Ο Πρόεδρος Πούτιν σπάει την διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας με μια στρατηγική παρουσία στη Μέση Ανατολή, και καθιστά σαφές ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε διεθνή σύγκρουση χωρίς τη Ρωσία, λίγες μέρες πριν ο Ρώσος ηγέτης φτάσει στον ΟΗΕ για τη γενική συνέλευση στην οποία δεν ανεμένεται να εμφανισθεί ως παρίας. »Λόγω του συριακού …όλοι θα κρέμονται από το στόμα του. Θα είναι μια αρκετά μεγάλη ανάκαμψη.
«
Η ανάπτυξη στρατιωτών, όπλων και αεροσκαφών στη Συρία που αποφάσισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ως στόχο την κραταιά παρουσία της Ρωσίας στο διεθνές στερέωμα. Η Μόσχα που έχει απομονωθεί από τις κυρώσεις τώρα δίνει την τιμωρητική της απάντηση. Πολλαπλασιάζει την υποστήριξή της στη συριακή κυβέρνηση και στέλνει σαφές μήνυμα .
« Ο ρωσικός στόχος είναι να επαναβεβαιώσει τον κεντρικό της ρόλο στο χειρισμό οποιασδήποτε παγκόσμιας κρίσης», δήλωσε ο Τζόναθαν Εγιάλ, διευθυντής του think tank στο Royal United Services Institute.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διατηρήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και τις ναυτικές βάσεις στη Μεσόγειο, και δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του καθεστώτος που επιδιώκει η Δύση .Η δε ιδέα ενός ευρύτερου συνασπισμού κατά της ISIS είναι μια πρόταση γέφυρας προς την Ευρώπη καθώς το αντίστοιχο εγχείρημα των ΗΠΑ που επί μήνες εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους »μετριοπαθείς μουσουλμάνους » που θα πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος απέτυχε και οι λίγοι εναπομείναντες »μετριοπαθείς » παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους στην Αλ Κάιντα.
Η ευρωπαική πολιτική έναντι της Συρίας τελεί υπό πλήρη σύγχιση. Ο πρώην »δικτάτορας » Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο ατού. Οι πολιτικοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που κάποτε έκαναν έκκληση για ανατροπή του »καθεστώτος » αρχίζουν -έστω και παρά τη θέλησή τους- να τον υποστηρίζουν ως την μόνη ελπίδα για τη δική τους ασφάλεια και σταθερότητα.
Η Ρωσία, προβάλλοντας στον ορίζοντα τον τερματισμό του πολέμου, στην ουσία, επιλύει δύο από τις κορυφαίες απροσδόκητες απειλές για την Ευρώπη: Το διεθνές τζιχαντιστικό κίνημα του Ισλαμικού Κράτους και την εισροή των προσφύγων από τη Συρία που όπως διαπιστώνεται ενσωματώνουν και μέλη των τρομοκρατικών ομάδων.
Όσο για τους Ρώσους , οι αναμνήσεις από το Αφγανιστάν είναι διτής σημασίας.Ορισμένοι περιμένουν την ιστορική ρεβάνς από το Αφγανιστάν που συνέβαλε στην κατάρρευση της υπερδύναμης, ενώ άλλοι δείχνουν διστακτικοί για μια διαμάχη με τους μουτζαχεντίν .
Το σίγουρο είναι ότι σε όλη την ρωσική επικράτεια επικρατεί ανησυχία για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές στις μουσουλμανικές περιοχές και στις γειτονικές χώρες. Επίσημα εκτιμάται ότι 2.400 Ρώσοι υπήκοοι μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
«Νομίζω ότι η κυβέρνησή μας έχει καταλάβει ότι έπρεπε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο να είναι ένας ενδιάμεσος, » είπε ο Λεονίντ Isayev, καθηγητής του Higher School of Economics της Ρωσίας.
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.