Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Άρχισε ήδη να διαφαίνεται συντονισμένο σχέδιο μεταφοράς ευθυνών για την αποτυχία της συμφωνίας Ε.Ε. με την Τουρκία. Καθίσταται σαφές πως συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν να φορτώσουν στην Ελλάδα την αποτυχία μίας συμφωνίας που η ασαφής δομική της μορφή δεν οδηγεί σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, πλην της ωφέλειας κάποιου μικρού χρονικού διαστήματος έναντι μίας καλύτερα σχεδιασμένης αντιμετώπισης (ή και εκτροπής) του «προσφυγικού» που έχει καταστεί απειλή για το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Και πριν καν «αλέκτωρ λαλήσει», εμφανίζονται τουρκικές εφημερίδες (Hürriyet, Milliyet) να δηλώνουν ειρωνικότατα αλλά και απερίφραστα πως «η Ελλάδα δεν μπορεί» (να εφαρμόσει την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας)! Μάλιστα, οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές… καταγγέλλουν τις ελληνικές ότι δεν εφαρμόζουν την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή και επαναπροώθηση των προσφύγων που οι ίδιοι οι Τούρκοι μας στέλνουν στα ελληνικά νησιά!!!
Και θα ήταν μία ακόμη γελοία τουρκικά παράσταση σκοπιμότητας και δημιουργίας εντυπώσεων, εάν δεν υπήρχε και ένα δημοσίευμα του γνωστού αμερικανικού think-tank Stratfor, το οποίο αναφέρει:
«Η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κυρίως την ικανότητα των δύο πλευρών να εφαρμόσουν στην πράξη όσα υπέγραψαν στο χαρτί», παραγνωρίζοντας επιμελώς πως η ευθύνη των ροών προσφύγων – λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα (άρα και στην Ευρώπη), βρίσκεται αποκλειστικά στην Τουρκία, η οποία εκβίασε και επέβαλε στην Ευρώπη χρηματική «βοήθεια» ύψους 3+3 δισ. ευρώ για να διαχειρίζεται την «κάνουλα» των ανθρώπων που επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη.
Η «ταύτιση» απόψεων μεταξύ του τουρκικού Τύπου και του Stratfor είναι ανησυχητική, ως προς την διαφαινόμενη απόπειρα μεταφοράς ευθύνης στην αποτυχία μίας συμφωνίας η οποία από τη στιγμή της υπογραφής της χαρακτηρίσθηκε από πολλούς ως «προσωρινή».
Γράφει, λοιπόν το Stratfor, «επιβεβαιώνοντας» το «χάος επί των ελληνικών νησιών» που τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
«Ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. πίεσαν για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, φοβούμενα ότι οι καθυστερήσεις θα ενθαρρύνουν τους μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Πριν όμως οι μετανάστες επιστραφούν νόμιμα στην Τουρκία, το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να βελτιώσει την ικανότητά της να εγγράφει νεοαφιχθέντες μετανάστες και να επιταχύνει τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
Από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έχει παλέψει για να παρέχει στέγαση για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων τους.
Και ορισμένα μέλη της Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι η απέλαση ανθρώπων χωρίς πρώτα κανείς να αναλύει τις υποθέσεις τους θα ήταν παράνομη.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της ροής των μεταναστών απέτυχαν. Στις 17 Μαρτίου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι που εργάζονται για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος είναι απογοητευμένοι από την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του.
Η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και θα αμφισβητήσει την εύθραυστη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., καταλήγει η ανάλυση του Stratfor».
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι σκοπεύει να κάνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εάν οι ευρωπαίοι "εταίροι" αποφασίσουν να φορτώσουν στην Ελλάδα την αποτυχία της συμφωνίας που οι ίδιοι έκαναν με την Τουρκία;
ΥΓ: Το ότι η Ελλάδα κατηγορήθηκει και θα κατηγορηθεί και πάλι πως δεν μπορεί να διαχειρισθεί την διάσωση, την διαχείριση και την ταυτοποίηση των λαθρομεταναστών - προσφύγων που στέλνει η Τουρκία, αλλά δεν κατηγορείται η Τουρκία, ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να διερευνηθεί από ειδικούς επιστήμονες...
kostasxan.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.