Φωτογραφικό οδοιπορικό του Steve Gong*
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα** (ΗΑΕ) είναι το δεύτερο πιο παράξενο μέρος που έχω επισκεφθεί. Οι μόνοι άνθρωποι που είδα ποτέ και είχα επαφές μαζί τους ήταν Ινδοί και Πακιστανοί, ηλικίας μεταξύ 20 και 35. Σύμφωνα με το Lonely Planet, το 90% του πληθυσμού στο Ντουμπάι είναι αλλοδαποί, που σημαίνει ότι οι ντόπιοι (Emirates) αποτελούν τη μεγάλη ... μειονότητα.
Το Burj Dubai
Το πρώτο πράγμα που κάποιος θα προσέξει (και μπορεί να δει κανείς ακόμη και από το αεροδρόμιο) είναι το πανύψηλο BurjDubai το οποίο «δεν είναι μόνο το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αλλά και η υψηλότερη κατασκευή που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος». Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν στην πραγματικότητα οι«τούρκικες» τουαλέτες.
Mohammed bin Rashid Al Maktoum (δεξιά)
Το θέμα με το νέο κέντρο της πόλης του Ντουμπάι (γύρω από τοBurj Dubai) είναι ότι αυτό βρίσκεται περίπου 10χλμ από το παλιό τμήμα της πόλης. Και το διάσημο ξενοδοχείο 7 αστέρων, το BurjAl Arab είναι άλλα 10 χιλιόμετρα από αυτό. Το Ντουμπάι είναι η εχθρική για τον πεζό πόλη που έχω επισκεφθεί.
Burj Al Arab
Το Ντουμπάι συχνά παρουσιάζεται ως μια κοσμοπολίτικη ανωτέρας τάξης πόλη του 21ου αιώνα - το σούπερ μέρος. Το Ντουμπάι διαθέτει το μεγαλύτερο [τεχνητό] εμπορικό κέντρο στον κόσμο - ένα πραγματικό αποκορύφωμα πολιτισμού.
κάπου μεταξύ Ρας αλ-Καϊμά και Fujairah
Αν δεν είστε Εμιράτης, μάλλον δεν έχετε κανένα δικαίωμα. Στην πραγματικότητα, οι νόμοι της χώρας αυτής φαίνονται να έχουν θεσπιστεί με σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι Εμιράτες είναι και θα παραμένουν η προνομιακή διοικούσα μειοψηφία, και ότι ο μοναδικός σκοπός των αλλοδαπών στη ζωή είναι να τους υπηρετούν. Έμαθα από συνομιλίες με κάποιους Ινδούς και Πακιστανούς εργαζόμενους που είχαν έρθει με βίζα εργασίας ότιδεν τους επιτρέπεται να φέρουν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς τους. Υπάρχουν υποχρεωτικές τακτικές εξετάσεις υγείας όπου ουσιαστικά γίνεται ένα «ξεκαθάρισμα» και οι ακατάλληλοι στέλνονται γρήγορα πίσω στις χώρες τους.
Σπίτια μεταναστών
Σε μια εποχή όπου η διεθνής μετανάστευση διασπά τα πολιτικά σύνορα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιορίζουν την ιθαγένεια σε ανθρώπους εντός των φυλών τους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να λάβετε πολιτογράφηση, ακόμη και αν ζείτε εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Ο γάμος με μία γυναίκα ιθαγένειας από τα Εμιράτα είναι παράνομος(καταραμένος) και δεν μπορείτε να πάρετε την ιθαγένεια, ακόμη και αν έχετε γεννηθεί στα ΗΑΕ.
Fujairah
Πολλές από τις περιγραφές των θέσεων εργασίας που θα δείτεκαθορίζουν τη φυλή, όπως «μόνο ΕΕ / ΗΠΑ /ΑΥΣΤΡ» και έχω ακούσει ότι τα κλαμπς ανοιχτά κάνουν διακρίσεις με βάση την φυλή για όποιον θέλει να εισέλθει. Οι περισσότεροι κάτοχοι δυτικού διαβατηρίου μπορούν να εισέλθουν ελεύθερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς θεώρηση, αλλά εκείνοι που χρειάζονται θεώρηση θα βρουν ότι θα τους κοστίσει 120 δολάρια για να πάρουν μία κατά την άφιξή τους. Α, επίσης είναιυποχρεωτικό να δηλώσουν τη θρησκεία τους στο έντυπο της αίτησης θεώρησης.
Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να ρίξω μια ματιά - είναι πραγματικά ένα αρκετά συναρπαστικό μέρος. Ίσως την επόμενη φορά θα μεταμφιεστώ με μια μπούρκα - με αυτόν τον τρόπο θα με περάσουν ως Εμιράτη και δεν θα διατρέχω τον κίνδυνο να μου αρνηθούν την είσοδο στα σικ κλαμπ τους.
κάπου μεταξύ Ρας αλ-Καϊμά και Fujairah
* Ο Steve Gοng (γεννημένος το 1985 - φώτο) είναι ένας κινέζικης καταγωγής βραβευμένος φωτορεπόρτερ που ζει στο Λονδίνο και ο οποίος έγινε γνωστός όταν με τις φωτογραφίες του εξέθεσε την ζωή στη Βόρεια Κορέα υπό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ιλ. Η ταινία του “Pyongyang Style”, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο ως μυστικό φωτορεπορτάζ της χώρας. Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για τα φωτο-δημοσιογραφικά ταξίδια του σε περισσότερες από 58 χώρες.
** Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από 7 εμιράτα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου. Συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία και το Σουλτανάτο του Ομάν και βρέχονται από τον Περσικό κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν. Από τους περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, μόνο το 20% έχουν την υπηκοότητα των εμιράτων, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών είναι Ινδοί (περίπου 1,75 εκατ.), ενώ ακολουθούν οι Πακιστανοί (περίπου 1,25 εκατ.) και οι προερχόμενοι από το Μπαγκλαντές (περίπου 500.000).
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.