Όχι τους κανονικούς ακόμη, αλλά τα κολαστήρια που μαρτύρησαν άνθρωποι για την ελευθερία. Οι «Παρθενώνες» όπως είχε χαρακτηρίσει την Μακρόνησο ο Κανελλόπουλος υπήρχαν και σε άλλα μέρη όπου οι άνθρωποι ήθελαν να αποτινάξουν τον βάρβαρο ζυγό της δουλείας,
Τα όργανα των κατακτητών που εργάζονται ασταμάτητα με εντολές των αφεντικών τους ξεπουλάνε τα πάντα προς όφελος της ναζιστικής οικονομικής λαίλαπας που απλώθηκε στην Ευρώπη.
Το ΤΑΙΠΕΔ του Μαυροβουνίου πουλάει το κολαστήριο Μάμουλα στην Αδριατική για να περνάνε καλά οι μελλοντικοί τουρίστες.
Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη έχουν γίνει επίσημα μνημεία τιμής στους ανθρώπους που εξοντώθηκαν εκεί.
Τώρα, ένα από αυτά θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο, μια απόφαση που έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή.
Με διάμετρο 200 μέτρων, η ακατοίκητη βραχονησίδα Μάμουλα στην Αδριατική μόλις που είναι ορατή πάνω στον χάρτη. Βρίσκεται στον κόλπο του Κότορ, στα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και Κροατίας, με μόνο κτίσμα ένα φρούριο του 19ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από τον ιταλικό στρατό κατοχής του Μουσολίνι. Εκτιμάται ότι 2.300 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί, εκ των οποίων 130 σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα.
Η ιστορία του έχει εμπνεύσει μια ταινία του 1950 με τίτλο «Στρατόπεδο Μάμουλα». Εκείνη οι ζοφεροί καιροί είναι σε πλήρη αντίθεση με το μέλλον που προτείνεται σήμερα για το νησί.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε το πράσινο φως για την μετάπλαση του Μάμουλα σε ένα θέρετρο πολυτελείας με πισίνες, μαρίνα, spa, εστιατόρια και πίστα χορού.
Θα συνάψει σύμβαση μίσθωσης 49 ετών με την εταιρεία Orascom (ελβετικών και αιγυπτιακών συμφερόντων) στην ονομαστική τιμή των 1,64 δολαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο.
«Ημασταν αντιμέτωποι με δύο επιλογές: να εγκαταλείψουμε τον χώρο στην ερείπωση ή να βρουμε επενδυτές οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να το αποκαταστήσουν και να το καταστήσουν προσιτό στους επισκέπτες», είπε εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού του Μαυροβουνίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εταιρεία αναφέρει ότι θα επενδύσει 16,3 εκατ. δολάρια στο έργο. Η Orascom είπε επίσης ότι θα σεβαστεί το περιβάλλον, την υπάρχουσα αρχιτεκτονική, και ότι θα «διατηρήσει πλήρως την ιστορική αξία του νησιού».
Μεταξύ των πολλών που έχουν εξοργιστεί από τα σχέδια είναι μέλη των οικογενειών όσων κρατήθηκαν στο στρατόπεδο τον καιρό του πολέμου.
«Ενα πολυτελές ξενοδοχείο αφιερωμένο στην ψυχαγωγία σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου όπου πολλοί άνθρωποι βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα έλλειψης σοβαρότητας απέναντι στην ιστορία», λένε.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Balkan Insight, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπερασπίστηκε την απόφασή της, λέγοντας ότι το έργο θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Είπε ότι η ιστορία του νησιού θα γίνει σεβαστή, δεδομένου ότι το σχέδιο περιλαμβάνει «έναν χώρο μνήμης ή ένα μουσείο».
Πρόσθεσε ότι το νησί και το μουσείο θα είναι ανοικτά σε τουρίστες και ντόπιους όλο τον χρόνο, ακόμα και όταν το θέρετρο θα είναι κλειστό. Το έργο, πρόσθεσε, «θα τονώσει τον τουρισμό, ενώ θα διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά και τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού».
stontoixo.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.