Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ουάσιγκτον, Μόσχα και Παρίσι «πυροβολούν» το Βερολίνο: «Μείωση του χρέους τώρα για να μπει η Ελλάδα σε ανάπτυξη»


MERKEL_5

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

«Μέτωπο» κατά του Βερολίνου σχηματίζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ζητώντας να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας και να μπει η χώρα σε ανάπτυξη αντί της καταδίκης της σε λιτότητα που επιβάλλουν οι δανειστές. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής υπήρξε παρέμβαση από τον Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας, όπως και από το Γάλλο πρωθυπουργό, Μανούελ Βάλς, ενώ από τη Μόσχα προβάλλεται και πάλι η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης από την τράπεζα των BRICS.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.
«Αυτό που θέλει να δει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είναι να βρεθεί ένας δρόμος, ένας εποικοδομητικός δρόμος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται και να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχει ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι πράγματι το θέμα που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Κέρμπι.
«Σεβόμαστε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης σχετικά με το δημοψήφισμα και σημείωσε: «Τώρα αυτό τελείωσε και είδατε ότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως».«Προσβλέπουμε, όπως έχουμε πει από την αρχή, στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα», επισήμανε.
«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως και ο Λευκός Οίκος, εξακολουθούν να έχουν στενή επαφή με ένα ευρύ φάσμα εταίρων για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ», πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Βεβαίως και έχουμε επίγνωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη γεωπολιτικώς», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν το αγνοεί αυτό, αλλά «το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στο να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες βρίσκουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε.
Σαφώς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχεί πως και η Ελλάδα θα αλλάξει προσανατολισμό σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν τη στηρίξουν οικονομικά. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, επισήμανε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού και εκτίμησε πως υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
«Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά, κυρίως για πολιτικούς», δήλωσε ο κ. Βάλς ενισχύοντας τη θέση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θέλει να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να επιλυθεί τώρα το ελληνικό θέμα.
Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμέγκνα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μόνο όμως αν η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.
«Ένα κούρεμα δεν είναι ταμπού για το Λουξεμβούργο από την άποψη ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Όμως, πρέπει να συζητηθεί σε ένα συνολικό πακέτο. Αν παρουσιαστεί με τρόπο που οι 18 εταίροι πρέπει να κάνουν κούρεμα και η Ελλάδα απλά κάνει αυτό που θέλει, αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Από την άλλη πλευρά, σε συνέχεια της πρωτοφανούς παρέμβασης του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ ώστε βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, επανέρχεται στο τραπέζι από τη Μόσχα η λύση των BRICS σε περίπτωση που οι δανειστές δεν δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
«Η Ρωσία γνωρίζει ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει μέλος στη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, δηλαδή των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα επίσημα», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Sputnik.
«Η Μόσχα έχει διακρίνει ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS αλλά το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε επίσημο επίπεδο», δήλωσε ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Γιούρι Ουσάκοφ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο διπλωμάτης στα πρακτορεία RIA Novosti, RT και VGTRK, η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει ότι «υπάρχουν ενδείξεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, η νέα τράπεζα μόλις άρχισε να λειτουργεί και πρέπει να τακτοποιήσει πρώτα τις «τεχνικές προτεραιότητές»,προτού ασχοληθεί με το θέμα της ένταξης της Ελλάδας.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.