Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Και Έλληνες σε νατοϊκή άσκηση κατά της "ρωσικής απειλής'

Image

Με την συμμετοχή και 5 Ελλήνων στρατιωτικών ξεκίνησε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες η μεγάλη πολυεθνική άσκηση Άμεσης Αντίδρασης  με την οποία  το ΝΑΤΟ ''απαντά''  στο ενδεχόμενο κρίσης στα σύνορα της Συμμαχίας με την Ρωσία και φόντο την Ουκρανική κρίση.
Πρόκειται για την διακλαδική άσκηση SWIFT RESPONSE-15 η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, υπό την οργάνωση του Αμερικάνικου Στρατού Ξηράς και ουσιαστικά αποσκοπεί στην  αξιολόγηση της  περίφημης  82ας Αερομεταφρόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ (και ίσως της πιο ετοιμοπόλεμης μονάδας παγκοσμίως)  καθώς και δυνάμεων άλλων χωρών που θα αποσταλούν από τους συμμετέχοντες στη φάση μιας αρχικής ανάπτυξης δυνάμεων σε ενδεχόμενο θέατρο επιχειρήσεων στην Αν. Ευρώπη - δηλαδή ''σε επαφή'' με την Ρωσία.
Νέα φάση της Ψυχροπολεμικής Περιόδου
Η έναρξη αυτών των ασκήσεων σηματοδοτεί, μαζί με την ανάπτυξη πυρήνων στρατευμάτων σε χώρες της Αν Ευρώπης που έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ, την είσοδο σε μια οξυμένη φάση της νέας Ψυχροπολεμικής Περιόδου, εκτιμούν αναλυτές.
Ο χρόνος διεξαγωγής της ειναι  από 18 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2015. Η ελληνική συμμετοχή ( τα 5 στελέχη του Στρατού Ξηράς) περιορίζεται στην περίοδο 18 Αυγούστου έως  και 1η Σεπτεμβρίου 2015. Η ελληνική συμμετοχή συμμετέχει και στο Joint Multinational Training Center-JMTC στο Grafenwoehr και στο Joint Multinational Readiness Center-JMRC στο Hohenfels (αμφότερα στη Γερμανία).
Φάσεις και σε Βουλγαρία -Ρουμανία
Ωστόσο φάσεις της άσκησης θα γίνουν και στην Ιταλία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.
Συνολικά εμπλέκονται 4.800 στρατιωτικοί εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 αλεξιπτωτιστές.
Εκτός από τμήματα της 82ας Αερομεταφρόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, συμμετέχουν δυνάμεις από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΠΟρτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Γέμισε ο ουρανός
Την Τετάρτη πάνω από 1.000 αλεξιπτωτιστές  της  82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας,και από άλλα έξι  συμμαχικά έθνη όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία,η Πολωνία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γέμισαν τον ουρανό στο Hohenfels της  Γερμανίας. στο πλαίσιο της άσκησης Άμεσης Αντίδρασης. Σκοπός της ήταν μέσα από κοινή δράση αερομεταφερόμενων δυνάμεων  να εξασφαλίσουν την επιχειρησιακή πρωτοβουλία σε μια κρίση- ένα από τα πιο απαιτητικά και πολύπλοκα καθήκοντα που κατά τεκμήριο ανατίθενται στον στρατό των ΗΠΑ.

''Αποτροπή στην Ρωσική επιθετικότητα''
Κατά τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής  του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και αποτελούν  αποτροπή στην Ρωσική επιθετικότητα. "Αυτή η άσκηση έχει ως στόχο να αποδείξει τι η Συμμαχία αυτή είναι ικανή, αυτό που κάνει να το κάνει  ισχυρά και γρήγορα", δήλωσε  Αμερικανός αξιωματούχος.Για αυτό και η εν λόγω άσκηση είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική αερομεταφερόμενα εκδήλωση κατάρτισης του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Παγκόσμια ακτίνα δράσης
Η  82η αερομεταφερόμενη Μεραρχία  σήμερα λειτουργεί  ως  Δύναμη Αντίδρασης του στρατού των ΗΠΑ παγκοσμίως, και περιλαμβάνει δυνάμεις μάχης συμπεριλαμβανομένων μονάδων πυροβολικού,  άλλες μηχανοκίνητες δυνάμεις, καθώς και άλλα στοιχεία υποστήριξης. Εχει έδρα στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας,  και ανήκει στο XVIII Αερομεταφερόμενο Σώμα. Η 82η Μεραρχία συγκροτήθηκε στον Εθνικό Στρατό ΗΠΑ στις 5 Αυγούστου 1917. Έχει πάρει μέρος σε όλους τους πολέμους που εμπλέκονται οι ΗΠΑ.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.