Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ TANAP ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ SOUTH STREAM


Σχεδιο Αγωγού

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σοβαρά ερωτήματα γεννούνται από τις παρενέργειες της αμερικανοτουρκικής κρίσης που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σχετικά με τους ενεργειακούς αγωγούς καθώς οι ειδήσεις από την Άγκυρα κάνουν λόγο για σταμάτημα της προώθησης του ενεργειακού αγωγού TANAP, ο οπαίος εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα παρουσία του υπουργού Ενεργείας της Τουρκίας, γαμπρού του Ερντογάν, Beraat Albayrak, και πρωτοστάτη στην σωτηρία του Τούρκου προέδρου από το πραξικόπημα στις δύσκολες ώρες που βρίσκονταν όλοι στην Μαρμαρίδα.

Οι πληροφοριες αναφέρουν από την Άγκυρα ότι ξαναρχίζουν με εντατικό ρυθμό οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που είχαν διακοπεί μετά τη κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους, για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού South Stram, ή Türk Akımı όπως τον ονομάζουν οι Τούρκοι.
Την είδηση αυτή επιβεβαιώνει και το ρωσικό κανάλι Rossiya 24, σύμφωνα με την οποίο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Aleksander Novak, αρχίζει εντατικές επαφές με την τουρκική ηγεσία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού δυναμικότητας μεταφοράς, όπως αναφέρεται, 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου.
Ο αγωγός αυτός, ο οποίος σημειωτέον είναι κόκκινο πανί για τους Αμερικανούς, όπως τόνισε ο Aleksander Novak θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης καθώς θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα έγινε γνωστό, η ρωσική Gazprom θα προχωρήσει στη εφαρμογή της συμφωνίας για την μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που πουλά η Ρωσία στην Τουρκία, μια συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από την ρωσοτουρκική κρίση και είχε μείνει στα χαρτιά.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.