Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ανταγωνιστικό λιμάνι στην Μικρά Ασία ως προς τον Πειραιά από Αζέρους και Τούρκους

tyrkey

Πρόκειται για το απόλυτο  τουρκικό «σχέδιο», εξουδετέρωσης του μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας .    Το σχέδιο των Τούρκων αφορά την κατασκευή ανταγωνιστικού  Λιμένα ως προς τον Πειραιά, θέλοντας  να   καταστήσουν το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων στην ΝΑ Ευρώπη , μέσω του Αζέρικου κολοσσού SOCAR. Μια εταιρεία η οποία συμμετέχει στο αγωγό ΤΑΝΑΡ , στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.  

Η τουρκικός κλάδος του  Αζέρικου  ενεργειακού  κολοσσού  SOCAR θα ανοίξει σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή της Φώκαιας , φέτος το Σεπτέμβριο με σκοπό να γίνει μια «εναλλακτική λύση για το λιμάνι του Πειραιά» στην Ελλάδα,  για μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Τουρκίας Kenan Yavuz και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Petkim gas Holding, αναφέρει η ηλεκτρονική μορφή της τουρκικής εφημερίδας hurriyetdailynews.com   .
«Το λιμάνι της Φώκαιας θα είναι κέντρο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι επενδύσεις που υλοποιηθούν  για την κατασκευή του λιμένα θα φτάσουν τα  400,000,000 δολάρια … Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του λιμανιού είναι ότι θα γίνει μια μεγάλη εναλλακτική λύση για το λιμάνι του Πειραιά και  το Αιγαίο Πέλαγος, και εμείς θα δεχόμαστε  τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι μας»,  είπε ο Yavuz κατά την ομιλία του στην 22η Διεθνή   « Έκθεση  πετρελαίου και φυσικού αερίου» στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Μπακού στις 2 Ιουνίου, ανέφερε η  εταιρεία σε γραπτή δήλωση.
Η εταιρεία SOCAR προσκάλεσε τον Πρόεδρο του  Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον  Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή έναρξης του Λιμένα , πρόσθεσε ο Yavuz .
Το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Φώκαια θα λειτουργεί από την ολλανδική εταιρεία Τερματικών APM, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της, για τα επόμενα 28 χρόνια.
Τώρα το πιο σημαντικό στοιχείο της είδησης για το «ανταγωνιστή» του Πειραιά. Το 2014,  ο οργανισμός λιμένα  Petlim , που ανήκε στον Δήμο  Aliaga της  Επαρχίας Σμύρνης, πούλησε περίπου το 30 τοις εκατό των μετοχών του  στον « γνωστό» Κολοσό Goldman Sachs για  300.000.000. δολάρια .  Επί του παρόντος, ο οργανισμός λιμένος Petkim κατέχει μερίδιο 70 τοις εκατό της έκτασης , ενώ η Goldman Sachs κατέχει το υπόλοιπο 30 τοις εκατό. Petkim και Petlim ελέγχονται από την  εταιρία  SOCAR Τουρκίας.
Το λιμάνι ,  θα διαθέτει εγκαταστάσεις που θα  επιτρέπουν  τον ελλιμενισμό πλοίων με  χωρητικότητα 11.000 τόνων .
Η εταιρεία SOCAR Τουρκίας σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο στη χερσόνησο Petkim ,  καθώς επίσης και την κατασκευή  διυλιστηρίων, πετροχημικών εγκαταστάσεων  και υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή. Οι επενδύσεις θα είναι ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η  χερσόνησο Petkim θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και διακίνησης στην Ευρώπη έως το 2018», δήλωσε ο Yavuz.
Η εταιρεία  SOCAR σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1.500 μεγαβάτ  και την δημιουργία  θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 300 μεγαβάτ, καθώς ενός εργοστασίου  αιολικής ενέργειας 51 μεγαβάτ. Η κατασκευή των δύο σταθμών θα ξεκινήσει  σύντομα και θα τεθεί σε λειτουργία το 2016.
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τα τουρκικά σχέδια θέλουν να « εξουδετερώσουν» την σημαντική αξία του μεγαλύτερου ελληνικού λιμένα , και ταυτόχρονα να ελέγχουν το Αιγαίο Πέλαγος. Η πατρίδα μας ευρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και μία οριστική  λύση στο πρόβλημα της πρέπει να δοθεί  πάση θυσία , όποιο και να είναι αυτή . Αζέροι και Τούρκοι ( Τούρκοι δηλαδή) , ετοιμάζονται να αλωνίζουν στο Αιγαίο ακυρώνοντας πολλά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.