Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


yas-in-gundemi-rutbedeki-yigilma-1325-albay-8600520_x_7419_300

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Γενικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προαναγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις αναμενομένας ετήσιες κρίσεις που θα γίνουν το χρονικό διάστημα 1-4 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, 325 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να αποστρατεύουν από τις ετήσιες κρίσεις με την κατηγορία ότι είχαν αναπτύξει δράση υπέρ του γνωστού ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, που σήμερα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα περί τις 106 στρατηγούς, ναύαρχους και πτεράρχους, αναμένεται να αποστρατευτούν αποχωρώντας από τις ένοπλες δυνάμεις σε μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών, καθώς παράλληλα επιδιώκεται η μείωση του αριθμού των στρατευσίμων και η δημιουργία ενός σταθερού επαγγελματικού στρατού. Σήμερα υπηρετούν 354 στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι, από τους οποίους οι 32 ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατοχωροφυλακής
Τα τελευταία χρόνια με τις υποθέσεις στρατιωτικών συνομωσιών από κεμαλικούς αρωματικούς, όπως η Ergenekon και η Balyoz, αποστρατεύτηκε μεγάλος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών ενώ από το 2010 και μετά άρχισαν μεγάλες διώξεις αξιωματικών που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ η «μπάλα» είχε πάρει και τους βαθμοφόρους που ακλουθούν το αλεβητικό δόγμα και δεν είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.
Όλα αυτά έχουν κάνει πολλούς σχολιαστές στα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αισθητή αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ιδιαίτερα στην τουρκική αεροπορία καθώς πολλοί πιλότοι, εκτός των αποστρατευόμενων, έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ζητήσει δουλειά σε ξένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.