Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η «πολύπλευρη συνεργασία» ΕΕ –Ρωσίας-Κίνας έναντι της ηγεμονίας των ΗΠΑ


chess


Αυξάνεται όλο και περισσότερο η ιδέα του «κατακρημνισμού» της αμερικανικής ηγεμονίας σε ολόκληρο τον κόσμο, από πολλούς πολιτικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές ειδικά από Ευρωπαίους  επιχειρηματίες,  Γερμανούς κυρίως  .

«Τα Ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να χαράξουν μια νέα πορεία  επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία και την Κίνα, έγραψε  ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, σε  άρθρο του για την ιστοσελίδα  Le Huffington Post.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κροατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μια εποχή συνεχών και μεγάλων κρίσεων. «Έχουμε μια κρίση οράματος, στρατηγικής, κρίσης ταυτότητας και, φοβάμαι, μια κρίση ηγεσίας. Οι κρίσεις αυτές επηρεάζουν το επίπεδο της ενότητας και το επίπεδο της αλληλεγγύης.», δήλωσε η  Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις κρίσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συντονίσουν την δράση τους » είπε η ίδια.
Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί περισσότερο με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία έχει γίνει μια από τις αιτίες της «προσφυγικής κρίσης» στην Ευρώπη, αλλά και άλλα θέματα .
Δεν πρόκειται για μεμονωμένες αντιλήψεις αλλά για έναν « νέο αέρα » που φυσάει στην Ευρώπη εξαιτίας  κυρίως των γερμανικών επιδιώξεων . Με επικεφαλής την Γερμανία η οποία με εκφραστές πολιτικών τύπου Β.Σόιμπλε, προσπαθεί να απεμπλακεί από την αμερικανική κηδεμονία, για να πραγματοποιήσει τα «δικά της » ηγεμονικά όνειρα, τα «πράγματα αλλάζουν ραγδαία» . Από  την  πεποίθηση αυτή διακατέχεται και η άρχουσα οικονομική ελίτ  όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ .   Τώρα όμως καθώς φαίνεται το «φαινόμενο» αυτό  έχει επεκταθεί  και σε πολιτικούς πολλών άλλων χωρών, οι οποίοι αναθεματίζουν τα αμερικανικά οικονομικά σχέδια για τον πλανήτη.
«Όσο  περισσότερο η Δύση «εξοστρακίζει»  την Ρωσία με « ραπίσματα με κυρώσεις», τόσο πιο πολύ η Μόσχα στρέφεται προς την Ανατολή», τονίζει ο  Γάλλος  πρώην Πρωθυπουργός Π. Ραφαρέν.
«Οι αποτυχημένες προσπάθειες από τους παγκόσμιους ηγέτες για την σταθεροποίηση της  παγκόσμιας  οικονομικής ανάπτυξης, και στην αδυναμία της Δύσης να υλοποιήσει  την μεταρρύθμιση διεθνών θεσμών (όπως των Ηνωμένων Εθνών,  του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου κλπ), αποτελεί επίσης λόγο για την ρωσο-κινεζική  συνεργασία και σε όλους τους τομείς», προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον  Ραφαρέν,  Μόσχα και  Πεκίνο έχουν έναν αριθμό αμοιβαίων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, των επενδύσεων αλλά και των  θεμάτων  ασφάλειας, ΑΛΛΑ  υπάρχει κυρίως η  αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επεκτατική στρατηγική των ΗΠΑ, που επιθυμούν  να «κυβερνήσουν τον κόσμο» και να ασκήσουν υπερβολική  πίεση πάνω στην Ευρώπη.
«Σήμερα, το κύριο στρατηγικό επιχείρημα για την  « ένωση Ρωσίας –Κίνας και ΕΕ»   είναι  ότι η Κίνα και η Ρωσία χρειάζονται  μια ισχυρή Ευρώπη. Η χρηματοοικονομική πολιτική του Πεκίνου, αποδείχθηκε τελικά  ότι δεν επιδιώκει την κατάρρευση της Ευρωζώνης, ενώ η  Ρωσία, με την σειρά της , είναι ενάντια στην« αμερικανοποίηση »της Ευρώπης , τονίζει ο  Ραφαρέν προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, προκειμένου να μην χάσει τους  στρατηγικούς συμμάχους της τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο , το τρίγωνο «Ευρώπη-Ρωσία-Κίνα» θα μπορούσε να είναι ένα τρίγωνο ευημερίας δεδομένου ότι κάθε συμμετέχων έχει το δικό ανθρώπινο δυναμικό, τους δικούς του   φυσικούς πόρους  , τις  δικές του  οικονομικές  δυνατότητες, καθώς και την δική του ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης, του εισοδήματος και της σταθερότητας.
Επί του παρόντος, το θέμα της επαναπροσέγγισης της ΕΕμε την  Ρωσία και την Κίνα,  είναι σταθερά συνδεδεμένο με μια  ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική και μια  ευρωπαϊκή «ταυτότητα», κατέληξε ο  Ραφαρέν .
Από την άλλη πλευρά η «γερμανόφιλη» Πρόεδρος  της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, μιλώντας κατά την πρώτη σύνοδο του πολιτικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Άλπμπαχ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Ρωσία για την επίλυση της κρίσης της Συρίας άλλα και άλλα θέματα μείζονος σημασίας.
Η Πρόεδρος της Κροατίας , κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί με την Ρωσία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία έχει μετατραπεί σε μια από τις  κύριες αιτίες της «προσφυγικής κρίσης» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κροατίας, με την παρούσα κατάσταση δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θα συρρέουν στην Ευρώπη συνεχώς και αυτό είναι μόνο η  αρχή. «Αναμένουμε πολλούς περισσότερους ίσως και εκατομμύρια προσφύγων που αναζητούν  μια καλύτερη και ασφαλή ζωή», είπε η ίδια.
Η Ετήσια συνάντηση των ευρωπαίων πολιτικών και διανοουμένων στο χωριό του Τιρόλου  Alpbach,  λαμβάνει χώρα από το 1945, και φέτος επικεντρώθηκε στο θέμα της «ανισότητας» και χαρακτηρίζεται από την κρίση που προκλήθηκε από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.