Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το μεγάλο οικονομικό θαύμα μέσω του οποίου κυριάρχησε απόλυτα στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται έφτασε στο τέλος του με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αλλά και στις εξωτερικές της σχέσεις.
Σύμφωνα με το γνωστό Bloomberg που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και σε μια εκτενή ανάλυση του γενικού του διευθυντή, Matthew Winkler, η Τουρκία δεν είναι πια μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές και οι περισσότερες σχεδιασμένες αλλά και οι ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, ή ακυρώνονται, ή αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος. Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της χώρας που σηματοδοτήθηκε από το 2003 μετά την επικράτηση των ισλαμιστών του Ερντογάν έφτασε στο τέλος της. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζεται σαν μη ασφαλή χώρα για επενδύσεις και μάλιστα παρομοιάζεται με άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως Ουκρανία, Αργεντινή κλπ.
Η μεγάλη και συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η συνεχής άνοδος της ανεργίας, το μεγάλο και αυξανόμενο άνοιγμα του εξωτερικού χρέους, η μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα.
Όλα αυτά αν συνδυαστούν με το πολύ εύφλεκτο πολιτικό πεδίο στον ευρύ περίγυρο της Τουρκίας και η διπλωματική απομόνωση της χώρας εξ αιτίας της υπερφίαλης νεοοθωμανικής της πολιτικής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που προκαλεί έντονες ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες μας βάζουν σε σοβαρές σκέψεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.