι είχε απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Η απάντηση αυτή  προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης του ΜΗΡ αποδοκίμασαν τον κ. Γιλμάζ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ''αποδέχεται την κατάληψη των νησιών αυτών από την Ελλάδας''.
Τότε από ελληνικής πλευράς στις  δηλώσεις Τούρκου ΥΠΑΜ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε αριθμό ελληνικών νησιών, απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ Κωνσταντίνος Κούτρας :
''Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες''.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.