Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνοτουρκική ένταση με τουρκική κορβέτα στην Κάρπαθο



Την κλιμάκωση των προκλήσεων προς την Ελλάδα, φαίνεται πως ακολουθεί η Άγκυρα, αφού εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ιταμή ανακοίνωση απαγόρευση έρευνας και διάσωσης για το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (επί ελληνικών χωρικών υδάτων), η Τουρκία επανέρχεται με νέα πρόκληση επί διεθνών υδάτων!!!

Έτσι νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στο Αιγαίο, ανοιχτά της Καρπάθου, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ναυλώσει ένα ιταλικό πλοίο, όπως μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης της Realnews Πάρις Καρβουνόπουλος στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.
Συγκεκριμένα, από χθες δίπλα στο πλοίο έχει εμφανιστεί μια τουρκική κορβέτα στα διεθνή ύδατα και το καλεί να απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει μια φρεγάτα στο σημείο αλλά η τουρκική κορβέτα δεν απομακρύνεται από την περιοχή.
Η ένταση είναι δεδομένη, αλλά το ζητούμενο της Τουρκίας είναι σαφέστατο. Η μη συνέχιση ερευνών του ναυλωμένου πλοίου. Και η τουρκική απαίτηση γίνεται επί διεθνών υδάτων, εκεί δηλαδή όπου επιτρέπεται όχι μόνο ο πλους αλλά και οι έρευνες (όπως αυτές που κάνουν οι τούρκοι στα διεθνή ύδατα νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου, αλλά και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου…
Ενώ μέχρι στιγμής η τουρκική κορβέτα συνεχίζει να παρενοχλεί και να απειλεί, δημιουργώντας «εύφλεκτες» συνθήκες, καθίσταται σαφές ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει έναν επικίνδυνο δρόμο που απειλεί με ένοπλη σύγκρουση. Ίσως οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να καταγράψουν και αυτή την τουρκική συμπεριφορά, η οποία δεν δυναμιτίζει απλά, αλλά απειλεί ευθέως την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και την ειρήνη στο Αιγαίο.

Επίσης, το πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών «Τσεσμέ» ετοιμάζεται να βγάλει εκ νέου η Άγκυρα στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ΠΝ με νεκρούς τρεις χειριστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.
Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.
kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.