Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Φυγάδες από την ISIS oι συρορθόδοξοι τραγουδούν στην πιο αρχαία μουσική στον κόσμο.

53026747

 

ένας συρορθόδοξος διάκονος θυμιατίζει στην μονή Mar Musa al-Habashi στο Nebek,βόρεια της Δαμασκού
 Η τελευταία φορά που πήραν το δρόμο για τη μονή του Mar Mattai στο βόρειο Ιράκ ήταν τον τελευταίο Σεπτέμβρη.Πίσω τους μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων σχηματιζόταν προς την Μοσούλη…..

.Στο τέλος του δρόμου ήταν το μοναστήρι…..ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τους συρορθόδοξους του Ιράκ και όχι μόνο.
Γιόρτασαν με προσευχές και ασσυριακούς ύμνους στην αρχαιότερη μουσική του κόσμου.Μια κλήση αρχαική και ιερή και επίκληση στη γλώσσα του Χριστού την αραμαική.
…….Οκτώ μήνες αργότερα οδηγούν μέσα στη νύχτα.Πίσω τους η Μοσούλη καίγεται. Οι πατέρες παραμένουν με τα μάτια ορθάνοιχτα ακολουθώντας τα φώτα του προπορευόμενου οχήματος.Τα παιδιά είναι ήσυχα αλλά ξάγρυπνα. Δεν ακούγεται ούτε γέλιο ούτε τραγούδι ούτε κόρνες ηχούν από τα αυτοκίνητα.Το μοναστήρι είναι σκοτεινό……
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Sarmad Ozan, που ήταν διάκονος στον καθεδρικό της Μοσούλης που έψελνε στην καθημερινή λειτουργία. Όταν η ISIS αιχμαλώτισε την πόλη ο κλήρος της μητρόπολης θεώρησε ότι θα παραμείνει.Αλλά βέβαια σε κάποιες ημέρες η  ISIS (το Ισλαμικό Κράτος)  δημοσίευσε το φημισμένο της διάταγμα: ή προσηλυτίζεσαι στο ισλάμ ή πληρώνεις φόρους ζίζια ως άπιστος ή πεθαίνεις.Ο π.Sarmad, οι συνάδελφοί του κληρικοί και αυτή η ομάδα των 50 χριστιανικών οικογενειών κατέφυγαν στο βουνό.
Αφήνουν πίσω τους τα σώματα των αδερφών και των πατέρων τους και τα ερείπια των σπιτιών και των μαγαζιών τους….αφήνουν πίσω τους ένα πολύ μεγάλο μέρος της έννοιας χριστιανός συρορθόδοξος.
Οι αρχαίες πόλεις του Nimrud και Ninive που επεισκέπτονταν για να δείξουν στα παιδιά τους περήφανα τις δόξες της μεγάλης ασσυριακής αυτοκρατορίας της οποίας διατείνονται ότι είναι οι απόγονοι σύντομα θα καταστραφούν από τις μπουλντόζες του Ισλαμικού Κράτους.Αφήνουν πίσω τους τους θησαυρούς της Ασσυρίας στο μουσείο της Μοσούλης όπου η ISIS θα λεηλατήσει τα ευρήματα για να τα προωθήσει στη μαύρη αγορά και καταστρέφει θεόρατα αγάλματα για να ταπουλήσει.Καθ΄οδόν για τη μονή του Mar Mattai, αυτοί περνούν από τη μονή του  Mar Behnam: οι πύλες του είναι ήδη αμπαρωμένες από την ISIS.Στο καμπαναριό κυμματίζει η μαύρη παντιέρα της οργάνωσης.Σε κάποιους μήνες θα καταστραφεί.
Μαζί τους μεταφέρουν την λειτουργική μοσυική τους.Διατηρεί στοιχεία από τα πρώτα θρησκευτικά άσματα της Μεοσποταμίας και σύντομους ύμνους που τραγουδιούνταν για τους ασσύριους αυτοκράτορες 2000 χρόνια π.Χ…… (newsweek 16/4/15)
ηχητικό από τη λειτουργική τους μουσική
http://sounds.bl.uk/World-and-traditional-music/Syriac-liturgical-music/025M-C1658X0001XX-0001V0
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.