Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγουν Αλβανικά Σχολεία στην Ελλάδα ενώ Κλείνουν Ελληνικά στην Αλβανία


αλβανικά σχολεία

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η Αλβανική ε/φ Σέκουλι, με εκδότη το βουλευτή και φίλο του Π/Θ Ράμα, Κώτσο Κοκεδήμα, σε δημοσίευμα γραμμένο από τον  Dhimiter  Nica,  γράφει ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο σύλλογοι Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν ώστε τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, να μάθουν σωστά την αλβανική γλώσσα.

Για το σκοπό αυτό, σημειώνει η ε/φ, ο  ένας από τους συλλόγους, με πρόεδρο τον Θοδωρή  Μίχο (Thodhori Miho), ενδιαφέρθηκε ώστε από την περσινή χρονιά, να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη σχολείο στην αλβανική με δύο τάξεις, με 80 περίπου Αλβανούς μαθητές, ενώ φέτος προσπαθεί  ο αριθμός των μαθητών που μαθαίνουν την αλβανική γλώσσα, να αυξηθεί. Δάσκαλοι είναι οι Αλβανοί μετανάστες, Arjan Polisi και Eva Paloka
Στόχος του συλλόγου, που δραστηριοποιείται στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, είναι από φέτος ν΄ ανοίξει και τρίτη τάξη με μαθητές που θα διδάσκονται την αλβανική. Μεγάλη είναι η στήριξη στη λειτουργία του σχολείου, από το Αλβανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της γραμματέας του, που προμηθεύτηκε βιβλία από την Καλαμπάκα και τα προσέφερε για τις ανάγκες των μαθητών. Ανάλογες προσπάθειες φαίνεται να ετοιμάζονται και από άλλους συλλόγους στην Αθήνα, την Κόρινθο,  τα Γιαννιτσά  και άλλες πόλεις της  Ελλάδας.
Βλέπουμε μια άνθιση ίδρυσης Αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα και φυσικά χωρίς η Ελλάδα να στέκεται εμπόδιο σε αυτό. Θα θέλαμε όμως να δούμε αντίστοιχα και το Αλβανικό κράτος να στέκεται αρωγός και για τους Έλληνες της Αλβανίας και όχι να κλείνει Ελληνικά σχολεία, όπως συνέβη στο ελληνικό σχολείο «Όμηρος» της  Χειμάρρας, που δεν δόθηκε άδεια να λειτουργήσει το λύκειο. Η αμοιβαιότητα είναι πάντα αρχή συνεργασίας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.