Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ


fetonun_sisi_ile_bagi_3_yil_oncesine_dayaniyor_1470048363_9408

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σοβαρές υπόνοιες διατυπώνονται από τουρκικά ΜΜΕ ότι η Αίγυπτος μετατρέπεται σε κέντρο διαφυγόντων στρατιωτικών του τουρκικού πραξικοπήματος και ότι εκεί δημιουργείται εστία αντίστασης κατά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Fikri Işık, επίσημα, (τα ανεπίσημα νούμερα τους ανεβάζουν και άλλο), 311 στρατιοτικοί, ανάμεσά τους και εννέα στρατηγοί, διαφεύγουν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η τύχη όλων αυτών αγνοείται και εικάζεται ότι με κάθε μέσο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό κατά πάσα πιθανότητα στην Αίγυπτο.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στην Αίγυπτο του στρατηγού Σίσυσυγκεντρώνονται πολλοί φυγάδες καταδιωκόμενοι από το αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας, καθώς και πολλά στελέχη του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατάφεραν να το σκάσουν.
Ήδη όπως αναφέρεται, στην Αίγυπτο από το 1990 το ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε δικτυωθεί με πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κάιρο, όπου φιλοξενούνται και πολλοί τουρκόφωνοι σπουδαστές από την Κεντρική Ασία. Διδάσκεται επίσης η αραβική γλώσσα και ισλαμική θεολογία. Τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα χρηματοδοτούμαι από τις εταιρείες του Cemaat. Εκτός από το Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ υπάρχει έντονη παρουσία των ιδρυμάτων του Γκιουλέν.
Παράλληλα στο Κάιρο εκδίδεται μια επιθεώρηση με την ονομασία «Hıra Dergısı» που προβάλλει τις απόψεις και την διδασκαλία του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όλα αυτά όπως είναι απόξενα δημιουργούν νέα μεγάλη ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.