Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε άμεση προκαταβολή 3-5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία για τον «Greek stream», που θα της δώσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», που κυκλοφορεί το Σάββατο με τίτλο «”Αγωγός” ρευστότητας από Μόσχα!».
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είχαν τονίσει τις προηγούμενες μέρες ότι στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα, συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- και το θέμα του αγωγού, όπου η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει για τον αγωγό στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».
Σύμφωνα με πηγλες του Μαξίμου, ο κ. Πούτιν απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».
Σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που είχε ο κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα στη Μόσχα για τον αγωγό, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε προχθές, ότι η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.
koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.