Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σε εφαρμογή το νεοοθωμανικό όνειρο του σουλτάνου Ερντογαν



 
Αφού θεμελίωσε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων στα Τίρανα, ο νεοοθωμανός σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ανέβηκε» στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις παλιές οθωμανικές επαρχίες, τώρα μουσουλμανικές χώρες, των Βαλκανίων.
Είναι ξεκάθαρο τι προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια. Επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παρόμοια προβλήματα με αυτά που δημιούργησε σε Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία στηρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα -υπηρετώντας το νεοοθωμανικό του όνειρο- και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται πολύ για την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και ανήγγειλε στήριξη της προσπάθειάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Το πώς θα στηρίξει ο Ερντογάν την ένταξη της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι μέλος της Ένωσης αλλά ούτε η Ένωση τη θέλει για μέλος της, αυτό ο σουλτάνος δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει. Αλλά ούτε και οι Βόσνιοι τον ρώτησαν…
Επίσης, ενώ ο Ερντογάν καταγγέλλεται από το Reuters παγκοσμίως ως υποστηρικτής των τζιχαντιστών «τρολάρει» την παγκόσμια κοινότητα μιλώντας για τη συνεργασία Βοσνίας και Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Της τρομοκρατίας που ο Ερντογάν εξέθρεψε.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας Μλάντεν Ίβανιτς σε κοινή του συνέντευξη με τον Ερντογάν, τόνισε την οικονομική σημασία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Σαράγεβο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό υπουργών και επιχειρηματιών, οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνίες που θα επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Τα ίδια που έκανε και στην Αλβανία πριν μερικές ημέρες. Περιφέρεται στα Βαλκάνια και κάνει… επενδύσεις (με κάτι ποσά της πλάκας όπως θα δείτε και παρακάτω), την ώρα που ο λαός του πεινάει, για να δημιουργήσει και σχέσεις οικονομικής εξάρτησης με τη «μαμά Τουρκία».
Ο Ερντογάν από την πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης διευκρίνισε και τα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι αφορούν στρατιωτική, πολιτική, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης της χωρητικότητας του αεροδρομίου του Σεράγεβο.
Εμείς (και οι Σέρβοι) σας κρατήσουμε την αναφορά στην «στρατιωτική συνεργασία».
Ο Μλάντεν Ίβανιτς είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει καλά την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον χαρακτήρισε τον ηγέτη μιας φίλης χώρα που προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια στη Βοσνία.
Ο κ. Ίβανιτς υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση, μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσης Tika, έχει εφαρμόσει -μέχρι σήμερα- 700 έργα ανοικοδόμησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ. (Μιλάμε για αστεία ποσά, αλλά ο Ερντογάν το «παίζει» πατερούλης με πενταροδεκάρες και οι άλλοι τον προσκυνάνε. Θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε τέτοιες δουλειές στα Βαλκάνια, αλλά εμείς χτίζαμε Ολυμπιάδες που μας κόστιζαν δισεκατομμύρια για να χρεοκοπήσουμε μετά).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρευρέθηκε, επίσης, στην υπογραφή της συμφωνίας για εμπορικά δάνεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ (ακόμα ένα αστείο ποσό), που εγκρίθηκαν από την τράπεζα Ziraat της Τουρκίας σε επιχειρήσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Προσέξτε, δηλαδή, τι κάνει ο πονηρός ανατολίτης. Πήγε και τους… πέταξε 50.000.000 ευρώ -και αυτά δανεικά- για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και οι Βόσνιοι τον προσκυνάνε. Και εμείς, που θα μπορούσαμε να είμαστε η ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, να μοιράζουμε (δηλαδή… δανείζουμε) τα ίδια λεφτά και να είναι η Ελλάδα η «μαμά» των Βαλκανίων, τρώμε τις σάρκες μας και ξεφτιλιζόμαστε στα μνημόνια πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε μαύρες τρύπες…
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.