Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κάν’το όπως η Αυστραλία: Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα με τους λάθρο!


australia_abbot

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott ζήτησε από την ΕΕ να λάβει αυστηρά μέτρα για να σταματήσει τους απελπισμένους μετανάστες που προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Ο κ Abbott, του οποίου η συντηρητική κυβέρνηση εισήγαγε μια στρατιωτική επιχείρηση για να γυρίζει πίσω σκάφη που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο πριν φτάσουν στην Αυστραλία, είπε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει τους θανάτους.
Ενώ η αμφιλεγόμενη πολιτική του κ Abbott έχει αποδειχθεί επιτυχής, με τη χώρα να μετρά σχεδόν 18 μήνες με σχεδόν καθόλου αφίξεις σκαφών αιτούντων ασύλου και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στη θάλασσα, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αυστραλίας.
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την τραγωδία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφήνοντας μέχρι και 900 νεκρούς.
Αναφέροντας τις απόψεις του σχετικά με την πρόληψη των θανάτων των μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο κ Abbott δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ανθρώπους που πνίγονται στις προσπάθειές τους να πάνε από την Αφρική προς την Ευρώπη». Ο «μόνος τρόπος για να σταματήσεις τους θανάτους είναι στην πραγματικότητα να σταματήσεις τις βάρκες», πρόσθεσε.
Η σκληρή πολιτική γραμμή του Αυστραλού πρωθυπουργού σχετικά με τους μετανάστες είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν τα σκάφη, να τα εμποδίζουν και να τα γυρίζουν εκει από όπου ξεκίνησαν, ως επί το πλείστον, στην Ινδονησία.
Αν δεν μπορούν να διαπιστωθούν οι χώρες προέλευσης των μεταναστών, όσοι βρίσκονται στο πλοίο αποστέλλονται σε υπεράκτια στρατόπεδα στα νησιά του Ειρηνικού, Παπουα-Νέα Γουινέα και Ναούρου.
Πριν εισαχθεί αυτή η πολιτική, καράβια έφθαναν σχεδόν καθημερινά με εκατοντάδες ανθρώπους να πνίγονται στη διαδρομή. Όμως, κατά τους τελευταίους 18 μήνες δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου αφίξεις σκαφών και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στη θάλασσα.
«Πρέπει να τελειώνουμε σταματώντας αυτό το τρομερό πρόβλημα και ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις τους θανάτους είναι να σταματήσεις το εμπόριο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων», είπε ο κ Abbott.
«Γι ‘αυτό και είναι τόσο σημαντικό, οι χώρες της Ευρώπης να υιοθετήσουν πολύ ισχυρές πολιτικές που θα τελειώσουν το εμπόριο ανθρώπων, το λαθρεμπόριο σε όλη τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.
australia_afisa_lathro
Οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν με βάρκα αποκλείονται από μετοικηση στην Αυστραλία, ακόμη και αν επιβεβαιώνεται ότι είναι πραγματικοί πρόσφυγες.
Μένουν με την επιλογή, είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ή να ζήσουν στην Παπούα, το Ναούρου, ή ακόμα και στην εξαθλιωμένη Καμπότζη, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.
Η πολιτική αυτή συγκρούστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι λένε ότι παραβιάζει τη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, την οποία η Αυστραλία έχει υπογράψει.
Η υπεράκτια επεξεργασία των αιτούντων άσυλο έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις για τις συνθήκες των στρατοπέδων και των μακρών χρόνων επεξεργασίας.
Ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής συνόρων της Αυστραλίας, συνταξιούχος υποστράτηγος Jim Molan, είπε ότι η κρίση οφειλόταν σε «ανίκανη πολιτική αντίδραση» της Ευρώπης.
Γράφοντας στην εφημερίδα The Australian σήμερα το πρωί, ο κ Molan είπε ότι οι τραγωδίες «επιδεινώθηκαν από την άρνηση της Ευρώπης να διδαχθεί από τα λάθη της και από τις προσπάθειες των άλλων που έχουν χειριστεί παρόμοια προβλήματα».
Και πρόσθεσε: «Το να καταστραφούν οι εγκληματίες σωματέμποροι ήταν το κέντρο βάρους των πολιτικών μας για τον έλεγχο των συνόρων και οι επιστροφές των σκαφών ήταν το κλειδί.»
Ο Molan κατηγόρησε επίσης την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή στρατευτμάτων στη Λιβύη, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι από τους μετανάστες που οδεύουν στην Ευρώπη και την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να πιέσει για ειρηνευτικές δυνάμεις.
Η αμφιλεγόμενη πολιτική της Αυστραλίας
Από τον Ιούλιο του 2013, η Αυστραλία αρνείται να επιτρέψει σε πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκα να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ γυρίζει πίσω τα σκάφη που μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο, από όταν η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Έχει ένα στρατόπεδο κράτησης για τους αιτούντες άσυλο στο Νησί των Χριστουγέννων και πληρώνει την Παπούα Νέα Γουινέα και το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού Ναουρού, να λειτουργήσουν παρόμοια στρατόπεδα όπου οι αιτούντες άσυλο περιμένουν, ενώ οι αιτήσεις τους για προσφυγικό καθεστώς, επεξεργάζονται και ταιριάζονται με μια χώρα που θα μετεγκατασταθούν.
Η Αυστραλία έχει συνάψει συμφωνία να πληρώνει την Καμπότζη να πάιρνει πρόσφυγες που κρατούνται στο Ναούρου και την Παπουα-Νέα Γουινέα για την επανεγκατάσταση εκείνων που είχαν στρατοπεδεύσει στην εν λόγω χώρα. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει πάει στην Καμπότζη, ενώ κάποιοι αιτούντες άσυλο έχουν επανεγκατασταθεί στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Η Αυστραλία είναι πολύ πιο φιλόξενη στους αιτούντες άσυλο που φθάνουν με αεροπλάνο, αν και εξακολουθεί να απαιτεί μια αρχική υποχρεωτική περίοδο κράτησης.
Μόλις βγουν από τα κέντρα κράτησης, κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, ενώ άλλοι βασίζονται στην πρόνοια, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά δεν είναι επιλέξιμοι για κυβερνητική στέγαση και πρέπει να βρουν κατάλυμα στην ιδιωτική αγορά ενοικίασης.
Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υπήρξε μια τεράστια επιτυχία για την Αυστραλία – τόσο από την άποψη της συρρίκνωσης του αριθμού των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα και το πιο σημαντικό μείωσε σημαντικά τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα.
Dailymail.co.uk
Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.