Όταν δούμε το χρέος συνολικά προκύπτει μία διαφορετική εικόνα από αυτή που συνήθως παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης σημειώνεται σε άρθρο που
δημοσιεύτηκε στο nsnbc.me. Το συνολικό χρέος της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας είναι περίπου 7 φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους, της Δανίας 5,5 φορές και της Μεγάλης Βρετανίας 4. Πόσο βιώσιμο είναι αυτό το χρέος πραγματικά; Είναι ο εξαιρετικά χαμηλός δείκτης χρέους στον ιδιωτικό τομέα ένα σημάδι ότι έχει μεταμφιεστεί σε κρατικό χρέος; Και πόσο βιώσιμο είναι το χρέος των νοικοκυριών;
Χρόνια λιτότητας στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει τις οικογένειες να βυθίζονται στα χρέη τη στιγμή που η εργασιακή ανασφάλεια γιγαντώνεται, μειώνονται οι συντάξεις ενώ προχωρούν οι ιδιωτικοποίησεις των δημόσιων υπηρεσιών και της παιδείας.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι διάφοροι τύποι χρέους δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά συνιστούν μαζί το συνολικό χρέος μίας χώρας. Πίσω από το χρέος υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα δανειστών που επηρεάζουν πολιτικές που εφαρμόζονται, προωθούν τα συμφέροντά τους και επιθυμούν τη γιγάντωση της δύναμής τους.
Αυτό το “σύστημα” ευρωπαϊκου χρέους είναι σε συνάρτηση με μία παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική που κυριαρχείται από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Που και αυτός βρίσκεται βαθιά χρεωμένος και εξαρτημένος θέτοντας σε ρίσκο όλο το οικοδόμημα.
Είναι λοιπόν το πρόβλημα του χρέους ελληνικό ζήτημα; Σκεφθείτε το ξανά.
Δείτε τον πίνακα:
agonaskritis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.