Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ???

oNddI8r

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ήρθε στην δημοσιότητα από ένα βιβλίο του γνωστού παγκοσμίως Αμερικανού οικονομολόγου, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, το λεγόμενο «plan B» που υποτίθεται ότι θα εφαρμόζονταν αν κατέληγαν σε πλήρες αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο χρόνο.

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κριτική κατόπιν εορτής, αλλά καλό θα ήταν να ενημερωθούμε τι σχεδιάζονταν πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού και πως καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε σήμερα. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να κρίνει κανείς αν θα ήταν καλύτερα ή πολύ χειρότερα.
Γεγονός πως η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγχρονη «Μήδεια», κατατρώει τα παιδιά της και καρατομεί τους λαούς της.
Διαβάστε και κρίνετε.
«Το λεγόμενο «plan B» ή «plan X» πού είχε ο Γιάννης Βαρουφάκης και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Μάρτιο του 2015, και θα είχε σώσει τη χώρα από την λαβίδα θανάτου των δανειστών και των παγκόσμιων τοκογλύφων έγινε γνωστό πριν από λίγο. Ένα σχέδιο που αν είχε εφαρμοστεί, η Ελλάδα θα περνούσε μεν αρχικά κάποιες δύσκολες στιγμές αφετέρου θα είχε τραβήξει προς τον δρόμο της ανάπτυξης. Το όλο σχέδιο όμως ακυρώθηκε με την κυβίστηση Α.Τσίπρα-Π.Καμμένου.
Το σχέδιο περιλάμβανε σύμφωνα με την «Καθημερινή» μεταξύ άλλων την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή.
Αυτά αποκαλύπτει ο συντονιστής του σχεδίου Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα». Ο Αμερικανός καθηγητής περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθεί με εντολή του Γιάννη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.
Από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάννη Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει να καταστρώνεται το «σχέδιο» που προέβλεπε: κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και διάγγελμα του πρωθυπουργού!
Η προετοιμασία του «plan B» ή «plan X» γινόταν υπό άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ η ομάδα Βαρουφάκη που κατάστρωνε το… εναλλακτικό σχέδιο είχε επιστρατεύσει ασφαλείς επικοινωνίες ακόμη και με την τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε… ψυγεία ξενοδοχείων. Βασικός συντονιστής του «πολεμικού συμβουλίου» Βαρουφάκη ήταν ο ίδιος ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ!
Όπως υποστηρίζει το βιβλίο του ο Αμερικανός καθηγητής, οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν προβλέψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.
Με βάση το σενάριο του «plan Β», για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.
Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, τηνασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Στη συνέχεια, θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Ο Γκάλμπρέιθ δεν κρύβει την… απογοήτευσή του για το γεγονός πως τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», γράφει.
Στο βιβλίο του, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας αποθεώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

3 σχόλια:

  1. EΛΑ αλεξη μολις τελιωσεις το ''ΤΡΕΝΑΚΙ''ΠΟΥ ΚΑΝΕΙς ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΛΟ ΤΟΝ καμμενο διαβασε κατι που σε ΑΦΟΡΑ? ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΙΝΕΖΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝ ΤΟ ΡΟΜΠΙΛΙΚΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΥΙΤΕΡ ΠΡΩΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗ.ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙς ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΡΕ ΑΠΟΤΕ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΕ ΠΑΡΤΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΜΩΡΗ ΦΑΣΙΝΑ.http://dexiextrem.blogspot.gr/2016/07/twitter_6.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/Rnkws+(%CE%94%CE%B5%CE%BE%CE%AF+%CE%95%CE%BE%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BC)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΤΑ @ΡΧΙΔΙ@ ΤΟ ΜΑΛΑΚΩΜΠΟΥΜΑ Ο αλεξης να ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΗΓΕΤΗ ΜΕ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο τσιπρακος τα εχει μεν αλλα σε λαθος ΟΠΗ ΔΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.