Η αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς ακόμα και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων δεν έχει όρια. Με έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία αναφέρει ως ελληνοκυπριακή πλευρά) και την Ελλάδα να επιτρέψουν πρόσβαση σε «στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους» για να διεξαχθούν έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων. Ουσιαστικά ήρθε να υιοθετήσει κατά έναν προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο μια πάγια έκκληση των συγγενών των αγνοουμένων και να την καταθέσει ως δήθεν θέση δύο επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών.
Το συγκεκριμένο έγγραφο με τίτλο «μνημόνιο σε σχέση με τους αγνοούμενους» κατατέθηκε προ ημερών στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει της συζήτησης του θέματος των αγνοουμένων στις αρχές Μαρτίου, σε σχέση με την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Στην παράγραφο 17 του εν λόγω μνημονίου αναφέρεται πως:
Α. «Θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να παρέχουν στήριξη στη ΔΕΑ, να παράσχουν στις ομάδες εκταφών της ΔΕΑ πρόσβαση σε ύποπτα σημεία ταφής σε στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, κατά ανάλογο τρόπο που έπραξε η τουρκική πλευρά».
Β. «Αναμένεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα να προβούν σε άμεσα βήματα για διερεύνηση όλων των υποθέσεων αγνοούμενων που εκκρεμούν κατά αποτελεσματικό, διαφανή, ανεξάρτητο και ακέραιο τρόπο». Η τουρκική πλευρά αναφέρει επίσης πως για να μπορέσουν να γίνουν τέτοια βήματα θα πρέπει «η ελληνοκυπριακή πλευρά να παράσχει άδεια στη ΔΕΑ για εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές στο Νότο με δική της πρωτοβουλία». Υποστηρίζοντας ακόμα πως «μέχρι σήμερα τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί».
Στο εν λόγω έγγραφο η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι ευθυγραμμίζεται με τα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, παραπέμποντας και σε σχετικές αναφορές πρόσφατων εκθέσεών τους. Ωστόσο στις εν λόγω εκθέσεις δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συμβάλει στο έργο της ΔΕΑ παρέχοντας πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές. Αντίθετα τέτοιες αναφορές υπήρχαν και υπάρχουν σε σωρεία διεθνών εγγράφων που καλούνται οι τουρκοκυπριακές Αρχές και η Τουρκία να παρέχουν πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες.
Η τουρκική πλευρά αναφέρει, στο ίδιο έγγραφο, πως η ίδια «με δική της πρωτοβουλία, αποφάσισε να παράσχει πρόσβαση στη ΔΕΑ για διενέργεια εκταφών σε 30 στρατιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχουν σημεία ταφής». Κάνει δε αναφορά στο ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καλωσόρισε την απόφαση της τουρκικής πλευράς για παροχή πρόσβασης στις ομάδες εκταφών της ΔΕΑ σε 30 στρατιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο έγγραφο, το έργο των εκταφών εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών. Επίσης ζητά από τα μέλη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως «καλέσουν όλους εκείνους που πατούσαν στην Κύπρο το 1963/64 και το 1974 να βοηθήσουν εμπράκτως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διερεύνηση της τύχης όλων όσων αγνοούνται». Αναφορά που παραπέμπει στην Ελλάδα και την εμπλοκή της στα γεγονότα εκείνων των χρονικών περιόδων.
Αξίζει πάντως να σημειωθούν και τα εξής: α) το εν λόγω έγγραφο ετοιμάστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία δηλαδή οι αναφορές υιοθετούνται και από το κατοχικό καθεστώς τις οποίες ανέλαβε να καταθέσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και β) πουθενά δεν γίνεται αναφορά για το θέμα που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών που είναι η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με την 4η Διακρατική Προσφυγή της ΚΔ και την υπόθεση Βαρνάβα εναντίον της Τουρκίας.
Η κυπριακή κυβέρνηση, ακολουθώντας την πάγια τακτική, ετοιμάζει και θα καταθέσει εντός των ημερών έγγραφο με το οποίο θα απαντώνται όλοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί.
Ανδρέας Πιμπίσιης
(«Ο Φιλελεύθερος»)
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.