Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στους Ταλιμπάν στην επαρχία Νανγκαρχάρ (Nangarhar) στο ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, και από ό,τι φαίνεται οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος προσπαθούν να εγκαταστήσουν την πρώτη τους βάση στο Αφγανιστάν ελέγχοντας αυτή την επαρχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω Twitter, το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στις 14 Ιουνίου στους Ταλιμπάν για να τους στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ή θα ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος ή θα πεθάνουν. Να αναφέρουμε εδώ ότι τα περισσότερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν είναι πρώην Ταλιμπάν.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κατηγορούν τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που τους επιτίθενται ότι δεν είναι ντόπιοι αλλά Πακιστανοί. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να εμφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος ως «εισβολέα», πράγμα που δεν είναι ψευδές.
Εξαιτίας των μαχών χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η επαρχία Νανγκαρχάρ είναι μια ταλαιπωρημένη περιοχή από το «αντάρτικο», το εμπόριο ναρκωτικών και όλων των ειδών τα λαθρεμπόρια.
Στη συνέχεια το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε και σε στρατιώτες του Αφγανιστάν, πολλούς από τους οποίους αφού έπιασε αιχμαλώτους αποκεφάλισε δημοσίως, αναρτώντας τις φωτογραφίες από τους αποκεφαλισμούς στο διαδίκτυο.
Ακόμα, το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε και Αφγανούς πολίτες που κατηγόρησε ότι συνεργάζονται ως «ρουφιάνοι» – κατάσκοποι με την κυβέρνηση της χώρας τους.
Δείτε τις φωτογραφίες από τους αποκεφαλισμούς που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες ημέρες στο Αφγανιστάν:
Όπως μεταδίδει το dpa-international, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Ταλιμπάν δέχονται επιθέσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ από πρώην «συντρόφους» τους που αποσκίρτησαν και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.
Ταλιμπάν έπεσαν σε ενέδρα των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος ενώ πήγαιναν να επιτεθούν σε κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή Σερζάντ (Sherzad). Σπίτια τοπικών οπλαρχηγών των Ταλιμπάν πυρπολήθηκαν στην περιοχή Σπινγκχάρ (Spinghar) και λίγοι Ταλιμπάν αποκεφαλίστηκαν στην περιοχή Ατσίν (Achin).
Ο σκιώδης κυβερνήτης των Ταλιμπάν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, Μιρ Αχμάντ Γκουλ (Mir Ahmad Gul), -φωτογραφία πάνω- δολοφονήθηκε στην πακιστανική πόλη Πεσαβάρ, μόλις δύο ώρες μακρυά από τα σύνορα. Οι Ταλιμπάν κατηγορούν για τη δολοφονία του το Ισλαμικό Κράτος.
Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή συνιστά ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση σε μια επαρχία που για χρόνια υποφέρει από τους ατάκτους ενόπλους, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις τοπικές διαμάχες.
Περισσότερες από 1.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών μεταξύ Ταλιμπάν και Ισλαμικού Κράτους.
Και το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να επεκτείνεται στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πυρήνες στις 7 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ η δύναμή του στη χώρα υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές.
Οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή τους – ανοιχτή επιστολή στον «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχθούν παράλληλο τζιχαντιστικό αντάρτικο στο Αφγανιστάν.
«Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στο Αφγανιστάν πρέπει να διεξάγεται κάτω υπό μία σημαία και μία ηγεσία ενάντια στους εισβολείς Αμερικανούς και τους υπηρέτες τους», αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται από τον υπαρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Ακτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ.
«Οι Ταλιμπάν, στη βάση της θρησκευτικής μας αδελφοσύνης, ζητούν ως ένδειξη καλής θέλησης να μην εμπλακείτε στις υποθέσεις μας», αναφέρει ακόμα η επιστολή.
Οι Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος αν και είναι αμφότεροι τζιχαντιστές και Σουνίτες ανήκουν σε διαφορετικό θρησκευτικό – ιδεολογικό φανατικό παρακλάδι.
Το Ισλαμικό Κράτος προέρχεται από τους Σαλαφιστές – Ουαχαμπίτες, ενώ οι Ταλιμπάν είναι Χαναφίτες.
Πολλοί τζιχαντιστές των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αναλυτές, είτε γιατί είναι δυσαρεστημένοι με τους οπλαρχηγούς τους ή ακόμα και με την ίδια την ηγεσία των Ταλιμπάν, βρήκαν διέξοδο εντασσόμενοι στο Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης, στα βορειοδυτικά του Αφγανιστάν, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Στην επαρχία της Φαριάμπ (Faryab) η οργάνωση αυτή είναι η ισχυρότερη τζιχαντιστική. Δικαιολόγησε την προσχώρησή της στο Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ, έχει «εξαφανιστεί» εδώ και χρόνια.
Οι περισσότερες τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες στο Αφγανιστάν τελούν υπό την «ομπρέλα» των Ταλιμπάν, με τον Μουλά Ομάρ ως Εμίρη τους. Ωστόσο, η εξαφάνιση του Μουλά Ομάρ εδώ και χρόνια είναι η αιτία ότι πολλοί αναζητούν έναν νέο ηγέτη στο πρόσωπο του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Ενδιαφέρον έχει ότι παρά τους όρκους υποταγής που δίνουν πολλοί Ταλιμπάν στο Ισλαμικό Κράτος, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ομάδες αυτές έχουν απευθείας επικοινωνία με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Είναι περισσότερο αυτο-οργανώσεις που ενεργούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης, το οποίο μαθαίνουν και μέσω ίντερνετ, δίχως να είναι απαραίτητο να μιλάνε με την ηγεσία.
Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχει πάρει το όνομα «Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας (βιλαέτι) του Κορασάν». Επικεφαλής είναι ο οπλαρχηγός Χαφέζ Σαΐντ (Hafeez Saeed).
Το ιδρυτικό 14μελες συμβούλιο του Ισλαμικού Κράτους στο Αφανιστάν και στο Πακιστάν αποτελούνταν από 12 Πακιστανούς οπλαρχηγούς και 2 Αφγανούς, μεταξύ των οποίων και τον υπαρχηγό της οργάνωσης Μουλά Αμπντούλ Ραούφ Καντίμ (Mullah Abdul Rauf Khadim), πρώην κρατούμενο στο Γκουαντάναμο.
Ηγέτες των Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι ο Καντίμ προσηλυτίστηκε στον Ουαχαμπισμό – Σαλαφισμό ενώ ήταν κρατούμενος στο Γκουαντάναμο. Μετά την απελευθέρωσή του το 2007 στο Αφγανιστάν του ανατέθηκε η θέση του σκιώδη κυβερνήτη της επαρχίας Ουρουζγκάν (Uruzgan), θέση την οποία ουδέποτε ανέλαβε.
Το 2014 ξεκίνησε να στρατολογεί τζιχαντιστές για το Ισλαμικό Κράτος.
Σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή Ντρον των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2015, και πολλοί λένε ότι τον μαρτύρησαν στις Αρχές του Αφγανιστάν αρχηγοί φυλών της περιοχής που είναι συμπαθούντες των Ταλιμπάν.
tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.