Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ισλαμιστές Εξτρεμιστές Χρηματοδοτούν την Παιδεία στο Κόσοβο – Παιδικοί Σταθμοί λίκνα Τρομοκρατών


ισλαμική τρομοκρατία

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με έκθεση ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, όπως παραδέχεται και η ε/φ Koha Ditore της Πρίστινα, αποκαλύπτεται ότι παιδικοί σταθμοί, σχολεία και ύποπτες φοιτητικές εστίες στο Κόσοβο, χρηματοδοτούνται από ΜΚΟ που συνδέονται με ισλαμιστές εξτρεμιστές και τρομοκράτες.

Πενήντα ΜΚΟ και 11 άτομα, που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη διάδοση του ισλαμικού εξτρεμισμού, δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, με τη συναίνεση των κοσοβαρικών θεσμών, ενώ το Κοσσυφοπέδιο περιγράφεται ως λίκνο θρησκευτικής επιρροής, ξεκινώντας από τους προσχολικούς θεσμούς.
Ο παιδικός σταθμός «Lulishtja e Dritave» καθώς και  ο ιδιοκτήτης του Driton Maxhuni,  έχει τις ισχυρότερες διασυνδέσεις με τον Χασάν Αμπαζίν, έναν εκ των αρχηγών της 7ης Μεραρχίας Μουτζαχεντίν στη Βοσνία, ενώ υπεύθυνος των οικονομικών του παιδικού σταθμού είναι ο Χασαν Αλι Αλ Σαρά με καταγωγή από το Ιράκ. Ο σταθμός έχει άδεια λειτουργίας από το 2006, ενώ όλοι οι σταθμοί, σχολεία και εστίες που έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις διαθέτουν άδεια λειτουργίας από το κοσοβαρικό υπουργείο Παιδείας.
Εν τω μεταξύ πολλές οργανώσεις και ΜΚΟ που είχαν εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο του 1999, όπως η Αλ-Χαραμαίνι και η IWC, απομακρύνθηκαν, αλλά έχουν ιδρύσει άλλες ΜΚΟ που συνεχίζουν το έργο τους, ενώ ιμάμηδες και άλλα άτομα συνδέονται με τις οργανώσεις αυτές.
Η γενική κατάσταση ασφαλείας, υπόθαλψης τρομοκρατίας αλλά και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι από ανησυχητική έως μη ελεγχόμενη. Ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης , ο ΟΑΣΕ και κάθε θεσμικό όργανο που θέλει να στηρίζει τα νομικώς δεσμευτικά διεθνή κείμενα και κυρίως την απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα. Όσον αφορά τα κράτη που βιάστηκαν να αναγνωρίσουν το Κόσοβο θα πρέπει και αυτά να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα και όσοι δεν έσπευσαν να το αναγνωρίσουν φαίνεται να δικαιώνονται και πλέον θα πρέπει να απαιτήσουν σε βάθος έρευνες από κάθε θεσμό δικαίου που θέλει να σέβεται την ύπαρξη του.
Θεωρούμε στο pendapostagma ότι, η περιπλοκότητα αυτών των φαινομένων τρομοκρατίας, απαιτεί συντονισμένη δράση και ευρύτερη διεθνή συνεργασία και αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων τους με στόχο την διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης αντίδρασης. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας και των υπολοίπων μορφών βίαιου εξτρεμισμού δεν γνωρίζει σύνορα και είναι αδύνατο να επιλυθεί σε ένα αυστηρά εθνικό πλαίσιο. Δυστυχώς, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στο Ζβόρνικ και στο Κουμάνοβο έδειξαν την βίαιη μορφή της εκδήλωσης τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση ότι τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.