Οι δημοσιογράφοι επικύρωσαν την αυθεντικότητα της πρώτης δόσης των άκρως απόρρητων Σαουδαραβικών εγγράφων που δημοσιεύονται από το WikiLeaks, και «αυτό είναι μόνο η αρχή» ,είπε ο Kristinn Hrafnsson στο RT, ο ισλανδικής καταγωγής ερευνητής , δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της οργάνωσης WikiLeaks.
«Βλέπουμε πώς τα χρήματα του πετρελαίου χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας η οποία είναι σημαντική βέβαια . Είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και δεδομένου ότι αυτή την άνοιξη έχει εξαπολύσει πόλεμο στη γειτονική Υεμένη,τα δημοσιοποιήσαμε παρά τις προειδοποιήσεις της Σαουδικής Αραβίας».
Την Παρασκευή, η ιστοσελίδα κυκλοφόρησε την πρώτη δόση των περίπου 70.000 μυστικά αρχείων της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, παρέχοντας μια εικόνα για την εξωτερική πολιτική του βασιλείου. Ο Hrafnsson υπογράμμισε ότι αυτό είναι «μόνο το ένα δέκατο από τα έγγραφα που έχουμε η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.»
Ο Julian Assange, συνιδρυτής της ιστοσελίδας δήλωσε: » Tα Σαουδικά έγγραφα δείχνουν ότι πρόκειται για μια δικτατορία που γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη. Φέτος όχι μόνο έχει γιόρτασε τον 100ο αποκεφαλισμό της, αλλά έχει επίσης γίνει μια απειλή για τους γείτονές της και για τον εαυτό της».
Στα έγγραφα υπάρχει η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και των πρεσβειών της Σαουδικής Αραβίας σε όλον τον κόσμο αποκαλύπτοντας τις υπηρεσίες που απαιτούν από τους πολιτικούς κάθε χώρας, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά.
Άλλα έγγραφα αφορούν εκθέσεις των διαφόρων κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών και των Μυστικών τους Υπηρεσιών .
Σχετικά με το Ιράκ απολυκαλύπτουν τις προσπάθειες πρόσληψης μελλοντικών πολιτικών που θα επωμιστούν την υπηρεσία να αντιταχθούν στον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι .
Αναφορικά με τον Λίβανο, έγγραφο από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Βηρυτό αποκαλύπτει την άμεση ανάμιξή της στα πολιτικά της χώρας του Κέδρου, όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι ιδιαίτερα εύθραστοι και πολύπλοκοι δεδομένης και της συριακής κρίσης. Στο Λίβανο, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι πολιτικοί των οποίων οι πόροι δεν έχουν φθάσει στο ύψος των φιλοδοξιών τους, μπορούν πάντα να στραφούν στη Σαουδική Αραβία για να χρηματοδοτήσουν τη σταδιοδρομία τους. Η Σαουδική Αραβία ξέρει πώς να είναι γενναιόδωρη με εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά της. Αλλά αλίμονο σε αυτούς που αποτολμούν να επικρίνουν την «Βουλή των Σαούντ.» (le monde)
Η Σαουδαραβική Πρεσβεία στο Λίβανο, σύμφωνα με τα έγγραφα του Wikileaks , υποστηρίζει με μεγάλα χρηματικά ποσά τον αρχηγό του κόμματος των Λιβανέζικων Χριστιανικών Δυνάμεων, που θεωρείται αντιπατριώτης και άνθρωπος των δυτικών, Σαμίρ Τζάτζα για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών του κόμματός του. Το έγγραφο σημειώνει ότι τα χρήματα ο Geagea τα λαμβάνει σε αντάλλαγμα για την υπεράσπιση του βασιλείου σε διάφορες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ με ψευδείς κατηγορίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης και του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και ότι είχε δείξει «τη συνεργασία του σε όλα όσα η βασιλεία ζήτησε.»
Τα περισσότερα από τα έγγραφα επικεντρώνονται στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή, που αρχίζει με την αποσταθεροποίηση των διαφόρων κρατών μετά την ανατροπή των Αράβων ηγετών το 2011 μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Άλλα τηλεγραφήματα δείχνουν τις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της περιφερειακής επιρροής της.
Οι Σαουδάραβες ηγέτες είχαν διαπραγματευθεί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο μετά την »επανάσταση» που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ. Η Σαουδική Αραβία έχει διαπλοκή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι και έχουν ενεργοποιήσει τα δίκτυά τους ανά τον κόσμο, υπερ του πολέμου κατά της Συρίας.
Άλλη μια χώρα του Κόλπου,το Κατάρ, , γνωστό για τον πλούτο του από τα πετροδολάρια και από τη νομισματική του διπλωματία, υπέθαλψε επίσης τις ταραχές στις αραβικές χώρες -και ιδιαίτερα στην Υεμένη, τον νότιο γείτονα της Σαουδικής Αραβίας-, ενεργοποιώντας τα δίκτυα των «Αδελφών Μουσουλμάνων » και υποστηρίζοντας έναν πολιτικό με το ποσό των 250.000.000 δολαρίων.
Τα έγγραφα αποδεικνύουν επίσης τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας, για πλήρη έλεγχο των διακινούμενων πληροφοριών από τα ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλά Αμερικανικά δίκτυα αλλά και δυτικές εφημερίδες.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, υπάρχουν τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις από τον Ιούλιο του 2012, με την τρομοκρατική στο γραφείο του ελληνορθόδοξου Υπουργού Άμυνας της Συρίας, την οργάνωση τρομοκρατικών δικτύων σε Χαλεπι και Γιαρμούκ, την αποστολή 30 000 μισθοφόρων τζιχαντιστών, την οργάνωση της ψευδεπίγραφης συριακής αντιπολίτευσης και του »FSA» ,όλα αυτά με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες… (al akhbar)
Η πηγή των wikileaks παραμένει άγνωστη.
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.