Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ… ΠΟΛΛΑ «ΡΗΓΜΑΤΑ»

580691_cover_mainslider_big

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τρία εκατομμύρια, κατά τις τουρκικές αρχές πέντε εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Yeni Kapı στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν την νίκη της δημοκρατίας του Ερντογάν με την συμμέτοχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά με ηχηρές απουσίες που δείχνουν την προβληματικότητα αυτή της «δημοκρατίας».

Και κατά πρώτο ηχηρή απουσία του φιλοκουρδικού κόμματος που σημειώνεται σαν το πρώτο μεγάλο ρήγμα στην πανεθνική όπως χαρακτηρίστηκε, αυτή την συγκέντρωση. Η απουσία του HDP επικυρώνει το βαθύ χάσμα με τον κουρδικό πληθυσμό ενώ στις νοτιοανατολικές επαρχίες συνεχίζεται με μεγάλη ένταση ο πόλεμος με το ΡΚΚ.
Ηχηρή απουσία του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που προτίμησε να φύγει με την οικογένεια του στην ελληνική νήσο της Ρόδου για να… ξεκουραστεί, όπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Η ψυχρότητα του Νταβούτογλου με τον Ερντογάν έχει αρχίσει και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για τον πρώην πρωθυπουργό και άλλοτε κυρίαρχο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Δεύτερο μελανό σημείο ήταν η απουσία του πρώην προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ από την πρώτη γραμμή των επισήμων, παρά του ότι εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο αλλά δεν παρακάθισε μαζί με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες, που για πολλούς σέρνονται τώρα πίσω από τον θριαμβευτή Ερντογάν. Ήδη στο εθνικιστικό κόμμα σημειώνεται θύελλα παραιτήσεων καθώς πολλοί κατηγορούν τον αρχηγό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι έχει γίνει το τσιράκι του Ερντογάν.
Ηχηρές απουσίες ήταν και των πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, όπως του Μπουλέντ Αρίντς, πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και του Ομέρ Τσελίκ, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, που τώρα κατηγορούνται και για φιλό-πραξικοπηματίες, βαριά κατηγορία που σκιάζει το πολιτικό σκηνικό.
Από εδώ και πέρα παρά τις θριαμβολογίες για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα καθώς χιλιάδες βρίσκονται στις φυλακές, ο κρατικός μηχανισμός έχει εξαρθρωθεί ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εξευτελιστεί σε μεγάλο βαθμό για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία και είναι υπό διάλυση, όπως και οι στρατιωτικές σχολές.
Τώρα όλοι περιμένουν στην Άγκυρα το τι θα γίνει στην συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν, σαν τον από μηχανής θεό σε όλα τα προβλήματα που μεγαλώνουν αντί να επιλύονται.
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.