Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ἀθηναῖος χρεωφειλέτης. [ Αρχαία Ελληνική Γραμματεία - Αίσωπος ]





Ἀθήνησι χρεωφειλέτης ἀνὴρ ἀπαιτούμενος ὑπὸ τοῦ δανειστοῦ -ξ σπερίας- τὸ χρέος τὸ μὲν πρῶτον παρεκάλει ἀναβολὴν αὐτῷ δοῦναι, ἀπορεῖν φάσκων. Ὡς δὲ οὐκ ἔπειθε, προσαγαγὼν ὗν(pig)  ἣν εἶχε μόνην, παρόντος αὐτοῦ επώλει. Ὠνητοῦ δὲ προσελθόντος καὶ διερωτῶντος εἰ τοκὰς ἡ ὗς εἴη, ἐκεῖνος ἔφη μὴ μόνον αὐτὴν τίκτειν, ἀλλὰ καὶ παραδόξως. Τοῖς μὲν γὰρ μυστηρίοις θήλεα ἀποκύειν, τοῖς δὲ Παναθηναίοις ἄρσενα. Τοῦ δὲ ἐκπλαγέντος πρὸς τὸν λόγον, ὁ δανειστὴς εἶπεν «Ἀλλὰ μὴ θαύμαζε. Αὕτη γάρ σοι καὶ Διονυσίοις ἐρίφους τέξεται.»
Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι πολλοὶ -
ν τῷ ἀπορεῖν- οὐκ ὀκνοῦσιν οὐδὲ τοῖς ἀδυνάτοις ψευδομαρτυρεῖν.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Στην Αθήνα ένας άνδρας που χρωστούσε, όταν ο δανειστής -εξ σπερίας- τού απαίτησε το χρέος, εκείνος τον παρακάλεσε να του δώσει αναβολή, λέγοντας ότι είναι άπορος. Επειδή δεν τον έπειθε, έφερε μία γουρούνα(pig), την μόνη που είχε, για να την πουλήσει παρουσία του δανειστή. Σε έναν αγοραστή που ήρθε και ρώτησε εάν η γουρούνα μπορεί να γεννήσει, εκείνος απάντησε ότι όχι μόνο αυτή γεννά, αλλά και με απίστευτο τρόπο. Στα μεν (Ελευσίνια) Μυστήρια (οπότε θυσιάζουν θηλυκούς χοίρους) γεννά θηλυκά, στα δε Παναθήναια (οπότε θυσιάζουν αρσενικούς χοίρους) γεννά αρσενικά. Στον έκπληκτο από την απάντηση αγοραστή, ο δανειστής του οφειλέτη είπε: «Αυτό δεν είναι τίποτα! Διότι και στα Διονύσια (οπότε θυσιάζουν κατσίκια) αυτή γεννά κατσίκια!».
Η παροιμία δηλώνει ότι πολλοί -εξ ανάγκης- δεν διστάζουν να λένε ψεύδη ακόμη και για τα αδύνατα.



( "Δημιουργική ή παραπλανητική ἀσάφεια" ? )





[ ΙΘΑΓΕΝΉΣ ]




[ Η εικόνα δεν "φέρνει" -λίγο- με τον mister jeroen dijsselbloem? ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.