Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Προετοιμάζεται πυρετωδώς στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη από ΗΠΑ και ΕΕ με «πιθανή» ελληνική συνδρομή.

france lergion

Η συζήτηση για την διενέργεια μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ  γενικότερα,  είναι αναμενόμενη το επόμενο διάστημα. Ο  λόγος έχει να κάνει με την ύπαρξη  πολλών και ποικίλων  σημαντικών  κινήτρων καθώς και πολλών  άλλων παραγόντων  που εμπλέκονται σε μια τέτοια επιχείρηση  , τονίζει δημοσίευμα του διεθνή τύπου.

Είναι η Δύση  έτοιμη για μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, τέσσερα χρόνια μετά την επιχείρηση «Unified Protector» το 2011, η οποία  οδήγησε στην  ανατροπή του καθεστώτος  του Δικτάτορα Καντάφι ; Σύμφωνα με τους Times, «εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες προετοιμάζονται πυρετωδώς και εκπαιδεύονται  για να μεταβούν στην Λιβύη, ως μέρος της διεθνούς αποστολής που θα περιλαμβάνει επίσης, χερσαίες δυνάμεις  από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
mali_military_france_credituk_ministry_of_defence_flickr
Όπως γίνεται αυτόματα κατανοητό η νατοϊκή βάση στην Σούδα , τα πολεμικά  αεροδρόμια στην Κρήτη σε Ηράκλειο, Καστέλι,  καθώς  και η  Ανδραβίδα αποκτούν τεράστια σημασία με την πιθανή συμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ενατίον των Τζιχαντιστών . Επίσης η συνδρομή του ένδοξου πολεμικού μας ναυτικού , με μονάδες επιφανείας και την συνδρομή των νέων σύγχρονων υποβρυχίων θεωρείται σχεδόν σίγουρη σε αυτό το ενδεχόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο σε οποιαδήποτε τύπου πολεμικές επιχειρήσεις είτε στην Λιβύη, είτε στην Μέση Ανατολή , συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στο νέο κανάλι του Σουέζ.   
Σκοπός της δύσης καθαρά και ξάστερα είναι η προώθηση της μετριοπαθούς λιβυκής εθνικής κυβέρνησης  μέσω  διαλόγου υπό την αιγίδα  του ΟΗΕ  . Ως  γνωστό αυτήν την στιγμή υπάρχουν  επι του λιβυκού εδάφους τρεις κυβερνήσεις,  μία εκ των  οποίων είναι πιστή στον ισλαμικό στρατό.
Η ιδέα ότι ο αμυντικός βραχίονας της  ΕΕ θα  πρέπει να  συμβάλει στην ασφάλεια της Λιβύης,  διαμορφώθηκε με την απόφαση   υποστήριξης μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όταν αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά επίσημα από τη σύνοδο κορυφής των υπουργών εξωτερικών της Ευρώπης, τον Φεβρουάριο του 2015. Ήταν σαφές σε όλα τα μέρη ότι αν και εφόσον δημιουργηθεί μια  λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αυτό θα ήταν το έναυσμα για να ζητηθεί  προστασία από μια διεθνή δύναμη, η οποία συνέδραμε για τον σκοπό αυτό.
Η Λιβύη διαθέτει μια στρατιωτική δύναμη που είναι γνωστή  ως  «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» (LNA) και  στην πραγματικότητα είναι τα απομεινάρια των πρώην λιβυκών ενόπλων δυνάμεων της εποχής του  Καντάφι , στον οποίο έχουν  ενσωματωθεί πολλοί Λίβυοι πολίτες,  κάτω από την ηγεσία του στρατηγού  Χαλίφ Χεφτάρ  . Σε περίπτωση που επιτευχθεί μια εθνική συμφωνία , οι πολιτοφυλακές που τώρα  ευρίσκονται τον έλεγχο της Τρίπολης θα πρέπει να αποσυρθούν.
Ωστόσο, είναι απίθανο  οι Πολέμαρχοι που εδρεύουν στην Τρίπολη να δεχθούν να αντικατασταθούν  από τον  LNA, οπότε μια διεθνής, ουδέτερη δύναμη, θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των κυβερνητικών κτιρίων και των κυριότερων κόμβων μεταφορών, ξεκινώντας με τα αεροδρόμια και το λιμάνι της Τρίπολης.
Με δεδομένη την χρονοβόρα διαδικασία  που απαιτείται για την δημιουργία μίας  πλήρους ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αρχικά θα υπάρξει μια «δύναμη σταθεροποίησης», που θα αποτελείται από ένα συνασπισμό των προθύμων χωρών, η οποία θα εγκριθεί  ταχύτατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από αίτηση της  κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης.!!
Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθούν μεγάλες και σκληρές χερσαίες επιχειρήσεις ειδικά στα νότια της χώρας , ενάντια  στους μαχητές του  Ισλαμικού  Κράτους που εδρεύουν στην περιοχή . Σε συνδυασμό  δε με την παρουσία εκατοντάδων ισλαμιστών της οργάνωσης Ανσάρ  στην Αίγυπτο ( που έχουν δηλώσει πίστη στον ισλαμικό κράτος) και τις  χερσαίες  επιχείρησεις των ΗΠΑ  εναντίον του ISIS στην Συρία, αλλά και την επέμβαση  του Σαουδαραβικού στρατού εναντίον των Χούθις στην Υεμένη,  ολόκληρη η Μέση Ανατολή , και μεγάλη έκταση στην  βόρεια Αφρική θα αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων και πολεμικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα .
libia 1
Τώρα γίνεται ενδεχομένως  απολύτως κατανοητή η στάση των ΗΠΑ , σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, στις  διαπραγματεύσεις  της χώρας μας με την τρόικα και την το  Βερολίνο  . Η Ελλάδα αποτελεί μια  «όαση»  σταθερότητας σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή του πλανήτη, και προρίζεται  να αποτελέσει το «εφαλτήριο» και την  « στρατιωτική βάση» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα σχέδια που έχουν εκπονηθεί  στην περιοχή αυτή.    
Επίσης στην  πραγματικότητα, υπάρχουν και  φιλοδοξίες στις αποκαλούμενες  μεγάλες δυτικές χώρες. Από τη μία πλευρά, ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός Ματέο Ρέτζι  και ο Γάλλος  Φρανσουά Ολάντ διαισθάνονται την πίεση να πράξουν κάτι άμεσο για την απειλή της ύπαρξης  των ισλαμιστών που βρίσκονται  στην Μεσόγειο  μόλις 200 μίλια από τη Λαμπεντούζα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να δοθεί μια ανάσα αλλά και  ασφάλεια σε μια  λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στην Λιβύη. Συμπτωματικά, μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει ένας πραγματικός εταίρος σε πολλές  ευρωπαϊκές χώρες   εναντίον του λαθρεμπορίου πετρελαίου και όπλων απέναντι από την ακτές της ΕΕ..
Η Ιταλία θα λάβει  το προβάδισμα της επιχείρησης αυτής, όπως πρότεινε  για πρώτη φορά ο ιταλός υπουργός Άμυνας Roberta Pinotti σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο. Η Ιταλία ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών όσο και στην υποστήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας αυτής .
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, δήλωσε ήδη από τον Ιανουάριο ότι ήρθε η ώρα να δράσει στη Λιβύη ο γαλλικός στρταός .Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της ότι οι ομάδες τζιχαντιστών που εκδιώχθηκαν από το Μαλί μπορεί στην πραγματικότητα να ευρίσκονται στην  νότια Λιβύη.
Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν  την ανησυχία τους για πολλά  δίκτυα τζιχαντιστών στη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα εκείνα τα οποία  συνδέονται με τον ISIS. Τέλος, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να έχει καταρτίσει πολεμικά  σχέδια για  επίθεση εναντίον των ισλαμιστών  στη Λιβύη μετά την επίθεση στην περιοχή  Sousse (Τυνησία), όπου 30 Βρετανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από μαχητές της Τζιχάντ, οι οποίοι προφανώς είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη.
Επίσης  το ψήφισμα 2214 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  τον Μάρτιο  , «καλεί τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν με κάθε τρόπο»  τους Τζιχαντιστές καθώς και τις ακραίες  οργανώσεις  στη Λιβύη.
Από ότι λοιπόν διαφαίνεται το επόμενο διάστημα  προετοιμάζεται μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη παράλληλα με την χερσαία επέμβαση στην Συρία, με την Ελλάδα να ευρίσκεται στην  «μέση» αυτών των εξελίξεων!!
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.