Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η ΙSIS KΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΛΜΥΡΑ




To Iσλαμικό Κράτος κατέστρεψε την Αψίδα του Θριάμβου της αρχαίας και ιστορικής πόλης της Παλμύρα στη Συρία ανακοίνωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο πρακτορείο Xinhua ο Διευθυντής των Αρχαιοτήτων της χώρας. Το μνημείο χρονολογείται από τον 2ο αι.μ.Χ και καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές που το είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά πριν από κάποιες εβδομάδες διευκρίνισε ο Γ.Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας ο Maamoun Abdel-Karim,σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο.

« Γνωρίζαμε ότι η ISIS παγίδευσε την Αψίδα του Θριάμβου αλλά δεν πιστέψαμε ποτέ ότι η τρέλα τους θα τους οδηγούσε στ΄αλήθεια να την ανατινάξουν  καθώς δεν έφερε κανένα σημάδι ή αναφορά θρησκευτικού τύπου  » δήλωσε.
« Προβλέψαμε ότι τα αγάλματα,οι ναοί και οι τάφοι ήταν εν δυνάμει στόχοι γιατί θεωρούνταν από την ISIS ως πολυθειστικές αναπαραστάσεις προισλαμικής εποχής.Αλλά για την Αψίδα που ήταν κοσμικής φύσης χωρίς καμιά θρησκευτική συσχέτιση δεν πιστεύαμε ποτέ ότι αυτοί θα την κατέστρεφαν  « .
Αυτή η Αψίδα είχε μια έντονη σημασία γιατί βρισκόταν στην είσοδο της αρχαίας πόλης της Παλμύρας και εκλαμβάνονταν ως ένα παό τα πιο ωραία της σύμβολα. »Θεωρούμε ότι η έκρηξη επήλθε την Κυριακή σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που δεχθήκαμε « ,ανέφερε.
Ο Abdel-Karim εξήγησε τον πεσιμισμό του για το πεπρωμένο και των άλλων μνημείων της Παλμύρα. « Πιστεύουμε ότι η πόλη θα μπορούσε να καταστραφεί εξ ολοκλήρου.Είναι σίγουρο θα την καταστρέψουν ολόκληρη ενώ έχουν ήδη καταστρέψει 2 σημαντικούς ναούς, 10 τάφους όσο και πολλά ευρήματα στο μουσείο της πόλης « ,σημείωσε.CQhhV5ZUwAAJINx
« Η καταστροφή της Αψίδας σήμερα δεν είναι παρά ένα επεισόδιο μιας σειράς καταστροφών στην πόλη « , πρόσθεσε ο Abdel-Karim, που κάλεσε την διεθνή κοινότητα να διοχετεύσει πραγματικά μέσα για τη σωτηρία της πόλης προσθέτοντας ότι « ο πόλεμος για την Παλμύρα είναι ένας πολιτιστικός πόλεμος και όχι πολιτικός. « .Η ΜΚΟ του Λονδίνου αναφέρει ότι η ISIS ανατίναξε 3 αψίδες στην αρχαία πόλη μην αφήνοντας παρά κολόνες.(5/10/15 Xinhua)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.