Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Οι Τουρκμένοι θα είναι η αιτία πολεμικής «εμπλοκής» Ρωσίας και Τουρκίας στην Συρία


Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Üyesi ve  Bayırbucak Sorumlusu Ömer Ceren (ortada), Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin, "Rusya, zamanında verdiği bu destekle Esed'i ipten aldı" dedi. Türkmenler, saldırılarla ilgili görüşmek üzere Suriye Türkmen Meclisi Hatay şubesinde bir araya geldi.  (Ramazan Özdemir - Anadolu Ajansı)

Από ότι διαφαίνεται το κλίμα ανάμεσα στους Τουρκμένους που ζουν στην Συρία και την ρωσική στρατιωτική δύναμη στην ίδια χώρα ευρίσκεται  σε τροχιά «σύγκρουσης». Άλλωστε τα συμφέροντα αμφοτέρων είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα.
Το αποκαλούμενο συμβούλιο των Τουρκμένων  της Συρίας , σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στην χώρα αυτή αφορά αποκλειστικά την στήριξη του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την συριακή αντιπολίτευση, όχι για η καταπολέμηση  του ISIS, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Την Τετάρτη, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο εσωτερικό της Συρίας, για πρώτη φορά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού  Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ  το Σάββατο οι αεροπορικές επιθέσεις  κατέστρεψαν θέσεις που κατέχονταν από τον  ISIS σε διάφορες συριακές πόλεις .
Μιλώντας στο  τουρκικό Πρακτορείο Anadolu, την Κυριακή, ο Ömer Ceren, ένα συμβουλευτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Τουρκμένων στην Άγκυρα , δήλωσε ότι η παρέμβαση της Ρωσίας ήταν μια «πρόφαση» για να στηριχθεί το καθεστώς  του Άσαντ. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ρωσικές  αεροπορικές επιχειρήσεις είχαν αποκλειστικό στόχο όχι τους Τζιχαντιστές αλλά την  συριακή αντιπολίτευση.
Το αποκαλούμενο Συμβούλιο  των Τουρκμέμων της Συρίας είναι μία πολιτική οντότητα που αντιπροσωπεύει  τους Τουρκομάνους στην Συρία και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων τους.
Ο Ceren, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους  Τουρκμένους  στην Λατάκεια στην περιοχής BayIr Bucak στην βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της ρωσικής υποστήριξης προς τον  Άσαντ , στην κυριολεξία τον διέσωσε από τα «χέρια» των ομάδων της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Σύροι αντάρτες  «ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της κύριας οδικής αρτηρίας Χομς-Δαμασκού καθώς και να άρουν τον  αποκλεισμό από τον συριακό στρατό    στην πόλη  Ghouta. Στην ουσία η «Ρωσία έσωσε τον Άσαντ από την εκτέλεση» ( περίπτωση Καντάφι), κατέληξε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του συριακού Τουρκμενιστάν  όπως αποκαλείται από τους ίδιους  τους Τουρκμένους  ισχυρίστηκε ότι στις πόλεις Ιντλίμπ , Χαλέπι και Λατάκεια,   200 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες των ρωσικών  βομβαρδισμών.
Κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στα χωριά των Τουρκμένων  στην περιοχή Bucak Bayır έχουν αυξήσει  κατά «300 τοις εκατό» τους νεκρούς και τους τραυματίες, είπε ο Ceren, καταδικάζοντας τις ρωσικές εναέριες επιθέσεις που τις  περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου» από την αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Οι Τουρκμένοι  είναι μια τουρκική εθνοτική ομάδα που υπάρχει διασκορπισμένη στην Συρία και το Ιράκ, όπου ζουν μαζί με Άραβες και Κούρδους . Η κοινότητα του Τουρκμενιστάν,  περιλαμβάνει τόσο σουνίτες όσο  και σιίτες μουσουλμάνους και διαθέτει στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τον   τουρκικό λαό και την Άγκυρα .
Σε ανάλυση  από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η κατάσταση στην Συρία αλλά και στο Ιράκ περιπλέκεται «επικίνδυνα». Η παρουσία των Αμερικανών και  των Ρώσων στην ευρύτερη περιοχή των δύο χωρών περιπλέκεται μαζί με τα σχέδια για την δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν αλλά και πιθανόν του Τουρκμενιστάν το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Οι Τουρκμένοι κατηγορούν την Ρωσία ότι βομβαρδίζει χωριά με Τούρκους  στην ουσία κατοίκους , ενώ και η Άγκυρα κατηγορεί την Μόσχα για τον ίδιο λόγο. Αργά η γρήγορα με αφορμή τους Τουρκμένους και το ρόλο που διαδραματίζουν στην περιοχή κάτω από τις προσταγές  της Άγκυρας , θα έχουμε πιθανόν πολεμική εμπλοκή Ρωσίας και Τουρκίας.
Η παρουσία του ρωσικού στρατού χάλασε τα σχέδια της Τουρκίας και των ΗΠΑ  για την δημιουργία των δικών τους προτεκτοράτων και την εξουδετέρωση του Άσαντ. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές κρίνοντας και από το επεισόδιο με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος , ότι είναι να γίνει είναι πολύ κοντά.
Στο άρθρο μας  με  τίτλο: Ρωσικό μαχητικό «εισήλθε» εντός τουρκικού εναέριου χώρου αποστέλλοντας πολλαπλά «μηνύματα» στην Άγκυρα !, έγινε κατανοητό το πόσο «εύκολα» μπορεί να γίνει αυτό.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.